Inschrijven op de nieuwsbrief

Judith Uyterlinde

Judith Uyterlinde - foto Hans Koole
Judith Uyterlinde - foto Hans Koole

(1962) is schrijver, literair journalist en organisator van literaire evenementen, waaronder ook van 2012 tot en met 2015 het Winternachten festival in Den Haag. Haar autobiografische debuut Eisprong was een internationaal succes en werd in meer dan twintig landen vertaald. Haar tweede boek De vrouw die zegt dat ze mijn moeder is - een famiiegeschiedenis tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog - verscheen in Franse vertaling. Het boek is bewerkt tot een documentaire die op de Nederlandse televisie werd vertoond, en is inmiddels gepubliceerd in de vorm van een graphic novel.

(2018)

Archief beschikbaar voor: Judith Uyterlinde

 • Winternachten 2018

  Baban Kirkuki in Nieuw Waldeck

  Met: Baban Kirkuki, Judith Uyterlinde, Kamal Hors

  Dichter Baban Kirkuki en ud-speler en componist Kamal Hors verzorgden een indringende poëtische en muzikale vertelling over het vluchten van Kirkuki uit Irak en het willen wortelen in Nederland. Schrijver en organisator van literaire evenementen Judith Uyterlinde presenteerde.

 • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

  Ideology as an Act of Fiction

  Schrijvers zijn eerder geneigd de pen dan het zwaard op te nemen om onrecht te bestrijden. Fictie is hun ideologische daad. Amerikaan Colson Whitehead laat in De ondergrondse spoorweg slavin Cora aan het woord in het zogenaamde land van de vrijheid Amerika. Boliviaan Rodrigo Hasbún schrijft over de dochter van een nazi die in Zuid-Amerika guerillastrijder wordt. Roemeen Mircea Cărtărescu laat zijn personages zuchten onder het communistisch juk en ontsnappen naar literatuur en het verleden, en de Nederlandse Carolina Trujillo beschrijft een onderwereld vol drugs en dealers in Montevideo, Uruguay, waar een oud-guerrillastrijder tot 2015 president was. Gespreksleiding: Judith Uyterlinde.