Joost Baars
(Leidschendam, 1975) is dichter, essayist en boekverkoper. Zijn zeer lovend ontvangen debuutbundel Binnenplaats werd genomineerd voor C. Buddingh'prijs in 2017 en uiteindelijk bekroond met de VSB Poëzieprijs 2018. 'Hoe moet je liefhebben in de schaduw van onzekerheid? Joost Baars tast in het duister, en haalt daar gedichten vandaan met een onmiskenbaar meesterschap en een duizelingwekkende diepte.', zo schreef de jury van de C. Buddingh'prijs. De gedichten van Baars zijn mystiek, hoewel niet religieus. Ze getuigen van een enorme belezenheid en zijn tegelijkertijd aards, grappig en romantisch. Het debuut bestaat uit vier delen en bevat ook vertalingen van sonnetten van de Engelse jezuïet Gerard Manley Hopkins (1844-1889). Baars was programmeur bij Stichting Perdu, organisator van het poëziefestival Dichtersmarathon, is uitgever van Halverwege Chapbooks en geestelijk vader van VersSpreken, een podcast over poëzie.
(WN 2019)Archief beschikbaar voor: Joost Baars
-
Gedichten uit de Berberbibliotheek
Dichters Dean Bowen, Anne Vegter en Joost Baars droegen voor uit de Berberse poëzie ter gelegenheid van de voltooiing van de Berberbibliotheek. Hierin is werk bijeengebracht van de belangrijkste auteurs met een Berberse achtergrond. Op initiatief van schrijver Asis Aynan en vertaler Hester Tollenaar zijn tien boeken in Nederlandse vertaling verschenen. Als sluitstuk was er de bundel Vallende tijd met werk van de vier grootste dichters uit de Rif: Mohammed Chacha, Ahmed Ziani, Fadma el Ouariachi en Mimoun el Walid. In hun gedichten wordt de liefde bezongen, de migratie verfoeid en om emancipatie geschreeuwd.
-
Opening Night - Free the Word!
Met: Boi Akih, Eelco Bosch van Rosenthal, Farah Karimi, Jennifer Clement, Joost Baars, Margot Dijkgraaf, Milagros Socorro, Mohsin Hamid, Pauline Krikke, Ton van de Langkruis
De Opening Night van het Winternachten Festival 2018 stond in het teken van de vrijheid van meningsuiting.
Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag, opende het festival gevolgd door een welkomstwoord van Ton van de Langkruis, directeur van het Winternachten festival. Vervolgens introduceerde Jennifer Clement, schrijver en president van PEN International, de Pakistaanse auteur Mohsin Hamid. Zijn roman Exit West was genomineerd voor de Man Booker Prize 2017. Hamid sprak ter gelegenheid van Opening Night de Free the Word!-speech uit.
Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards door Oxfam Novib directeur Farah Karimi werden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen.
De winnaars van de Oxfam Novib PEN Awards 2018 zijn journalist en schrijver Milagros Socorro uit Venezuela en journalist Eskinder Nega uit Ethopië. Nega zit gevangen in zijn land en is niet aanwezig om zijn prijs in ontvangst te nemen.
Na de uitreiking volgde een introductie van de Award-winnaars tijdens het PEN-gesprek door journalist en Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal.
Het Opening Night-programma werd omlijst met optredens door Boi Akih (world jazz) en Joost Baars (poëzie) en werd gepresenteerd door Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus bij NRC en voorzitter van het bestuur van Writers Unlimited.
De Opening Night is tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland.
-
Boek van mijn leven: Joost Baars
Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden.
-
Friday Night Wintercafé: Spot on Young Poets
Francis Broekhuijsen presenteert leerlingen van Haagse middelbare scholen met hun eigen poëzie: het resultaat van workshops door leden van het Haagse Dichtersgilde. Dichter Joost Baars, genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018, en Sanam Sheriff, jong poetry slam-talent uit India, treden met hen op. Ook Paula Golunska deelnemer van vorig jaar, draagt voor. Paula won de Jonge Campert-prijs 2017.
Tijdens Spot on Young Poets op vrijdag en zaterdag werd per avond één finalist van de Jonge Campert-prijs 2018 gekozen. Beide finalisten dragen zondag tijdens het Schrijversfeest, voorafgaand aan de uitreiking van de prijzen van de Jan Campert-Stichting, zijn of haar gedicht voor. Één van hen werd door het publiek gekozen worden om deze prijs voor de beste Haagse dichter-scholier in ontvangst te nemen. Beleef het mee en zie hoe de literaire toekomst aan u gepresenteerd wordt!
-
Dichten in Dunglish en andere talen
Hoe kan literatuur de taal uitdagen? Na het Mandarijn en het Spaans is het Engels de meest gesproken taal ter wereld. Het is een taal van de macht, van massacultuur, van imperialisme en overheersing, maar ook een taal waarin solidariteit, activisme en begrip tot uitdrukking komen, waarin altijd aan de poten van de macht wordt gezaagd: een meerderheidstaal vol minderheidstalen.
Welke rol speelt het Engels in de poëzie die in Nederland en België wordt geschreven? Dit vroeg Winternachten festival aan zeven jonge dichters die in het Engels schrijven, in het Nederlands, die zowel in het Nederlands áls in het Engels schrijven, die meertalige poëzie schrijven, die in Nederland en België wonen, die 'hier' geboren zijn of niet.
Wat is de status van het Engels in hun poëzie? Ze schrijven er speciaal voor Winternachten festival een vers gedicht over: Veva Leye, Dean Bowen, Samira Saleh, Mia You en Caglar Koseoglu; ook Joost Baars en Charlotte Van den Broeck, beide genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018, nemen deel en reageren met hun werk. De VSB Poëzieprijs 2018 wordt kort na Winternachten festival op donderdag 25 januari uitgereikt in Theater Diligentia in Den Haag.