Inschrijven op de nieuwsbrief

Joris van Casteren

Joris van Casteren - foto Bob Bronshoff
Joris van Casteren - foto Bob Bronshoff

(Rotterdam, 1976) is schrijver, dichter en journalist. Zijn boek Het zusje van de bruid (2011) gaat over zijn relatie met een verslaafd borderlinemeisje. In zijn kenmerkende mix van reportage, autobiografie en geschiedschrijving doet Van Casteren relaas over een onmogelijke liefde. In 2008 verscheen het eveneens autobiografische Lelystad. Hij werd aangeklaagd wegens belediging naar aanleiding van dit boek, dat werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2009. Van Casteren studeerde journalistiek en filosofie. Op zijn 21e werd hij redacteur bij De Groene Amsterdammer, waar hij naam maakte met grote reportages. Vier reportages die hij maakte in Nigeria werden gebundeld in Redactie binnenland en onderscheiden met de Dick Scherpenzeelprijs. Van Casteren verruilde De Groene voor NRC Handelsblad en Vrij Nederland en schrijft nu voor Het Parool. Ook publiceert hij poëzie in Maatstaf en Passionate. Verder verschenen van hem portretten van vergeten dichters en schrijvers, reportagebundels, zijn bloemlezing Een vreselijk land, de mooiste journalistieke verhalen van Nederland en de dichtbundel Grote atomen. In januari 2013 verschijnt zijn roman Been in de IJssel.

(Wu 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Joris van Casteren

 • Winternachten 2013

  Oxfam Novib PEN Awards

  Met: Joris van Casteren, Manon Uphoff, Michel Maas, Petra Stienen, Remco Breuker, Samar Yazbek, Sheila Sitalsing

  Oxfam Novib en PEN Nederland eren met de PEN Awards schrijvers, journalisten en filmmakers die tegen de stroom in, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Vanmiddag reikt schrijfster en PEN-bestuurslid Manon Uphoff de Oxfam Novib/PEN Award uit aan de Syrische schrijfster Samar Yazbek. Ze was getuige van het brute geweld tegen demonstrerende burgers in haar land. Ze publiceerde hier over, werd ernstig bedreigd en moest daarop het land ontvluchten.

  De Awards zijn dit jaar tevens toegekend aan Enoh Meyomesse (Kameroen), Nargess Mohammadi (Iran), Déo Namujimbo (Congo) en Büþra Ersanlý (Turkije). Samar Yazbek is als enige bij de prijsuitreiking aanwezig.

  Aansluitend is er het dispuut van PEN Nederland over censuur, zelfcensuur en de ethiek van schrijvers, journalisten en bloggers, geleid door Volkskrant columniste Sheila Sitalsing. In het panel arabiste Petra Stienen, Remco Breuker (hoogleraar en Oost-Azië specialist), Michel Maas (correspondent Indonesië) en schrijver Joris van Casteren. Prijsuitreiking in het Engels, dispuut in het Nederlands.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Lying the Truth

  De wereldberoemde Poolse schrijver en journalist Ryszard Kapuscinsky (1932-2007) deed verslag van talrijke historische gebeurtenissen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, met veel aandacht voor het menselijke aspect. Het werk van schrijvers als Lieve Joris en Geert Mak draagt sporen van zijn invloed. Artur Domosławski schreef een controversiële biografie. Wim Brands (VPRO Boeken) spreekt met Artur Domoslawski, Joris van Casteren (Lelystad, Het zusje van de bruid) en Frank Westerman (Dier, bovendier, Ararat) over de glibberige grens tussen journalistiek en literatuur. Mag een schrijver de waarheid liegen? Engelstalig.

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 2

  De Zieners - visioenen in dichtvorm

  Beklimmers van de Olympus, hemelbestormers, Doktor Spocken en bungyjumpers naar de hel dichten hun weg naar de toekomst. Vier dichters en hun visioen: Pieter Boskma, Ruben van Gogh, Astrid Lampe en Christine Otten schreven in opdracht van Winternachten een 'visionair gedicht'. Ze dragen hun gedichten voor en gaan in gesprek met Joris van Casteren. Christine Otten laat zich begeleiden door saxofonist Jan Klug.