Inschrijven op de nieuwsbrief

Kader Abdolah

Kader Abdolah in het programma De Hollandse lente tijdens Winternacht 1 in Writers Unlimited Winternachten festival Den Haag, op vrijdag 20 januari 2012 in Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag. - foto Serge Ligtenberg
Kader Abdolah in het programma De Hollandse lente tijdens Winternacht 1 in Writers Unlimited Winternachten festival Den Haag, op vrijdag 20 januari 2012 in Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag. - foto Serge Ligtenberg

(Iran, 1954) is het pseudoniem van Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani. Sinds zijn Nederlandse debuut De Adelaars uit 1993 laveert Abdolah tussen twee werelden: Nederland en zijn geboorteland. HIj groeide op in een strenge, islamitische streek. Sinds zijn twaalfde las hij westerse literatuur en rook zo aan de vrijheid. Tijdens zijn studie natuurkunde in Teheran sloot hij zich aan bij een geheime linkse partij. In 1980 publiceerde hij clandestiene verhalenbundels onder de naam Kader Abdolah. In 1988 vluchtte hij en kwam naar Nederland waar hij sindsdien een groot oeuvre publiceerde van romans, verhalenbundels en bundels met columns, geschreven onder de naam Mirza in de Volkskrant. In 2014 verscheen Papegaai vloog over de IJssel, waarin vier buitenlandse gezinnen een nieuw bestaan opbouwen in oer-Hollandse dorpjes aan deze rivier. In Salam Europa (2016) reist de de sjah van Perzië eind 19e eeuw door Europa met een stoet ruziënde hovelingen.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Kader Abdolah

  • Winternachten 2018

    Kader Abdolah & Funda Müjde: literaire smokkelwaar

    Met: Funda Müjde, Kader Abdolah

    Stelt u zich dit geweldige tweetal even voor: schrijver Kader Abdolah en cabaretière, actrice en columniste Funda Müjde. Zij raden u persoonlijk hun favoriete boek aan. Zij vertellen speciaal voor en aan u waarom u het moet lezen. Ze vinden hun mooiste woorden voor dat ene boek. Het boek uit hun geboorteland dat nog niet in Nederlandse vertaling verkrijgbaar is. Maar dat eigenlijk allang vertaald had moeten worden.

    Kader Abdolah hield een pleidooi voor het epische gedicht Sjahnama (oftewel Boek der Koningen), tussen 977 en 1010 geschreven door de Perzische dichter Ferdausi.

    Funda Müjde pleitte voor de historische roman Şu Çılgın Türkler (Die gekke Turken) van de Turkse dramaturg en schrijver Turgut Özakman (1930-2013).

    Met dit programma zet Winternachten festival de schijnwerper op boeken die in Nederland nog onontdekt zijn. Grootse boeken die hun weg naar Nederland of de rest van de wereld nog niet gevonden hebben. De schrijvers nemen de uitdaging aan om u - en hopelijk een uitgever - te overtuigen dat deze boeken vertaald moeten worden.

    Het was dubbel genieten. Want Abdolah en Müjde weten hoe ze hun publiek moeten verleiden, meevoeren en enthousiasmeren. Een uniek duo. Het werd een prachtige en meeslepende zaterdagmiddag in het Winternachten festival in Den Haag.

    Direct na afloop signeerden Funda Müjde en Kader Abdolah in de foyer hun werk bij de Van Stockum Bookshop.

    Bron archiefmateriaal: Collectie EYE Filmmuseum

  • Winternachten 2012

    Oxfam Novib PEN Awards

    Met: Bejan Matur, Hassnae Bouazza, Kader Abdolah, Leila Chudori, Lionel Veer, Tom van der Lee

    Oxfam Novib en PEN Nederland eren met de PEN Awards schrijvers, journalisten en filmmakers die tegen de stroom in, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Tom van der Lee, manager campagnes van Oxfam Novib, houdt een korte inleiding over de betekenis en het belang van de prijs. Hij vervangt de eerder aangekondige Oxfam Novib directeur Farah Karimi, die wegens ziekte verstek moet laten gaan. Na de uitreiking door mensenrechtenambassadeur Lionel Veer gaan schrijfsters uit verschillende delen van de wereld met elkaar in gesprek over vrouwenrechten en seksualiteit. Journaliste Hassnae Bouazza spreekt met Leila Chudori, die vertelt over de antiporno-wetgeving in Indonesië, en met Bejan Matur over eerwraak in Turkije. Zijn deze praktijken een gevolg van de toenemende islamisering of is er een andere oorzaak? Kunnen de vrouwen hierover publiceren in hun eigen land? Het slotwoord is voor Kader Abdolah. Engelstalig.
    Hassnae Bouazza vervangt de eerder aangekondigde Naema Tahir, die wegens ziekte moest afzeggen.

  • Winternachten 2012 – Winternacht 1

    De Hollandse lente

    De Arabische Lente maakt warme gevoelens los in Nederland. Misschien verlangen we heimelijk ook wel naar een Nederlandse Lente. Hoe zou Nederland er na zo'n lente uit moeten zien? Schrijvers, vertel het ons!

  • Winternachten 2012 – Winternacht 1

    VPRO De Avonden

    Op het plein voor het theater staat De Kas. Jeroen van Kan praat daar de hele avond met de schrijvers van het festival voor het radioprogramma De Avonden Live van de VPRO. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Nederlands- en Engelstalig.

    21.17: Bernice Chauly
    21.35: Ghalia Benali
    22.05: Bejan Matur
    22.15: Rodaan Al Galidi en Chika Unigwe
    22.35: Nazmiye Oral en Kader Abdolah

  • Winternachten 2003

    Mijn Volkslied

    Met: Christine Otten, Geert van Istendael, Gibi Bacilio, Jaap Blonk, Kader Abdolah, Michaël Zeeman, Theodor Holman

    Nederland is Nederland niet meer. Zijn we ook toe aan een nieuw volkslied? Zes schrijvers en dichters uit binnen- en buitenland deden op deze middag hun voorstel.

    Schrijver/columnist Theodor Holman en Gibi Bacilio uit Curaçao componeerden zelf de muziek voor hun lied. Holman begeleidde zichzelf op de piano, Bacilio liet zich door een orkestband begeleiden. Schrijfster en rap-dichters Christine Otten liet de muziek schrijven en liet zich begeleiden door door de saxofoon en computer van Jan Klug. Klankdichter Jaap Blonk gaf een nieuwe versie van het Wilhelmus, met zijn stem als instrument. Schrijver Kader Abdolah zong zijn tekst begeleid door componist/pianist Steven Faber. De Vlaamse schrijver Geert van Istendael liet zijn volkslied voor Nederland zingen door de operazangeres Lieve Jansen, op de piano begeleid door componist Koen Dejonghe, en ondersteund door zang uit de zaal. Michaël Zeeman sprak met de schrijvers en dichters over de noodzaak van een nieuw volkslied.

    U kunt de geluidsopnames van dit programma beluisten op deze pagina.

  • Tournee NL 2003

    Winternachten Tilburg

    Met: Ed van Eeden, Etienne van Heerden, Kader Abdolah, Quito Nicolaas

    Een avond met de Zuid-Afrikaanse schrijver Etienne van Heerden, de in Nederland wonende Arubaanse schrijver Quito Nicolaas en de Nederlands-Iraanse schrijver en Volkskrant-columnist Kader Abdolah. Gespreksleider Ed van Eeden voelde ze aan de tand over hun werk en hun visie op Nederland.

  • Tournee NL 2003

    Winternachten Rotterdam

    Met: Gibi Bacilio, Kader Abdolah, Marylin Simons, Michiel van Kempen

    Waarom gingen de Antilliaanse dichter Gibi Bacilio en de Surinaamse schrijfster Marylin Simons na lange tijd in Nederland terug naar hun geboorteland? Waarom heeft de Iraanse schrijver Kader Abdolah voor Nederland gekozen? Wat is hun beeld van Holland, en hoe speelt het een rol in hun werk? Marylin Simons won vorig jaar de Kwakoe literatuurprijs met een van haar korte verhalen. Voor Winternachten kwam ze naar Nederland. De vier schrijvers spraken met Michiel van Kempen en droegen voor uit hun werk. Een avond in samenwerking met Stichting Dunya.