Inschrijven op de nieuwsbrief

John Ralston Saul

John Ralston Saul
John Ralston Saul

(Canada, 1947) is sinds 2009 voorzitter van PEN International. Time Magazine noemde hem 'een profeet' en hij wordt gezien als een van de grote denkers van deze tijd. In 2005 voorspelde hij de crisisjaren al in The Collapse of Globalism and the Reinvention of the World. Saul schreef 14 boeken die zijn vertaald in 25 talen. Hij is internationaal met name bekend vanwege zijn filosofische trilogie Voltaire's Bastards: The Dictatorship of Reason in the West, The Doubter's Companion: A Dictionary of Aggressive Common Sense en The Unconscious Civilization. Voor Penguin in Canada maakt hij een serie van 18 biografieën over Canadese historische figuren geschreven door bekende Canadese schrijvers. Saul debuteerde in 1977 als romanschrijver en in de jaren tachtig verschenen een thriller en een avonturenroman van zijn hand in het Nederlands. Sinds 1990 is hij actief voor PEN Canada. Hij is tevens oprichter van The Institute for Canadian Citizenship, dat nieuwkomers helpt te integreren in de Canadese samenleving.

Archief beschikbaar voor: John Ralston Saul

  • Winternachten 2015

    Opening Night: Free the Word!

    Met: David Van Reybrouck, Dinar Rahayu, Farah Karimi, John Ralston Saul, Joris Wijsmuller, Karl Ove Knausgård, Leela Corman, Mano Bouzamour, Manon Uphoff, Mohammed Benzakour, Nelleke Noordervliet, Pauni Trio, Petra Stienen, Razan al-Maghrabi, Ton van de Langkruis

    Een bijzondere openingsavond met een speech van Karl Ove Knausgård, de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, een debat onder leiding van Petra Stienen en een slotwoord van David Van Reybrouck.

    Op de eerste avond van het festival staat de vrijheid van meningsuiting en de macht van het woord centraal. De president van PEN International, John Ralston Saul introduceert de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård, die de Free Word Speech houdt. Vervolgens vindt de uitreiking plaats van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, door Oxfam Novib directeur Farah Karimi. Met deze prijs worden schrijvers geëerd die, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Een van de prijswinnaars was aanwezig, en nam de prijs in ontvangst: Razan al-Maghrabi. Na de prijsuitreiking volgt een Engelstalig debat onder leiding van Petra Stienen over de vrijheid om te praten en te schrijven over seksualiteit, en de wijze waarop religie hier invloed op heeft. In het panel de schrijvers Mohammed Benzakour, Mano Bouzamour en Dinar Rahayu (Indonesie) en cartooniste Leela Corman. Slotwoord: David Van Reybrouck. Aan het eind van het programma spreken Nelleke Noordervliet en Joris Wijsmuller oprichter en festivaldirecteur Ton van de Langkruis toe, vanwege het 20jarig bestaan van Writers Unlimited. Het programma is Engelstalig, en tot stand gekomen i.s.m. PEN International, PEN Nederland en Oxfam Novib.