Inschrijven op de nieuwsbrief

Jole De Baerdemaeker

Jole De Baerdemaeker
Jole De Baerdemaeker

(België) behaalde haar bachelordiploma aan het conservatorium van Maastricht. Ze volgde daarnaast masterclasses Bach, Haydn en Mozart interpretatie. Momenteel vervolledigt ze haar masterstudie bij Lenie van den Heuvel, Dorothee Mields, Peter Kooij en Pascal Bertin aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Jole heeft een grote interesse voor oude muziek- en barokinterpretatie en gaf als soliste concerten in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. In 2013 richtte ze in België de organisatie "Etereo"op. Hiermee organiseert ze concerten en kleine festivals, maar ook schoolvoorstellingen om klassieke muziek dichter bij jongeren te brengen. Naast oude muziek is Jole ook geïnteresseerd in hedendaagse composities; in het voorjaar van 2016 zong ze solo tijdens de Nederlandse première van het Requiem van Harald Weiss.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Jole De Baerdemaeker

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Ode an die Freude

    Schillers idealistische gedicht over Europa en de mensheid hertaald naar nu en hier! Winternachten festival vroeg acht schrijvers en dichters om elk hun eigen Ode an die Freude te maken. Deze avond presenteerden ze het resultaat.

    Deelnemers aan deze Odes 2.0 waren Nino Haratischwili, Magda Cârneci, Sanam Sheriff, Efe Murad, Grazyna Plebanek, Gustaaf Peek, Ghayath Almadhoun en Charlotte Van den Broeck. Zij dragen voor in hun moeder- of schrijftaal met simultaan een projectie van de Nederlandse en/of Engelse vertaling. Klassiek accordeonist Oleg Lysenko verzorged met cellist Elisabeth Sturtewagen en sopraan Jole De Baerdemaeker de muzikale component van dit programma.

    Schillers Ode an die Freude (Ode aan de vreugde), oorspronkelijk geschreven in 1785, leeft voort doordat Ludwig van Beethoven een strofe uit het gedicht toevoegde aan de finale voor koor en zangsolisten van zijn 9e symfonie. In 1985 riep de EU de koorfinale - maar dan in een tekstloze versie - uit tot officieel volkslied van de Europese Unie. Schiller verwoordt in zijn gedicht het ideaal van een wereld waar alle mensen als broeders leven.

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Liberté! De revolutionaire betekenis van vrijheid

    De Congolese romancier en essayist Alain Mabanckou opende Friday Night Unlimited met een lezing over de waarden van de Franse Revolutie en hun betekenis voor onze tijd.

    Vervolgens ging schrijver en essayist Stephan Sanders in gesprek met Alain Mabanckou, met historicus en politiek filosoof Luuk van Middelaar en met schrijfster Louise O. Fresco over de huidige betekenis van vrijheid als drijvende kracht voor Europese democratie.

    Wat betekent het motto van de Franse Revolutie voor Europa anno nu? Voor de revolutionairen stond vrijheid voor veel meer dan een individueel streven. Het stond voor het gezamenlijke verlangen naar zelfbeschikking en naar het democratisch overdenken en bewerkstelligen van verandering en vooruitgang. Wat is er over van het revolutionaire begrip vrijheid over in hedendaags Europa?

    De gesprekken werden afgewisseld door live tekenwerk van beeldend kunstenaar en boekillustrator Gerda Dendooven (België) en door muzikale bijdragen van klassiek accordeonist Oleg Lysenko (Nederland), cellist Jole De Baerdemaeker en sopraan Elisabeth Sturtewagen (beide België).