Inschrijven op de nieuwsbrief

Joost Zwagerman

Joost Zwagerman tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg
Joost Zwagerman tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg

(1963-2015) is schrijver van onder meer de romans Gimmick!, Vals licht, De Buitenvrouw en Chaos en Rumoer. Hij behoorde samen met Marcel Möring, Connie Palmen, Ronald Giphart en Arnon Grunberg tot de meestgelezen auteurs van zijn generatie. Joost Zwagerman was medewerker van de Boekenbijlage van Vrij Nederland en columnist van de Volkskrant en heeft een vaste column in NRC Handelsblad. Zijn meest recente roman was Zes sterrren.

(2002)

Archief beschikbaar voor: Joost Zwagerman

  • Winternachten 2003 – Winternacht 1

    Donderpreek: Joost Zwagerman

    Schrijver Joost Zwagerman pakt in zijn donderpreek de Nederlandse mores in het verkeer aan. 'Zo geperverteerd is Nederland inmiddels, dat iedere verkeersmaatregel die de zwakken, de voetgangers en fietsers, beschermt tegen de sterken, de automobilisten, automatisch wordt gediskwalificeerd. Alles dankzij de kennelijke verworvenheden van onze heilige gedoogcultuur. Dit heilige gedogen heeft de kiem gelegd voor het duivelse maltraiteren en saboteren. Het gevolg is dat de openbare weg (...) wordt overheerst door de sterkste, de lawaaiigste, de brutaalste en de schofstigste. Zeg maar het model Heinsbroek."

  • Winternachten 2002 – Winternacht 2

    Een buitenvrouw voor elke bakra

    Om een oer-Hollandse relatie een beetje kleur te geven is een Surinaamse bijvrouw wellicht een goed idee. De leraar Theo uit Hoorn gaat zo'n relatie aan in De buitenvrouw van Joost Zwagerman. De Surinaamse schrijfster en lerares Annel de Noré, Frank Martinus Arion (Curaçao) en Zwagerman spraken over de voor- en nadelen van een bijvrouw.