Inschrijven op de nieuwsbrief

Karwan Fatah-Black

Karwan Fatah-Black - jussi Puikkonen
Karwan Fatah-Black - jussi Puikkonen

(1981) is als universitair docent verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek naar formele en informele trans-Atlantische handel van Nederland rond de Gouden Eeuw, in het bijzonder de slavenhandel. is bekroond met de Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap 2016. Belangrijke thema's in zijn werk zijn slavernij, smokkel en illegaliteit. Fatah-Black geldt als een expert op het gebied van het slavernijverleden en neemt deel aan maatschappelijke discussies over het slavernijverleden. Zo geeft hij publiekslezingen, treedt hij op in media en leidt hij 'kennisquizzen' op het Kwaku Festival in de Amsterdamse Bijlmer en het Keti Koti ('verbroken ketenen') Festival, waarmee de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen elk jaar wordt gevierd.

(Wn 2018)

Archief beschikbaar voor: Karwan Fatah-Black

 • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

  Beeldvormers en beeldenstormers

  Decolonize the Mind 3: Hoe verloopt het proces van dekolonisatie in de huiskamer van de gemiddelde televisiekijker, de gevestigde geschiedschrijving aan de universiteit en in jeugdboeken?

  Winternachten festival geeft tijdens Friday Night Unlimited met meerdere programma's aandacht aan het dekoloniseren van het denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema is mede gebaseerd op de essaybundel Decolonising the mind van de Keniaanse schrijver Ngugi wa Thiong'o, waarin hij spreekt over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Omdat hij taal een opbouwende rol toedicht ten aanzien van cultuur, geschiedenis en identiteit, pleit hij voor 'taalkundige dekolonisatie'.

  Een gesprek met documentairemaker, schrijver en journalist Sunny Bergman, historicus en universitair docent aan de Universiteit Leiden Karwan Fatah-Black en kinderboekenschrijver en -illustrator Mylo Freeman, bekend van onder meer de Prinses Arabella-prentenboekenreeks.

 • Winternachten 2018

  VPRO's OVT Live

  Met: David Van Reybrouck, Ernst Reijseger, Jos Palm, Karwan Fatah-Black, Louise O. Fresco, Maarten van der Graaff, Madelon de Keizer, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Rodaan Al Galidi, Wim Berkelaar

  Elke zondagochtend staat actualiteit van de geschiedenis centraal in een van de best beluisterde Nederlandse radioprogramma's. Zondagochtend 21 januari 2018 werd OVT zoals gebruikelijk live uitgezonden vanaf het Winternachten festival.

  In een uitverkochte foyer van Theater aan het Spui luisterden en keken de bezoekers naar gesprekken, interviews en verhalen met onder meer festivalauteurs Louise O. Fresco, David Van Reybrouck en Maarten van der Graaff, naar historici Karwan Fatah-Black en Madelon de Keijzer en naar een optreden van cellist Ernst Reijseger. Nelleke Noordervliet sprak haar column uit en Wim Berkelaar presenteerde de boekrecensies van de week. Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm.