John Gray
(Engeland, 1948) is politicoloog en filosoof. In zijn werk toont hij zich pessimistisch over de toekomst. Zo fileert hij in Zwarte mis, religieus fundamentalisme en de moderne utopieën het 'neoconservatieve project' dat, via invasies in Irak en Afghanistan, een nieuwe wereldorde tracht te stichten: een gevaarlijke cocktail van apocalyptische religie en door de Verlichting geïnspireerde utopieën. In Strohonden, gedachten over mensen en andere dieren argumenteert hij dat mensen strohonden zijn, die zich door nieuwe technologieën en uitputting van de aarde te gronde zullen richten. In Al Qaida en de moderne tijd waarschuwt Gray dat oorlogen gevaarlijker zullen zijn dan ooit door de vermenging met etnische en religieuze vijandschap, de toename van de wereldbevolking, de groeiende schaarste en verdere industrialisering in de niet-westerse landen. Gray was hoogleraar Europees denken aan de London School of Economics. Hij publiceert in The Guardian, New Statesman en The Times Literary Supplement.
(WU 2012)Archief beschikbaar voor: John Gray
-
John Gray meets Bas Heijne: Can We Change the World?
Met: Bas Heijne, John Gray
Als je iets écht wilt, dan lukt het ook, zo willen we onszelf graag doen geloven. Iedere menselijke daad begint bij een ambitie en bij geloof in het eigen kunnen. Mensen willen de wereld veranderen, maar kunnen ze dat ook, of onderschatten ze de krachten die hun ambities dwarsbomen? Kan de mens de wereld veranderen of verandert de wereld de mens? In zijn nieuwste boek De ziel van de marionet onderzoekt de Britse schrijver en filosoof John Gray deze vraag aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van de politiek, de religie, de filosofie en de literatuur. NRC Handelsblad: 'Gray zet je echt aan het denken een verademing.'
John Gray (1948) is emeritus hoogleraar Europese ideeëngeschiedenis en wordt gerekend tot de G8 - de acht grootste politiek filosofen van onze tijd. Hij publiceert in The Guardian, New Statesman en The Times Literary Supplement en schreef eerder een aantal invloedrijke boeken waaronder Strohonden, Al-Qaida en de moderne tijd, Provocaties, Valse dageraad, Zwarte mis, Grays anatomie, Het onsterfelijkheidscomité en De stilte van dieren.
Bas Heijne (1960) is schrijver, denker, vertaler en interviewer. Hij is als essayist verbonden aan NRC Handelsblad, waarin hij ook een wekelijkse column schrijft, en publiceerde diverse boeken. Heijne werd onlangs voor Angst en schoonheid onderscheiden met de J. Greshoffprijs voor het beste essay. Hij buigt zich net als John Gray graag over de grote vragen van onze tijd.Shahin Nasiri, winnaar van de Peter Baehr prijs voor onderzoek naar de mensenrechten, leest zijn column over het boek van Gray voor.
Avond in samenwerking met uitgeverij Ambo|Anthos. Voertaal Engels
-
Should we love one another?
Schrijver en publicist Bas Heijne en de Britse filosoof John Gray onderzoeken het geheim van het succes van populistische partijen tegen de achtergrond van toenemende globalisering en veranderende machtsverhoudingen. Populistische partijen voeren het woord vrijheid hoog in hun vaandel. Wat bedoelen zij als ze het over vrijheid hebben? Hoe komt het dat ze zoveel weerklank vinden en wat hebben zij te bieden dat andere partijen, die vasthouden aan de verlichtingsidealen van vrijheid, gelijkheid en solidariteit, over het hoofd zien? Hebben ze wellicht gelijk als ze zeggen dat we een gevoel van culturele eigenheid kwijtraken en dat de gewone burger te weinig gehoord wordt? Hebben ze een scherpere antenne voor de menselijke behoefte om zich thuis te voelen en gehoord en gezien te worden? Een tweegesprek aan de hand van de vertoning van filmfragmenten. Engelstalig.