Inschrijven op de nieuwsbrief

Jeroen van Kan

Jeroen van Kan
Jeroen van Kan

(Hoorn, 1968) is een journalist die zijn loopbaan begon bij radiozender Amsterdam FM; vervolgens was hij redacteur bij De Digitale Stad, las hij bij AT5 het nieuws en presenteerde er praatprogramma's. Hij keerde terug naar de radio: eerst naar BNR Nieuwsradio en later naar het VPRO-programma De Avonden, dat hij elke maandag en vrijdag presenteerde. Sinds 2015 is Van Kan journaallezer van NOS Radio en bij tv-journaals is hij te horen als voice over. Voorjaar 2016 presenteerde hij als invaller het televisieprogramma Boeken. Daarnaast is Van Kan actief als redacteur van literaire tijdschriften. Tot 2007 maakte hij deel uit van de redactie van De Tweede Ronde. Daarna stapte hij over naar Tirade. Samen met Wim Brands stelde hij Nederland. Een objectief zelfportret in 51 voorwerpen samen, een bloemlezing waarin evenzovele schrijvers elk een typisch Nederlands voorwerp beschrijven.

(WU 2017)

Archief beschikbaar voor: Jeroen van Kan

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  In the Mirror of Refugees

  Het beeld dat vluchtelingen van Europa hebben komt niet overeen met de werkelijkheid die ze vinden als ze er beland zijn. Europa is fictie. De Duits-Azerbeidzjaanse Olga Grjasnowa schreef over ontheemden in een geglobaliseerde wereld. De Rus Michaïl Sjisjkin tolkte jarenlang in Wenen voor asielzoekers, wat zijn neerslag kreeg in zijn roman Venushaar, en romancier en filmmaker Hassan Blasim ontvluchtte Irak, om in Finland zijn ervaringen te boek te stellen. Tommy Wieringa verdiepte zich voor Dit zijn de namen in de drijfveren van vluchtelingen. Wat treffen zij aan in Europa? Gespreksleiding: Jeroen van Kan.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  VPRO De Avonden Live: Alberto Manguel

  Gesprek met de beroemde Argentijnse schrijver, live in de radiouitzending van VPRO De Avonden. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  VPRO De Avonden Live: Ece Temelkuran en Adriaan van Dis

  Gesprekken met deze schrijvers uit Turkije en Nederland, live in de radiouitzending van VPRO De Avonden. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Engels- en Nederlandstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  VPRO De Avonden Live: Ngwatilo Mawiyoo en Ahmad Tohari

  Gesprekken met deze schrijvers uit Kenia en Indonesië, live in de radiouitzending van VPRO De Avonden. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  VPRO De Avonden Live: Amos Oz

  Gesprek met de beroemde Israelische schrijver, live in de radiouitzending van VPRO De Avonden. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  VPRO De Avonden Live: Christine Otten en Manon Uphoff

  Interviews met schrijvers live in de radiouitzending van VPRO De Avonden.  Nederlandstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  VPRO De Avonden Live: Mohammed Hanif en Wajahat Ali

  Interviews met schrijvers live in de radiouitzending van VPRO De Avonden. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Engelstalig.

 • Ronelda S. Kamfer en Christine Otten

  Ronelda S. Kamfer en Christine Otten

  Met: Christine Otten, Jeroen van Kan, Ronelda S. Kamfer

  Ronelda S. Kamfer is een van de spannendste jonge Zuid-Afrikaanse dichters van dit moment. In Writers Unlimited The Series in de Centrale Bibliotheek in Den Haag ging ze in gesprek met de Nederlandse schrijfster Christine Otten.

  Kamfer groeide op in Kaapstad. Ze studeert aan de Universiteit van West Kaap bij de bekende schrijfster Antjie Krog. Voor haar debuutbundel ´Noudat Slapende Honde´ (2008) kreeg ze de prestigieuze Eugene Marais prijs. Ze was eerder in Den Haag te zien tijdens het festival Writers Unlimited in 2010. Haar optreden sloeg in als een bom en er kwam een run op haar dichtbundel. Haar nieuwe bundel 'Santenkraam' verscheen deze maand in Nederlandse vertaling bij Uitgeverij Podium.

  Tijdens deze aflevering van Writers Unlimited The Series gaat Ronelda in gesprek met schrijfster, journaliste en performer Christine Otten. Zij heeft veel affiniteit met het werk van de Zuid-Afrikaanse: 'Ronelda S. Kamfer zet de rauwe dagelijkse werkelijkheid van Zuid-Afrika om in glasheldere poëzie die de lezer sprakeloos achterlaat.' Otten is o.m. bekend van haar roman over The Last Poets ('De Laatste Dichters', 2006), 'In Wonderland' (2010) en 'Als Casablanca' (2008). Met Writers Unlimited reisde ze naar Zuid-Afrika en trad op tijdens festivals in Durban en Kaapstad.

  Het gesprek tussen Kamfer en Otten wordt geleid door radio- en televisiepresentator Jeroen van Kan

 • Zuid-Afrika - Etienne van Heerden in gesprek met Bart Luirink

  Zuid-Afrika - Etienne van Heerden in gesprek met Bart Luirink

  Met: Bart Luirink, Etienne van Heerden, Jeroen van Kan

  Etienne van Heerden is een van de bekendste schrijvers van Zuid-Afrika. Kort geleden verscheen zijn roman 30 Nagte in Amsterdam in Nederlandse vertaling. Hij ging in gesprek met Bart Luirink, hoofdredacteur van ZAM Africa Magazine en voormalig actie-coördinator bij de Anti Apartheids Beweging. Gespreksleider was Jeroen van Kan (VPRO De Avonden). Van Heerdens roman speelt in Amsterdam, en ontrafelt onder andere de duistere kanten van het Nederlandse verzet tegen de apartheid in Zuid-Afrika.

 • Winternachten 2012 – Winternacht 1

  VPRO De Avonden

  Op het plein voor het theater staat De Kas. Jeroen van Kan praat daar de hele avond met de schrijvers van het festival voor het radioprogramma De Avonden Live van de VPRO. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Nederlands- en Engelstalig.

  21.17: Bernice Chauly
  21.35: Ghalia Benali
  22.05: Bejan Matur
  22.15: Rodaan Al Galidi en Chika Unigwe
  22.35: Nazmiye Oral en Kader Abdolah

 • Winternachten 2011 – Winternacht 2

  Wintercafé 3: VPRO De Avonden

  De zoektocht naar Utopia gaat door, met voordrachten van Ernest van der Kwast en Hector Abad. Filosofen Menno van der Veen en Hans Achterhuis gaan met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van nieuwe Utopieen. Schuilt er niet in elke vorm van Utopisch denken een groot gevaar? Of hebben we geleerd van eerdere mislukte Utopieën en zijn we daardoor juist nu wel degelijk in staat om vrijelijk een nieuwe en betere wereld te bedenken? Muziek: het collectief Amarins & Le Gatte Negre. Presentatie: Jeroen van Kan en Lotje IJzermans. Nederlands- en Engelstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 2

  Wintercafé 2: VPRO De Avonden

  In VPRO's De Avonden geven dichters, muzikanten en schrijvers het publiek inzage in hun eigen Utopia.  Schrijvers Gustaaf Peek en Hisham Matar schreven elkaar drie maanden lang brieven waarin ze elkaar wegwijs maakten in hun poetica. Het schrijversutopia? Bestaat dat daadwerkelijk en hoe idealistisch moet je zijn om te kiezen voor een schrijversleven? Vanavond ontmoeten zij elkaar voor het eerst live aan tafel. Beiden lezen fragmenten voor uit de briefwisseling en gaan met elkaar in gesprek over de vondsten tijdens de literaire Blind Date. Schrijfster Elif Batuman spreekt over het schrijversgeluk. Presentatie: Jeroen van Kan en Lotje IJzermans. Muziek: het collectief Amarins & Le Gatte Negre. Nederlands- en Engelstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 1

  Wintercafé 3: VPRO De Avonden live

  In het tweede uur van de Avonden laat dichteres en performer Hagar Peeters horen hoe zij het Utopisch Denken vervat in haar nieuwe bundel Wasdom. Schrijver en cabaretier Martijn Knol schrijft een gebruiksaanwijzing voor hoe we in de 21e eeuw wel degelijk een nieuw Utopia met elkaar kunnen bouwen. Dat is een hartstochtelijk en concreet pleidooi voor een nieuwe wereldgemeenschap. Motivational speaker en spoken word artist Omékongo Dibinga overtuigt het publiek in een korte performance hoezeer het persoonlijk geluk binnen handbereik ligt. Tim Parks en David Mitchell gaan met elkaar in gesprek over de noodzaak van de verbeelding van een betere wereld in hun eigen werk. Presentatie: Jeroen van Kan en Catherine van Campen. Dit programma wordt live uitgezonden op VPRO Radio. Nederlands- en Engelstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 1

  Wintercafé 2: VPRO De Avonden live

  Kan literatuur ons helpen bij het verbeelden van nieuwe mogelijkheden om een beter en gelukkiger 'Mensch' te worden? In VPRO's De Avonden geven dichters, muzikanten en schrijvers het publiek inzage in hun eigen Utopia. Met voordrachten van Rodaan al Galidi en Thomas Möhlmann. De schrijfster Iman Humaydan vertelt hoe je tegen de achtergrond van geweld, het geloof in een betere wereld vast kan houden door je in kleine verhalen over mensen te verdiepen. Abeer Soliman verbeeldt in haar vertelperformance de verhalen van die kleine mensen. Singer songwriter Lotte van Dijck neemt, samen met Peter Akkerman, het publiek dwars door de optredens mee naar haar muzikale Utopia. Presentatie Jeroen van Kan en Catherine van Campen. Dit programma wordt live uitgezonden door VPRO Radio 6. Nederlands- en Engelstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 1

  Wintercafé 4: Late Night Utopia

  Jeroen van Kan gaat in gesprek met Marja Pruis over de bundeling van haar  essays over literatuur. Waarin ligt het geluk van het minutieus beschouwen? Martijn Knol's gebruiksaanwijzing voor een betere wereld is de opmaat voor een optreden van Congolees/Amerikaanse spoken word artist Omékongo Dibinga en de dichteres Hagar Peeters die beiden een poetische inkijk geven in hun eigen Utopia. Nederlands- en Engelstalig.