Julien Ignacio
(Boxtel, 1969) reist na zijn studie literatuurwetenschap vier jaar door Azië, Australië, West-Afrika, de Cariben (waar op Aruba zijn roots liggen), Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Hij publiceert theaterteksten, columns en korte verhalen. In 2008 ontvangt hij de El Hizjra Literatuurprijs voor zijn theatertekst Hotel Atlantis. Hij is mede-oprichter van theatergroep tgDakota, vijf jaar redactielid van het literaire tijdschrift Tiradeen bestuurslid van de Werkgroep Caraïbische Letteren. In 2018 komt zijn debuutroman Kus uit, een indringend en poëtisch geschreven vader-zoon verhaal. In 2022 verschijnt de bundel Dat wij zongen, een bloemlezing van Caraïbische verhalen en essays samengesteld door Ignacio en collega-schrijver Raoul de Jong. Zijn tweede roman Goudjakhals (2023) omvat een kralenketting van historische en sci-fi migrantenverhalen die zich afspelen op Aruba en Curaçao, Beiroet en Teheran, Lesbos en Amsterdam.
(WU2024)Archief beschikbaar voor: Julien Ignacio
-
Strijders! Helden uit Suriname en de Cariben
Strijders! was een ode in spoken word, muziek, dans en verhalen aan mensen uit Suriname en de Cariben die hun leven op het spel zetten om voor hun vrijheid te vechten. Helden uit ons koloniale verleden die zich verzetten tegen onvrijheid en onderdrukking. Verhalen die eerder vaak zijn genegeerd, onzichtbaar gemaakt of weggemoffeld. Nu, ruim 150 jaar na afschaffing van de slavernij, komen er veel verhalen los, maar er zijn ook veel verhalen die nog verteld moeten worden over strijders uit het verleden, en over strijders van nu.
Gershwin Bonevacia, Dean Bowen, Julien Ignacio, Raj Mohan en OTION - Master of Sceneries voerden eigen werk uit. Karin Amatmoekrim vertelde in gesprek met presentator, auteur en Writers Unlimited-programmamaker Shantie Singh over schrijver Anil Ramdas, waarover ze onlangs de biografie In wat voor land leef ik eigenlijk? uitbracht.
Tip: Shantie Singh maakte ook de theatervoorstelling Her (s)tories, een ode aan vrouwen uit de Hindostaanse migratiegeschiedenis, die op vrijdag 12 januari 2024 werd uitgevoerd in Theater aan het Spui, Den Haag.