Inschrijven op de nieuwsbrief

Johan de Boose

Johan de Boose - foto Koen Broos
Johan de Boose - foto Koen Broos

(Gent, 1962) is slavist, schrijver en acteur. Hij debuteerde in 1994 met de roman Fluweel van leegte. In 1996 volgde zijn poëziedebuut en daarna verscheen bijna elk jaar wel een roman, poëziebundel of reisboek van zijn hand. Als acteur speelt hij momenteel de monoloog Bloedgetuigen, gebaseerd op zijn gelijknamige roman uit 2011 waarin hij in 734 pagina's vanuit verschillende perspectieven de 20e-eeuwse strijd tussen Oost- en West-Europa beschrijft, Binnenkort verschijnt het derde deel van zijn trilogie Het Vloekhout, een tragikomische vertelling over onze tijd, over geloof en terrorisme, over de angst van de ouder wordende mens voor de totale zinloosheid. De Boose is tevens curator van een tentoonstelling over de Poolse avantgardekunstenaar Tadeusz Kantor, bij wie hij studeerde. Ook werkt hij aan een graphic novel over de Russische Revolutie van 1917. In 2008 ontving hij de Henriette Roland-Holstprijs voor De Grensganger, reis langs de ruïnes van het IJzeren Gordijn.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Johan de Boose

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  De tekst van mijn leven: Johan de Boose

  In Filmhuis Studio A dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Arjan Peters.

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  It's the War, Stupid!

  Waarom zijn normale mensen in extreme situaties tot gruwelijke misdaden in staat? Hoe kon het in Srebrenica zo ver komen? Slavenka Drakulić zoekt in haar boek Ze zouden nog geen vlieg kwaad doen in de levensgeschiedenissen van Joegoslavische oorlogsmisdadigers naar een aanleiding voor hun latere misdaden. Frank Westerman keerde afgelopen zomer na twintig jaar terug naar de voormalige enclave waarin hij destijds als correspondent tweemaal wist door te dringen. Zijn meest tijdloze en onthullende Balkan-reportages bracht hij bijeen in De slag om Srebrenica (2015). En wij, hoe gaan wij met gruweldaden van de vorige generatie om? De schrijvers praten er over onder leiding van Johan de Boose. Engelstalig

  Dit programma vervangt het eerder aangekondigde It's the System, Stupid, dat geen doorgang kan vinden vanwege de afzegging van Tariq Ali.