Inschrijven op de nieuwsbrief

Jetse de Jong

Jetse de Jong - foto: Lenny Oosterwijk
Jetse de Jong - foto: Lenny Oosterwijk

is een pianist die opgroeide in een muzikaal gezin. Vanaf zijn 13e speelde hij zijn eerste optredens in lokale bars en restaurants. Met zijn fascinatie voor improvisatie, liedjes en begeleiding is Jetse een veelgevraagd pianist voor allerlei gelegenheden. Hij beukt gracieus op de pianotoetsen terwijl hij zijn New Orleans project Bayou Bayou leidt en toert door de theaters van de wereld met Sven Ratzke. Hij heeft gespeeld met onder andere: Sven Ratzke, Michelle David, Jim van der Zee, WDR Funkhausorchester, Groot Omroepkoor, Eric Vloeimans, Laura Fygi, Isla van Hout, Hein de Jong, Rocky Horror Show, Hedwig and the Angry Inch (Berlijn) en studeerde in 2019 af met een bachelordiploma Jazz Piano aan het Conservatorium van Amsterdam.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Jetse de Jong

 • Writers Unlimited 2024

  You Do Something to Me - Connie Palmen en Sven Ratzke over Marlene Dietrich

  Met: Connie Palmen, Jetse de Jong, Roos van Rijswijk, Sven Ratzke

  Topauteur Connie Palmen en internationaal sterartiest Sven Ratzke werkten samen aan een theatershow over Marlene Dietrich - Connie schreef mee aan de tekst en Sven vertolkt die in zijn show. Zij vertelden over hun samenwerking en spraken over Dietrich, hun samenwerkingen, mannelijkheid, vrouwelijkheid en gender in performance. Gespreksleider was schrijver en journalist Roos van Rijswijk.

  Sven vertolkte enkele beroemde Dietrich-songs, begeleid door zijn pianist Jetse de Jong: Illusions uit de Billy Wilder-film A Foreign Affair uit 1948 en, beide uit 1930, Wenn ich mir was wünschen dürfte en Falling in Love Again.

  Marlene is vanaf 28 februari 2024 te zien in Nederlandse theaters. Een wervelend muziektheaterstuk over legende Dietrich, filmgodin vol mysterie en glamour, die als chansonnière een tweede wereldcarrière beleefde en de laatste jaren van haar leven, volledig teruggetrokken in haar Parijse appartement, de isolatie verkoos. De voorstelling biedt inkijk in de waanzin, de showbizz en Marlenes herinneringen. Met als klapstuk: haar concert in 1960 in Berlijn. Sven Ratzke, o.a. bekend van Rocky horror show, Hedwig and the angry inch en zijn geroemde one-man-shows, vertolkt Marlene. Als geen ander weet Ratzke te switchen tussen genders en het werk van iconen naar zijn hand te zetten. Doordrenkt met prachtige muziek en omlijst door teksten van Connie Palmen en kostuums van Ian Griffiths (art director Max Mara), geeft Marlene een kijkje in de ziel van een wereldberoemde legende.

  Haar hele lezende leven is Connie Palmen gebiologeerd door vrouwelijk kunstenaarschap. In haar nieuwste boek Voornamelijk vrouwen beschrijft ze hen: vrouwen als Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Patricia Highsmith en Jane Bowles, die ieder op hun eigen wijze de grenzen van de heersende moraal en hun sekse overschreden. Voornamelijk vrouwen is Connie Palmens literaire lofzang op vrouwelijke scheppende kracht en autonomie. En het is vooral een verkenning van haar eigen schrijverschap, waarin ze al haar literaire thema's laat terugkomen.

  Festivaltip: Connie Palmen nam ook deel aan de grote festivalavonden Friday Night Unlimited (19 januari) en Saturday Night Unlimited (20 januari)! Op vrijdagavond spraken zij en Annelies Verbeke in Tijd en Literatuur over hoe je als schrijver tijd versnelt of vertraagt; op zaterdagavond hield Connie in The Voice - in search of the character's soul een keynote speech over de stem van het personage, en sprak hierover verder met schrijvers Sacha Bronwasser en Celeste Ng.