Inschrijven op de nieuwsbrief

Jutta Chorus

Jutta Chorus
Jutta Chorus

(1967) is journalist. Ze schreef met Menno de Galan In de ban van Fortuyn, over de politieke carrière van Pim Fortuyn. In 2003 kregen zij voor hun bijdragen aan NRC Handelsblad de Prijs voor de Dagbladjournalistiek. In 2005 schreef zij met Ahmet Olgun In godsnaam over de moord op Theo van Gogh. In 2009 verscheen haar kroniek Afri, over de Rotterdamse migrantenwijk dat werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs 2010 voor het beste journalistieke boek. Geroemd en geprezen is haar boek over Beatrix: Beatrix, dwars door alle weerstand heen (2013). In Broeders (2014) portretteert ze samen met Ahmet Olgun geestverwanten van Mohammed B. en gaan ze na hoe het hun zoveel jaar na de moord op Theo van Gogh vergaat.

(2016)

Archief beschikbaar voor: Jutta Chorus

 • Hoe ver reikt de macht van het woord?

  Hoe ver reikt de macht van het woord? Frank Westerman en Jutta Chorus over omgaan met radicalisering

  Met: Frank Westerman, Hassnae Bouazza, Jutta Chorus

  Kun je wie vatbaar is voor extremisme - zoals jihadistische terroristen - op andere gedachten brengen door in gesprek te gaan en te blijven? Of missen woorden hier hun doel en zijn geweld en repressie de enige middelen? Het zijn vragen die journalist/schrijver Frank Westerman en ook journaliste Jutta Chorus bezighouden. Ze gaan in gesprek onder leiding van Hassnae Bouazza.

  In zijn nieuwe boek Een woord een woord onderzoekt Frank Westerman de veerkracht van het woord. Hij wil weten of de pen niet alleen spreekwoordelijk maar ook daadwerkelijk machtiger is dan het zwaard. Hij neemt de lezer mee naar een reeks spraakmakende gijzeldrama's van Bovensmilde tot Beslan. Hij mengt zich onder terrorisme-experts in Parijs en drinkt muntthee met een oud-treinkaper die dichter is geworden. Om aan den lijve te voelen wat taal kan uitrichten tegen terreur volgt hij een training tot gijzelingsonderhandelaar in een oefendorp van de politie. Jutta Chorus was de eerste journalist die na de moord op Theo van Gogh contact zocht met de geestverwanten van Mohammed B. Ze bleef de Hofstadgroep volgen. Tien jaar na de moord tekende ze uit de mond van een van de 'broeders' het volgende op: 'Wij waren praters. In onze tijd spraken we alleen over de jihad. Slechts een enkeling koos voor het geweld.'

  Een avond in samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Boekverkoop door Van Stockum Boekhandel.