Inschrijven op de nieuwsbrief

Jeroen van Rooij

Jeroen van Rooij - foto Koen Broos
Jeroen van Rooij - foto Koen Broos

(Geldrop, 1979) debuteerde in 2010 met De eerste hond in de ruimte, over jongeren die zich nachtenlang te buiten gaan aan techno en xtc, waarin hij thema's aansnijdt als eenzaamheid, verslaving en relaties. De gebundelde verhalen verschenen eerder in het Vlaamse literaire tijdschrift DW B. Zijn tweede roman, Het licht (2012), die de longlist van de Gouden Boekenuil haalde, ging wederom over een groep vrienden die samen naar muziek luisteren, experimenteren met drugs en seks en eindeloos in de weer zijn met sociale media, totdat hun leven wordt verstoord door een reeks zelfmoorden. In 2014 volgde zijn poëziedebuut Niemand had er enig idee van wat er aan de hand was, dat werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs. In zijn gedichten roept Van Rooij vaak een ongemakkelijke, geladen sfeer op door citaten uit hun verband te trekken. Hij toont zo een wereld die steeds weer ontsnapt aan onze plannen en verwachtingen.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Jeroen van Rooij

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  De tekst van mijn leven: Jeroen van Rooij

  In Filmhuis Studio A dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Arjan Peters.

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  Friday Night Wintercafé:  Spot On Young Poets

  Francis Broekhuijsen presenteert leerlingen van het Haags Montessori Lyceum en het Johan de Witt College met hun eigen poëzie, het resultaat van workshops door leden van het Haagse Dichtersgilde. De jonge dichters Jeroen van Rooij en Runa Svetlikova treden met hen op.

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  Hello, poëzie en muziek

  Laat je aan het einde van de avond vervoeren door poëzie uit binnen- en buitenland. Beluister de jonge dichters Jeroen van Rooij en Runa Svetlikova en ontmoet geliefde dichters als Adonis en Michael Krüger. Presentatrice Anna Luyten stelt u tevens drie genomineerden voor de VSB Poëzieprijs voor: Geert van Istendael, Maud Vanhauwaert en Pieter Boskma. Dick van der Harst brengt met zijn muzikanten gevarieerde muziek om bij weg te dromen. Speciaal voor Winternachten zet hij een gedicht van Adonis op muziek. Nederlandstalig