Inschrijven op de nieuwsbrief

Julia Armfield

Julia Armfield - foto Eleanor Harris
Julia Armfield - foto Eleanor Harris

(VK, 1990) is een fictie- en toneelschrijver met een Master in Victoriaanse kunst en literatuur van de Royal Holloway University. Ze stond op de shortlist van de Sunday Times Young Writer of the Year in 2019. Ze werd aanbevolen in de Moth Short Story Prize 2017, longlisted voor de Deborah Rogers Award 2018, en won de White Review short story prize 2018. Haar eerste boek, salt slow, is een verzameling korte verhalen over lichamen en het lichamelijke, waarbij de huid en botten van de personages in kaart worden gebracht door hun ervaringen met isolatie, obsessie en liefde. In 2020 won ze de Pushcart Prize. Onze vrouwen diep in de zee (Our Wives Under the Sea, 2022) is Julia's debuutroman: een verhaal over verliefdheid van twee vrouwen, verlies, verdriet en wat er aan leven is in de peilloze blauwe zee.

(2022)

Archief beschikbaar voor: Julia Armfield

 • Julia Armfield en Nikki Dekker in gesprek met Lisa Weeda

  Julia Armfield en Nikki Dekker in gesprek met Lisa Weeda

  Met: Julia Armfield, Lisa Weeda, Nikki Dekker


  Zomer 2022 verschenen twee prachtige en sterke romandebuten: Julia Armfields Our Wives Under the Sea ('the year's most terrifying love story' zegt AnOther Mag) en Nikki Dekkers diepdiepblauw. Beide boeken beschrijven mysterieuze zeewezens en de complexiteit van queer relaties tussen jonge vrouwen. diepdiepblauw staat op shortlist voor de Bronzen Uil 2022 voor het beste Nederlandstalige debuut.

  Writers Unlimited bracht deze twee getalenteerde, jonge auteurs met een fascinatie voor oceanen en queerness bij elkaar! Lisa Weeda interviewde hen in Writers Series op donderdagavond 24 november 2022 in Zaal 3, Den Haag over onder meer de aantrekkingskracht van de zee en over het schrijven van lesbische of biseksuele liefdesverhalen.

  Waar komt bij deze jonge auteurs de interesse in het onderwaterleven vandaan, en waarom drukken ze deze fascinatie uit in een prachtige combinatie van verhalende fictie, natuurboek en essay?

  Schrijver en radiomaker Nikki Dekker (1989) bracht zomer 2022 haar debuutroman diepdiepblauw uit, een krachtig romandebuut over identiteit, schelpen verzamelen, opgroeien en biseksuele verliefdheid, afgewisseld met fictie en feiten over het leven onder water. In De Groene Amsterdammer antwoordde ze op de vraag wat het leukste moment was tijdens het schrijven van haar roman: 'Voor het hoofdstuk over dolfijnen heb ik de documentaire The Dolphin House gekeken. Daarin probeert Margaret Howe dolfijnen te leren praten met hun spuitgat. Je ziet haar aan de rand van het zwembad zitten, met zwarte lippenstift op zodat haar eigen mond op een spuitgat lijkt, terwijl ze woorden roept naar die dolfijn. Dat is gewoon absurd.'

  De Britse auteur Julia Armfield (1990) publiceerde in 2022 haar romandebuut Our Wives Under the Sea, in Nederlandse vertaling verkrijgbaar als Onze vrouwen diep in de zee, een uitgave van Podium. In het boek komt een diepzeeonderzoeker langer dan gepland vast te zitten in een onderzeeër op de bodem van de zee en keert 'veranderd' terug bij haar vrouw.
  Het boek raast al een tijdje over Booktok, TikTok en Instagram en verrast (vooral jonge) lezers met het plot en het genre: 'queer horror' en 'gothic' zijn termen die vaak voorbijkomen.

  Van gespreksleider Lisa Weeda, auteur en literair programmamaker, verscheen in 2021 het romandebuut Aleksandra, een indrukwekkend familieverhaal dat zich afspeelt in het moederland van haar oma, Oekraïne. Aleksandra én diepdiepblauw staan beide op de shortlist voor de Bronzen Uil 2022. In 2018 was Lisa moderator van de Winternachten festival-gesprekken met schrijvers Nino Haratischwili en Alain Mabanckou.

  De Bronzen Uil 2022, de prijs voor het beste Nederlandstalige Debuut wordt 10 december aanstaande uitgereikt!


  Dit Writers Series-programma is Engelstalig.

  Boekverkoop en signeren in de foyer van Zaal 3: De Vries Van Stockum Boeken
  Programma samengesteld door: Joëlle Koorneef (Writers Unlimited).


  Writers Series: Julia Armfield en Nikki Dekker in gesprek met Lisa Weeda
  Donderdag 24 november 2022, 20:30-22:00 uur
  Zaal 3, De Constant Rebecqueplein 20A, Den Haag