Inschrijven op de nieuwsbrief

Joke Hermsen

Joke Hermsen - foto Koos Breukel
Joke Hermsen - foto Koos Breukel

(Middenmeer, 1961) is schrijver en filosoof gespecialiseerd in vrouwelijke auteurs en filosofen. Ze promoveerde op Belle van Zuylen, Lou Andreas-Salomé en Ingeborg Bachmann en publiceerde later o.a. boeken over Hannah Arendt en andere vrouwelijke denkers. Ze debuteerde als romanschrijver met Het dameoffer over een dochter die een liefdesverhaal van haar moeder ontdekt. Daar op volgde de historische roman Tweeduister over T.S Eliot en Virginia Woolf. In 2009 verscheen haar met 20 herdrukken zeer succesvolle essaybundel Stil de tijd - Pleidooi voor een langzame toekomst. Daarna volgden onder meer de roman Blindgangers (2014), het essay Melancholie van de onrust voor de Maand van de Filosofie in 2017 en de roman Rivieren keren nooit terug (2018). Zie ook www.jokehermsen.nl

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Joke Hermsen

  • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

    Boek van mijn leven: Joke Hermsen

    Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Hassnae Bouazza.

  • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

    Eindeloos leven: eeuwig verlangen in het licht van hier en nu

    Adam Zagajewski, eminent dichter en essayist uit Polen, opende Friday NIght Unlimited met voordracht uit eigen werk. Vervolgens gingen Ramayana-deskundige Arshia Sattar uit India en de Nederlandse schrijver en filosoof Joke Hermsen in gesprek over het verlangen naar eeuwig leven. Sattar vertaalde en herschreef de eeuwenoude verhalencyclus over de mythische strijd van prins Rama om zijn geliefde Sita terug te winnen uit handen van de demonische koning Ravana. Hermsen pleit in haar boek Stil de tijd voor een langzame toekomst waarin wachten, rust en verveling hun plaats behouden; in haar essay Melancholie van de onrust schetst ze de zegeningen van melancholie, onder meer als bron van creativiteit. Met klassieke Perzische muziek en poëzie door Balout Khazraei; gespreksleider was Fouad Laroui, schrijver en docent Frans en Arabische culturen aan de Universiteit van Amsterdam.