Karl Ove Knausgård
(Noorwegen, 1968) is schrijver, vertaler en literaire 'rockster'. Hij debuteerde in 1998 met Ute av verden, bekroond met de Noorse Kritekerprisen. Zijn tweede boek En tid for alt uit 2004 verscheen in het Nederlands als Engelen vallen langzaam. Hierin legt hij aan de hand van bijbelfragmenten relaties tussen godsdienst en wetenschap bloot. Zijn zesdelige autobiografische romancyclus Min kamp (Mijn strijd) uit 2009-2011 is wereldwijd een hit. Hierin vertelt Knausgård over zijn leven en de relatie met zijn ouders en vrienden. In niets verhullende taal beschrijft hij de ondergang van zijn aan drank verslaafde, gescheiden vader. Andere delen uit de serie kwamen in het Nederlands uit als Liefde (2012), Zoon (2013), Nacht (2013), Schrijver (2014) en Vrouw (2015). Tussen 2015 en 2017 verscheen in delen De vier seizoenen, een autobiografische reeks over zijn pasgeboren dochter Anne.
(2020)Archief beschikbaar voor: Karl Ove Knausgård
-
In gesprek met Karl Ove Knausgård
Met: Karl Ove Knausgård, Stine Jensen
Karl Ove Knausgård (Noorwegen, 1968) is een literaire 'rockster'. Zijn romancyclus Min kamp (Mijn strijd) uit 2009-2011 is wereldwijd een hit. Hierin vertelt Knausgård in zes kloeke delen over zijn leven en de relatie met zijn ouders en vrienden. Hij spaart zijn vrienden en familie niet. De serie kwam bij ons uit als Vader, Liefde, Zoon, Nacht, Schrijver en Vrouw. Naar de verschijning van Vrouw (begin oktober) werd uitgekeken door de vele fans en critici die gegrepen zijn door Knausgårds autobiografische ontboezemingen. Mijn strijd is een liefdesverklaring aan de fenomenale gewoonheid van het leven, maar is ook weleens beschreven als 'de strijd tussen een klootzak en een liefdevol persoon, die beiden Karl Ove Knausgård heten'. Stine Jensen (die de eerder aangekondigde Wim Brands wegens ziekte vervangt) interviewt Knausgård over herinneringen, over hoe we zijn wereldwijde succes kunnen verklaren, en over de vraag wat hij in godsnaam nog kan schrijven na Mijn strijd. Voertaal Engels.
Let op: om 13:45 uur, voorafgaand aan dit programma, signeersessie! En aansluitend kunt u de Leesclub bezoeken, waarin twee panelleden een korte voordracht houden over het werk van Knausgård en het publiek uitgenodigd wordt om mee te praten. Nederlandstalig programma.
-
Opening Night: Free the Word!
Met: David Van Reybrouck, Dinar Rahayu, Farah Karimi, John Ralston Saul, Joris Wijsmuller, Karl Ove Knausgård, Leela Corman, Mano Bouzamour, Manon Uphoff, Mohammed Benzakour, Nelleke Noordervliet, Pauni Trio, Petra Stienen, Razan al-Maghrabi, Ton van de Langkruis
Een bijzondere openingsavond met een speech van Karl Ove Knausgård, de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, een debat onder leiding van Petra Stienen en een slotwoord van David Van Reybrouck.
Op de eerste avond van het festival staat de vrijheid van meningsuiting en de macht van het woord centraal. De president van PEN International, John Ralston Saul introduceert de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård, die de Free Word Speech houdt. Vervolgens vindt de uitreiking plaats van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, door Oxfam Novib directeur Farah Karimi. Met deze prijs worden schrijvers geëerd die, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Een van de prijswinnaars was aanwezig, en nam de prijs in ontvangst: Razan al-Maghrabi. Na de prijsuitreiking volgt een Engelstalig debat onder leiding van Petra Stienen over de vrijheid om te praten en te schrijven over seksualiteit, en de wijze waarop religie hier invloed op heeft. In het panel de schrijvers Mohammed Benzakour, Mano Bouzamour en Dinar Rahayu (Indonesie) en cartooniste Leela Corman. Slotwoord: David Van Reybrouck. Aan het eind van het programma spreken Nelleke Noordervliet en Joris Wijsmuller oprichter en festivaldirecteur Ton van de Langkruis toe, vanwege het 20jarig bestaan van Writers Unlimited. Het programma is Engelstalig, en tot stand gekomen i.s.m. PEN International, PEN Nederland en Oxfam Novib.