Karin Amatmoekrim
(Suriname, 1976) debuteert met Knipperleven (2004), gevolgd door Wanneer wij samen zijn (2006), gebaseerd op het verhaal van haar Javaans-Surinaamse familie. In haar roman Het gym (2011) beschrijft ze hoe de Surinaamse Sandra stand houdt tussen de witte hockeymeisjes. In 2013 verschijnt De man van veel over het leven van Anton de Kom, en in 2016 de memoir Tenzij de vader, een intiem verslag van de kennismaking met haar vader. Ze schrijft het scenario van het stripalbum Suske en Wiske en de Tollende Toverkol getekend door Hanco Kolk, en de tekst van het kinderboek Tori, bedacht en geillustreerd door Brian Elstak. Haar biografie In wat voor land leef ik eigenlijk? (2023) over Anil Ramdas is de handelseditie van het proefschrift waarop ze aan de Universiteit Leiden is gepromoveerd. Ze publiceeert met regelmaat verhalen, columns en opiniestukken.
(WU2024)Archief beschikbaar voor: Karin Amatmoekrim
-
Strijders! Helden uit Suriname en de Cariben
Strijders! was een ode in spoken word, muziek, dans en verhalen aan mensen uit Suriname en de Cariben die hun leven op het spel zetten om voor hun vrijheid te vechten. Helden uit ons koloniale verleden die zich verzetten tegen onvrijheid en onderdrukking. Verhalen die eerder vaak zijn genegeerd, onzichtbaar gemaakt of weggemoffeld. Nu, ruim 150 jaar na afschaffing van de slavernij, komen er veel verhalen los, maar er zijn ook veel verhalen die nog verteld moeten worden over strijders uit het verleden, en over strijders van nu.
Gershwin Bonevacia, Dean Bowen, Julien Ignacio, Raj Mohan en OTION - Master of Sceneries voerden eigen werk uit. Karin Amatmoekrim vertelde in gesprek met presentator, auteur en Writers Unlimited-programmamaker Shantie Singh over schrijver Anil Ramdas, waarover ze onlangs de biografie In wat voor land leef ik eigenlijk? uitbracht.
Tip: Shantie Singh maakte ook de theatervoorstelling Her (s)tories, een ode aan vrouwen uit de Hindostaanse migratiegeschiedenis, die op vrijdag 12 januari 2024 werd uitgevoerd in Theater aan het Spui, Den Haag.
-
Opening Night
Met: Adriaan van Dis, Angelina Enny, Antjie Krog, Cynthia Mc Leod, Ellen Deckwitz, Goenawan Mohamad, Hassnae Bouazza, Jolyn Phillips, Karin Amatmoekrim, Nelleke Noordervliet, Petina Gappah, Reggie Baay, Rosabelle Illes, Shailesh Bahoran, Sigrid Kaag, Simon(e) van Saarloos, Ton van de Langkruis, Vamba Sherif
Een fantastische line-up van vijftien Nederlandse en internationale auteurs gaf een preview van het festival met voordracht van hun nieuwe poëzie en proza, afgewisseld met dans van Shailesh Bahoran. Een feestelijke avond om de 25e verjaardag van het Winternachten festival te vieren met de presentatie van de jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over de dekolonisatie van de geest). Het festival werd geopend door Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Allen schreven op verzoek van Writers Unlimited, in reflectie op het festivalthema, een kort essay, verhaal of gedicht voor deze jubileumbundel. Een unieke bundel met 28 prachtige bijdragen, samengesteld door Toef Jaeger en uitgegeven door Jurgen Maas. De bundel is in de reguliere (online) boekhandels.
Op de plek waar in 1995 de eerste Indische Winternacht plaatsvond, Theater aan het Spui, ontvingen we deze jubileumopeningsavond met trots (inter)nationale auteurs waarmee het festival en zijn bezoekers door de jaren heen een bijzondere band opbouwden zoals Goenawan Mohamad (Indonesië) en Nelleke Noordervliet - die ook die eerste Winternacht optraden -, Adriaan van Dis, Antjie Krog (Zuid-Afrika), Reggie Baay, Manon Uphoff, Vamba Sherif en Cynthia McLeod (Suriname). Tip: kijk beslist eens in ons online video- en geluidsarchief en zoek op de namen van deze schrijvers en dichters!
Winternachten festival zal altijd speuren naar talent en heeft in 25 jaar vele, vele debuterende auteurs uit binnen- en buitenland het woord gegeven. Hoe heerlijk was het om daarom deze avond ook, opnieuw of voor het eerst, Angelina Enny (Indonesië). Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika) en, uit Nederland, Karin Amatmoekrim, Simon(e) van Saarloos en Ellen Deckwitz te verwelkomen. En ademloos te kijken en luisteren naar hun voordrachten.
Theatermaker, choreograaf en veelzijdig hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran voerde delen uit van zijn danssolo Heritage, waarin hij zich heeft laten inspireren door zijn Hindostaanse achtergrond; een korte video van The Theatre of Wrong Decisions werd vertoond en het Hesce Mourits kwartet van het Koninklijk Conservatorium Den Haag trad ook op.
De presentatie van de Opening Night was in handen van Hassnae Bouazza.
Het eerder voor dit programma aangekondigde optreden van Manon Uphoff komt te vervallen in verband met ziekte.
-
K.R. Sing en Karin Amatmoekrim
Met: K.R. Sing, Karin Amatmoekrim, Noraly Beyer
K.R. Sings 'Uit de klei van Saramacca' vertelt een Surinaams-Hindostaanse familiegeschiedenis en was het uitgangspunt voor een gesprek met de schrijvers K.R. Sing en Karin Amatmoekrim (o.a. Knipperleven, Tenzij de vader). Beide auteurs beschrijven in hun oeuvre de geschiedenis van Suriname uit Surinaams perspectief.Noraly Beyer keek met Sing en Amatmoekrim naar de geschiedenis van Suriname, in het bijzonder het gewest Saramacca, waar hun beider wortels liggen en onderzocht hoe het verleden doorklinkt in het heden, en hoe je gevormd wordt door je roots en de geschiedenis.
Met deze schrijversontmoeting keek Writers Unlimited vooruit naar het komende Winternachten festival: van 15-19 januari is de 25e editie gewijd aan onder meer dekolonisatie van het Westerse denken. Vooral tijdens de gevarieerde festivalavond Saturday Night Unlimited (18 januari in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag) staan de banden centraal van Nederland met Suriname, Indonesië, de Antillen en Zuid-Afrika. Het volledige festivalprogramma is op deze website te vinden.
-
De Methode Wilders
Met: Abdelkader Benali, Karin Amatmoekrim, Simon(e) van Saarloos
Filosoof Simone van Saarloos volgde het proces tegen Geert Wilders op de voet en raakte geïnteresseerd door de nationale fascinatie voor zijn persoon, houding en methode. Ze bekeek Wilders, zijn advocaten en de constant belaagde rechters een tijdlang van dichtbij. Wat maakt dat hij zo bewonderd en gevolgd wordt?
In haar boek ENZ. - het Wildersproces probeert Van Saarloos aan de hand van filosofie en analyse de aanhangers van Wilders te doorgronden en hun bewondering te begrijpen. Abdelkader ging met haar en Karin Amatmoekrim in gesprek. -
Schrijversfeest
Met: Aad Meinderts, Alfred Marseille, Anton Valens, Atte Jongstra, Benno Tempel, Charlotte Van den Broeck, Eric Vloeimans, Hassnae Bouazza, Jan Baeke, Joris Wijsmuller, Karin Amatmoekrim, Katinka Polderman, Kees 't Hart, Max Pam
Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Schrijfster Karin Amatmoekrim geeft haar visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Hassnae Bouazza presenteert.
Voordat wethouder voor cultuur Joris Wijsmuller de prijzen uitreikt, bepalen de bezoekers wie van drie genomineerde middelbare scholieren de eerste Jonge Campertprijs, de prijs voor een jonge Haagse dichter, ontvangt. Daarna ontvangt Jan Baeke de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Seizoensroddel. Videokunstenaar Alfred Marseille houdt voor hem een lofrede in de vorm van een korte film.Cabaretière Katinka Polderman spreekt Anton Valens toe, die de F. Bordewijkprijs krijgt voor zijn roman Het compostcirculatieplan. Benno Tempel, directeur van Gemeentemuseum Den Haag, houdt de lofrede voor Kees 't Hart, die de J. Greshofprijs krijgt voor de essaybundel Het gelukkige schrijven. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Atte Jongstra. Hij wordt muzikaal toegesproken door trompettist Eric Vloeimans, en krijgt een lofrede van Max Pam. De jonge Vlaamse dichteres Charlotte Van den Broeck leest enkele van haar gedichten voor ons. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Literatuurmuseum.
-
VPRO O.V.T. Live
Met: Arnon Grunberg, Bart Funnekotter, Bas Heijne, Eric Vloeimans, Ian Buruma, Ilja Leonard Pfeijffer, Jos Palm, Karin Amatmoekrim, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag
UITVERKOCHT - Elke zondagochtend staat actualiteit van de geschiedenis centraal in een van de best beluisterde Nederlandse radioprogramma's. OVT wordt deze zondag live uitgezonden vanuit het gezellige Wintercafé in Theater aan het Spui. Kijk en luister mee!
Auteurs uit het Winternachten Festival komen langs voor interviews, gesprekken en verhalen, zoals Ian Buruma, Ilja Leonard Pfeijffer, Bas Heijne, Karin Amatmoekrim en Arnon Grunberg. Nelleke Noordervliet spreekt haar column uit, en Bart Funnekotter presenteert de boekrecensies van deze week. Met live muziek door trompettist Eric Vloeimans.
-
Liefde is een vreemde ziekte
Met: Jan Drost, Jan Hindrik Ravesloot, Karin Amatmoekrim, Katinka Baehr
Is de romantische liefde eigenlijk wel gezond? En vormt verliefdheid een stabiele basis voor een gelukkig gezinsleven, of moeten we op zoek naar alternatieve manieren om ons te binden? Over de gekte van verliefdheid en de kunst van het liefhebben praatten we met filosoof Jan Drost, hoogleraar fysiologie Jan Hindrik Ravesloot en schrijfster Karin Amatmoekrim.
Het romantisch ideaal viert hoogtij. De gekmakende, allesverzengende romantische liefde is overal vindbaar: in de supermarkt, de film, de kroeg, en in toenemende mate op het web. Dagelijks swipen we honderden profielen weg van potentiële minnaars, we keuren profielen op datingsites, we sturen berichtjes op Facebook en Twitter. Liefde is slechts een klik verwijderd.
Tegelijkertijd waren de verwachtingen over de liefde nog nooit zo hooggespannen als nu; een levenspartner moet blijvend verrassen, intrigeren, betoveren. En als dat niet meer gebeurt, zijn we vrij om ermee te stoppen. Volgens cijfers van het CBS strandt een op de drie huwelijken, en één op de twee relaties van samenwonenden. Kinderen, een gezamenlijke inboedel of gedeeld inkomen vormen sinds de emancipatie van vrouwen niet langer een bezwaar om te scheiden. Het resultaat: bijna drie miljoen alleenstaanden in Nederland.
Wetenschappers ontdekken ondertussen steeds meer over de werking van verliefdheid op ons lijf. Een verliefd mens vertoont hersenactiviteiten die sterk lijken op een compulsief-obsessieve stoornis. Mensen met liefdesverdriet vertonen verschijnselen van post-traumatische stress stoornis. Liefdesverdriet kan zelfs tot de dood leiden; volgens cijfers van Stanford University wordt zo'n twee procent van de hartinfarcten veroorzaakt door een gebroken hart.
Is verliefdheid dan een ziekte?Jan Drost is cultuurfilosoof en publicist. Hij schreef Het romantisch misverstand, waarin hij aan de hand van filosofen en schrijvers als Plato, Schopenhauer, Nietzsche, Stendhal, Saul Bellow en Amos Oz laat zien hoe ideeën over liefde en romantiek in ons hoofd terechtkomen en daar doorwerken.
Jan Hindrik Ravesloot is als hoogleraar Fysiologie verbonden aan het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam, en weet alles over de fysieke processen die in gang worden gezet bij verliefdheid.Karin Amatmoekrim schrijft romans, korte verhalen en columns. Haar debuutroman Knipperleven (2004) werd lovend ontvangen. In haar roman Het gym (2011) beschrijft ze hoe de Surinaamse Sandra als buitenbeentje stand houdt tussen de witte hockeymeisjes. In 2013 verscheen De man van veel, gebaseerd op het leven van Surinames volksheld en schrijver Anton de Kom.
Deze avond is georganiseerd door Writers Unlimited in samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Met dank aan de Gemeente Den Haag. Redactie: Esma Linnemann.
-
Indische Winter Kumpulan
Met: Adriaan van Dis, Anna Montan, Bodil de la Parra, Dinar Rahayu, Gustaaf Peek, Karin Amatmoekrim, Michaël Olbrechts, Nadja Hüpscher, Patrick Lauwerends, Reggie Baay
Een gezellig samenzijn waarbij onder het genot van Indische lekkernijen gepraat wordt over Ind(ones)ische literatuur.
Een speciaal programma ter gelegenheid van de 20e editie van het festival, dat in 1995 van start ging onder de naam Indische Winternacht. Kumpulan verwijst naar het typisch Indische 'samenzijn, samen komen', met familie, vrienden of anderszins. De optredende schrijvers Karin Amatmoekrim, Reggie Baay, Adriaan van Dis, Gustaaf Peek en Dinar Rahayu (Indonesië) vertellen aan de hand van een meegebracht object, foto, of muziekfragment een verhaal over een moment van Indisch samenzijn. We kijken ook uit naar de bijdrage van de jonge Belgische stripauteur Michaël Olbrechts, wiens debuutalbum De allerlaatste tijger gaat over de geschiedenis van zijn overgrootmoeder op Java. De vrolijke presentatie is in handen van de actrices Bodil de la Parra en Nadja Hüpscher, die toerden met het theaterprogramma Ouwe pinda's. Uiteraard zijn er in de pauze Indische hapjes verkrijgbaar, van Toko Zwijndrecht. En er klinkt jazzy krontjong van Anna Montan en Patrick Lauwerends. Aduh, geséllig tog! -
Surinaamse dromen
'I have a Dream!' Noraly Beyer presenteert drie Nederlands/Surinaamse auteurs, die een column voordragen geïnspireerd door de beroemde speech van ds King. Wat verwachten en hopen de schrijvers voor de toekomst van Suriname? Nederlandstalig.
-
Wintercafé 2: Hou vast! Oulipo.
Hou Vast! Oulipo en de literaire beperking: wie het spel speelt, maakt de regels. Het Franse OuLiPo gezelschap (Ouvroir Littéraire Potentielle, opgericht in 1960) vond dat je met een zelf opgelegde literaire beperking potentieel interessante teksten kon schrijven. Een tekst waarin alleen de e als klinker voorkomt, of een gedicht waarin alle letters van het alfabet terugkomen. Dit programma, een coproductie met het festival Wintertuin (Nijmegen), is een eerbetoon aan de schrijvers, wiskundigen en filosofen van het OuLiPo gezelschap. Schrijvers Saskia de Coster, Karin Amamoetkrin, Anton Valens en Joke van Leeuwen kregen van schrijver/wiskundige Hugo Brandt Corstius in Nijmegen een beperking opgelegd. Nu komen ze weer bij elkaar om de resultaten voor te dragen. Alle teksten zijn gepubliceerd – in beperkte oplage verkrijgbaar tijdens Winternachten!
Daarna het tweede optreden van saxofonist/componist Maarten Ornstein en Joshua Samson (percussie). Ornstein heeft muziek gecomponeerd op teksten van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ronelda Kamfer. NL -
Omwille van liefde - Surinaamse en Arubaanse schrijfsters in Nederland
Familiebanden, migratie als ontdekkingsreis, en de zoektocht van de liefde. Dat zijn de thema's in het werk van drie Caribische schrijfsters in Nederland. Ze schrijven over het zoeken naar een nieuw bestaan overzee. In de Sranantongo gedichten van de Utrechtse Celestine Raalte spelen de sterke familiebanden tussen Creoolse vrouwen een grote rol. De Arubaans-Nederlandse Giselle Ecury, schrijfster van de roman Erfdeel en de Surinaams-Javaanse auteur Karin Amatmoekrim (Wanneer wij samen zijn) schrijven over de migratie als ontdekkingsreis naar een nieuwe en eigen plek. Nederlandstalig.