John Jansen van Galen
(Velp) studeerde politieke en sociale wetenschappen en werkte van 1968 tot en met 1990 bij de Haagse Post, waarvan de laatste vijf jaar als hoofdredacteur. Tot 2015 was hij één van de vaste presentatoren van het NOS radio-programma Met het Oog op Morgen. In 1970 kwam hij als radiojournalist voor de VPRO voor het eerst in Suriname en al snel werd hij dé Suriname-deskundige uit Nederland. In 2000 publiceerde hij het boek Hetenachtsdroom, over het Surinaamse nationalisme. In 2004 is zijn boek De toekomst van het koninkrijk uitgekomen, een boek over de dekolonisatie van de Nederlandse Antillen en Aruba. In 2016 verscheen De gouden jaren van het linkse levensgevoel: Het verhaal van Vrij Nederland.
(2016)Archief beschikbaar voor: John Jansen van Galen
-
Antjie Krog & Ellen Deckwitz: Indië en Zuid-Afrika, geschiedenis in gedichten
Met: Antjie Krog, Ellen Deckwitz, John Jansen van Galen
Wat kan literatuur betekenen voor het begrip van geschiedenis? Ellen Deckwitz (1982) schreef een dichtbundel over de geschiedenis van haar oma in de nadagen van Nederlands-Indië - en besloot dat dat niet kon zonder zelf de reis naar Indonesië te maken. Met De Steen vreest mij (2011) won ze de C. Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut. Ze is een van de belangrijkste dichters van haar generatie en is een graag geziene gast op literaire podia. Deckwitz schrijft geschiedenis in gedichten die de gebeurtenissen voelbaar maken.
De Zuid-Afrikaanse dichter, schrijver en journalist Antjie Krog (1952) houdt zich al een oeuvre lang bezig met de vraag of de kracht van woorden opgewassen is tegen de kracht van daden. Veel van haar boeken en dichtbundels zijn in het Nederlands vertaald, waaronder De Kleur van je Hart, Niets liever dan zwart, en Een andere tongval.
Met groot vertrouwen begon Krog te schrijven over de mogelijkheid van verzoening na het einde van de apartheid. Ze meende dat die mogelijk moest zijn zolang ieders verhalen maar gehoord werden maar ze ondervindt - zowel in de maatschappij als in haar werk - steeds meer de beperkingen van de taal. Krogs werk is met verschillende prijzen bekroond, zoals de Hertzogprijs in Zuid-Afrika en in Nederland de Gouden Ganzenveer, die ze in 2018 kreeg uitgereikt.
Ellen Deckwitz en Antjie Krog gingen vrijdag 15 februari bij B-Unlimited in gesprek over wat de literatuur heeft toe te voegen aan het historische verhaal. Gespreksleider was John Jansen van Galen, die zijn sporen verdiend heeft als historicus van de dekolonisatie.Programma samengesteld door Toef Jaeger (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken -
VPRO's OVT Live
Met: Cynthia Mc Leod, Gert Oostindie, Gilbert Wawoe, John Jansen van Galen, Mathijs Deen, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Sams, Theo Para
Ook dit jaar sluit VPRO's geschiedenisprogramma OVT het festival af in een live-uitzending vanuit café Dudok. De Surinaamse publicist Theo Para is te gast om te spreken over zijn boek De Schreeuw van Bastion Veere, dat handelt over de geschiedenis van Suriname sinds de decembermoorden van 1982. Er is ook aandacht voor de vorige week overleden eerste president van Suriname, Johan Ferrier, in een gesprek met zijn dochter Cynthia McLeod en John Jansen van Galen. Gilbert Wawoe, oud staatsraad, spreekt samen met historicus Gert Oostindie over de bijzondere status die de eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba vanaf oktober in Nederland krijgen. Nelleke Noordervliet spreekt de column uit. Met muziek van zanger en percussionist Victor Sams, afkomstig van Sint Eustatius. Toegang en koffie zijn gratis!
-
Veelkleurig samenleven - Antillen, Suriname, Nederland
Met: Changa Hickinson, Cynthia Mc Leod, John Jansen van Galen, Mito Croes, Ruben Severina, Sombra
Een publieksdebat. Creool, Hindostaan of Javaan, Bakra, Makamba of Indiaan. Hoe leven de verschillende bevolkingsgroepen met elkaar samen op de Antillen en in Suriname? Is er sprake van integratieproblematiek of zijn de kleurbarrières geslecht? Hoe anders gaat het in veelkleurig Nederland in vergelijking tot deze ervaren multiculturele samenlevingen?
Nederland tobt met de multiculturaliteit. Terwijl nota bene binnen het koninkrijk eeuwenlange ervaring te vinden was en is met de voor- en nadelen van multi-etnisch samenleven. In Suriname worden alle feestdagen van de bevolkingsgroepen gezamenlijk gevierd, alle talen gerespecteerd. Maar leven de groepen samen, of meer langs elkaar heen? Hoe voelbaar is op de Antillen het onderscheid dat gemaakt wordt naar culturele herkomst? Kunnen de samenlevingen in Nederland, Suriname en op de Antillen van elkaar leren? De Arubaan Mito Croes gaf een inleiding op de discussie met een schets van de situatie op zijn eiland. Schrijfster Cynthia McLeod en dichter Sombra uit Suriname, dichter Changa Hickinson uit Sint-Maarten en journalist John Jansen van Galen uit Nederland gingen met hem en met het publiek in debat. Ruben Severina leidde het gesprek. Nederlandstalig. -
Suriname en de Antillen: helpers weg?
Met: Erich Zielinski, Gilbert Wawoe, Joanna Werners, John Jansen van Galen, Ronald Julen, Ruben Severina
In dit publieksdebat wordt de ontwikkelingssamenwerking tussen Nederland, Suriname en de Antillen onder de loep genomen. Het fenomeen kent vele vormen: gouvernementele ontwikkelingshulp, de hulp van Nederlandse, Surinaamse en Antilliaanse particuliere organisaties en de privéhulp in geld of goederen aan familie en vrienden overzee. Is er sprake van hulpverslaving en, zo ja, hoe kick je daar het beste van af?
Voor- en tegenstanders nemen het tegen elkaar op: Gilbert Wawoe, Joanna Werners, Erich Zielinski, John Jansen van Galen en Ronald Julen. Ruben Severina (voorzitter van de Movimentu Antiano i Arubano pa Participashon Politico) leidt het debat. Gilbert Wawoe, lid van de Raad van State, brengt de discussie op gang met een korte introductie. Op zijn initiatief zijn kortgeleden de particuliere hulporganisaties bijeen geroepen om hen beter te informeren over armoede en sociale ontwikkeling op de Antillen. Ook het rapport van de commissie Jesserun over de nieuwe structuur voor het Koninkrijk der Nederlanden zal ter sprake komen. -
De lessen van Hella
Op deze plaats in het programma zou Hella Haasse spreken over haar nieuwste boek 'Bij de les', over schoolplaten van Nederlands-Indië. Afgelopen vrijdag liet ze ons weten dat ze wegens ziekte verstek moest laten gaan. In allerijl hebben we daarom een vervangend programma samengesteld, waarin haar nieuwe boek centraal staat. Zes schrijvers en Indië-kenners zullen elk hun commentaar geven bij één van de schoolplaten uit het boek en ingaan op de teksten. Ze vergelijken Haasses herinneringen met het beeld dat de platen bij hun oproept, en reageren op de observaties die ze maakt. Tot nu toe hebben toegezegd: Adriaan van Dis, Helga Ruebsamen, Sitor Situmorang - Indonesisch dichter en generatiegenoot van Haasse - , schrijver Hans Vervoort, journalist en schrijver John Jansen van Galen en Peter van Zonneveld, die de ruwe versie van het boek met Haasse doornam. Paul van der Gaag, presentator van VPRO's radioprogramma O.V.T., leidt het gesprek. We zijn ervan overtuigd dat het boek 'Bij de les' en Hella Haasse op deze manier de aandacht krijgen die ze verdienen.