Joke van Leeuwen
(Den Haag, 1952) is een alleskunner. Behalve schrijver van proza en poëzie voor kinderen en volwassenen is ze ook illustrator en performer. In 2008 en 2009 was ze stadsdichter van Antwerpen. Haar geïllustreerde roman Alles Nieuw werd geselecteerd voor de shortlist van de Ako Literatuurprijs 2009. De kinderboeken van Van Leeuwen zijn veelvuldig onderscheiden met de Zilveren Griffel, de Gouden Uil en de Woutertje Pieterseprijs. Vooral haar jeugdboek Deesje werd in vele talen vertaald en onderscheiden in het buitenland. De kracht van haar werk is dat ze haar teksten versterkt met prachtige illustraties. De personages van Van Leeuwen lopen vaak met een verwonderde blik door de wereld terwijl ze tegelijkertijd beklemd lijken door de routine van alledag. Van Leeuwens carrière begon in 1978 toen ze het Camarettenfestival won en haar eerste kinderboek publiceerde. Sindsdien was ze te zien in kleine en grotere producties waarin ze cabaret, literatuur en beeld combineert.
Archief beschikbaar voor: Joke van Leeuwen
-
Schrijversfeest 2013
Met: Bart Moeyaert, Denise Jannah, Ellen Deckwitz, Guus Janssen, Jaap Cohen, Joke van Leeuwen, Lucas Hüsgen, Marja Pruis, Nico Dijkshoorn, Pieter Steinz, Roland Colastica, Ronald Giphart, Stephan Enter, Wouter Godijn
Het festival sluit groots af met het Schrijversfeest in de Koninklijke Schouwburg. Een programma rond de Nederlandse literatuur met optredens van o.a. Joke van Leeuwen, Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, Bart Moeyaert, jazz-zangeres Denise Jannah en pianist en componist Guus Janssen.
Hoe staat het ervoor met de Nederlandse letteren? Aan het begin van het jaar maken we de balans op. Schrijfster en critica Marja Pruis geeft haar visie op de stand van zaken. Met muziek en voordracht eren we drie grote schrijvers en dichters die ons in 2012 ontvielen. Jazzkoningin en zangeres Denise Jannah zingt een gedicht van Gerrit Komrij, begeleid door gitarist Robby Alberga. Componist en pianist Guus Janssen eert Bernlef met een compositie voor stem en piano. En we luisteren naar een opname van dichter Rutger Kopland. De Curaçaose auteur en acteur Roland Colastica - hij debuteerde vorig jaar met de jeugdroman Vuurwerk in mijn hoofd - vertelt ons het verhaal over zijn moedertaal het Papiaments, hoe hij als kind kennismaakte met de Nederlandse literatuur, over het belang van voorlezen en verhalen vertellen.Uitreiking Haagse literatuurprijzen
Vier schrijvers vallen vandaag in de prijzen: Stephan Enter ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Grip, Wouter Godijn de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Hoe H.H. de wereld redde, en Lucas Hüsgen de J. Greshoff-prijs voor beschouwend proza voor zijn boek Nazi te Venlo. Multitalent Joke van Leeuwen krijgt de Constantijn Huygensprijs voor haar volledige oeuvre. Met haar theatrale dankwoord sluiten we de middag af: een uniek optreden van deze schrijfster, dichteres, illustratrice en cabaretière. De prijzen worden uitgereikt door de wethouder voor cultuur van Den Haag, Marjolein de Jong.Een programma in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, Stichting Lezen en de Jan Campert Stichting.
-
De beslissende regels
Of literatuur nou troost of verwart, of het de weg wijst of ontregelt, zeker is dat iedere schrijver ergens op zijn of haar levenspad zodanig getroffen is door een passage, een regel, een beeld of een gedicht dat het richting heeft gegeven aan zijn of haar leven. Was het een jongensboek? Een tegeltje? Een column? Of toch die hooggewaardeerde, veel geciteerde passage uit de wereldliteratuur? Jonathan Safran Foer, Tash Aw, Ramsey Nasr, Joke van Leeuwen en Petina Gappah lezen dié passages voor die ooit voorgoed hun leven hebben bepaald, en onthullen wat er met ze gebeurde toen ze de regels voor het eerst lazen. Het programma begint met een optreden van de Iraanse auteur Shahriar Mandanipour met een voordracht uit eigen werk.
ENG -
Wintercafé 2: Hou vast! Oulipo.
Hou Vast! Oulipo en de literaire beperking: wie het spel speelt, maakt de regels. Het Franse OuLiPo gezelschap (Ouvroir Littéraire Potentielle, opgericht in 1960) vond dat je met een zelf opgelegde literaire beperking potentieel interessante teksten kon schrijven. Een tekst waarin alleen de e als klinker voorkomt, of een gedicht waarin alle letters van het alfabet terugkomen. Dit programma, een coproductie met het festival Wintertuin (Nijmegen), is een eerbetoon aan de schrijvers, wiskundigen en filosofen van het OuLiPo gezelschap. Schrijvers Saskia de Coster, Karin Amamoetkrin, Anton Valens en Joke van Leeuwen kregen van schrijver/wiskundige Hugo Brandt Corstius in Nijmegen een beperking opgelegd. Nu komen ze weer bij elkaar om de resultaten voor te dragen. Alle teksten zijn gepubliceerd – in beperkte oplage verkrijgbaar tijdens Winternachten!
Daarna het tweede optreden van saxofonist/componist Maarten Ornstein en Joshua Samson (percussie). Ornstein heeft muziek gecomponeerd op teksten van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ronelda Kamfer. NL -
Gedicht - geduid - getekend
Met: Anna Enquist, Jean Pierre Rawie, Joke van Leeuwen, Toef Jaeger
Wat u altijd al wilde weten, maar nooit durfde te vragen. Anna Enquist en Jean Pierre Rawie gaven poëzieles. Voor en met het publiek verklaarden ze elk één bij uitstek beeldend gedicht uit de wereldliteratuur.Rawie koos voor een gedicht van Alexandr Blok, Enquist voor Tomas Tranströmer. Intussen zagen we op een groot scherm hoe schijfster en illustratrice Joke van Leeuwen al tekenend haar visie op het gedicht weergaf. Enquist, Rawie en Van Leeuwen gingen in gesprek met het publiek over hun visie op de gedichten.De besproken gedichten en de tekeningen van Joke van Leeuwen zijn hier te downloaden als MS-Word-bestand.
-
Schrijverslessen
Met: Cynthia Mc Leod, Joke van Leeuwen, Ronald Giphart
In november 2003 en in februari 2004 gaf de Nederlandse schrijfster, illustratrice en cabaretière Joke van Leeuwen workshops aan Surinaamse schrijvers en illustratoren, een samenwerkingsproject van het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingenfonds en Schrijversgroep '77. Samen met haar presenteren de (aspirant-) schrijvers op deze avond het voorlopige resultaat van de workshops. Joke van Leeuwen wordt bijgestaan door schrijvers Cynthia McLeod en Ronald Giphart. Zij laten horen wat er met een tekst kan gebeuren van de eerste versie tot het verschijnen in boekvorm.
-
1001 identiteiten - openingsavond
Met: Arlette Codfried, Cynthia Mc Leod, Dansgroep Tandava, Denise Jannah, EKM Dido, Fafiri Brothers, Frits Wols, Gibi Bacilio, Joke van Leeuwen, Rappa, Ronald Giphart, Sitok Srengenge
De eerste avond van het festival in Paramaribo biedt een afwisselend programma. Schrijvers uit vijf landen dragen voor uit hun romans en poëzie. Ze spreken onder leiding van Arlette Codfried over hoe in hun land mensen uit verschillende culturen met elkaar samenleven. Denise Jannah zingt werk van dichters uit de vijf landen die vanavond vertegenwoordigd zijn, waaronder dat van de staatsliteratuurprijswinnaar Orlando Emanuels. Cynthia McLeod, Rappa en Frits Wols treden samen op met hun buitenlandse collega-auteurs Gibi Bacilio (Curaçao), EKM Dido (Zuid-Afrika), Ronald Giphart (Nederland), Joke van Leeuwen (Nederland) en Sitok Srengenge (Indonesië). De dansgroep Tandava danst gedichten van Slory en Shrinivasi. Voor de verdere muzikale omlijsting zorgen de Fafiri Brothers.
-
De toekomst is geen sprookje
Met: André Klukhuhn, Ilja Leonard Pfeijffer, Joke van Leeuwen, Manon Uphoff, Michaël Zeeman, Said el Haji, Thea Doelwijt
Er was eens een meisje dat bovenop een toren van boeken klom, zo hoog, dat ze boven de wolken uitkwam. Hoe is het uitzicht? Is ze daar veilig? Hoe zal het haar vergaan? Schrijfsters Manon Uphoff en Thea Doelwijt, schrijver en performer Said El Haji, filosoof en schrijver André Klukhuhn, schrijfster en cabaretière Joke van Leeuwen en dichter en rebel Ilja Leonard Pfeijffer schreven een sprookje voor haar. Ze geven haar een toekomst, misschien dichten ze haar zelfs een ideaal toe. Wordt ze gelukkig? Luister naar zes sprookjes voor volwassenen en een gesprek met de schrijvers onder leiding van Michaël Zeeman.