Inschrijven op de nieuwsbrief

K. Schippers

K. Schippers
K. Schippers

(Amsterdam, 1936) is schrijver, dichter, essayist en kunstcriticus. Hij heeft een omvangrijk oeuvre van meer dan dertig werken op zijn naam staan waarvan Waar was je nou het succesvolste is. Deze roman, waarin Schippers het Amsterdam en Zandvoort uit zijn jeugdjaren tot leven wekt, werd in 2006 bekroond met de Libris literatuurprijs. De roman is kenmerkend voor zijn werk waarin taalexperimenten een belangrijke rol spelen. K. Schippers (een pseudoniem van Gerard Stigter) stond aan de wieg van het avant-gardistische literaire tijdschrift Barbarber, waarin hij ooit een menukaart publiceerde. Hij kijkt naar taal zoals hij kijkt naar kunst. Een van zijn grote helden is Marcel Duchamp. Hij volgde de voetsporen van de kunstenaar die zo'n 100 jaar geleden een gesigneerde toiletpot als kunst opvoerde. Die reis resulteerde in 2010 in het boek De bruid van Marcel Duchamp. Schippers hield in 2010 de 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, getiteld De komst van de jazz. In 1996 ontving Schippers de PC Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre.

(nov 2010)

Archief beschikbaar voor: K. Schippers

  • Winternachten 2011 – Winternacht 1

    Film: De keuze van K. Schippers

    Onze filmredacteur Bert Jansma gaat in gesprek met schrijver en filmliefhebber K. Schippers over diens visuele inspiratiebronnen. Met zeer diverse filmfragmenten. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2011 – Winternacht 1

    De schoonheid van andermans leven

    De Turks-Amerikaanse Elif Batuman wilde schrijfster worden, maar voelde zich niet thuis bij de ambachtelijke benadering van de cursus creatief schrijven. Ze besloot literatuurwetenschap te gaan studeren en bemerkte gaandeweg dat een academische benadering liefde voor literatuur niet in de weg stond. Waarheid en schoonheid bleken eigenlijk hetzelfde. Ze schreef er de essaybundel De bezetenen over met daarin waargebeurde verhalen over levens gewijd aan de Russische klassieken. K. Schippers staat er juist om bekend dat hij in zijn werk laat zien dat er geen werkelijkheid bestaat, alleen gezichtspunten. Zijn nieuwste boek, De bruid van Marcel Duchamp, is een zoektocht naar het bekendste werk van de Frans-Amerikaanse kunstenaar Marcel Duchamp – het grote glas met de titel De bruid ontkleed door haar vrijgezellen, zelfs – waarin Schippers de fantasie rijkelijk zijn gang laat gaan. Jan Donkers gaat met de schrijvers in gesprek over de schoonheid van de werkelijkheid en de wijze waarop andermans leven kan dienen als vliegwiel voor de eigen verbeelding. Engelstalig.