Inschrijven op de nieuwsbrief

Jens van Tricht

Jens van Tricht - foto Jelmer de Haas
Jens van Tricht - foto Jelmer de Haas

(1969) studeerde vrouwenstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij specialiseerde zich in mannen en mannelijkheid; academisch, persoonlijk, activistisch en professioneel. Van Tricht is oprichter en directeur-bestuurder van Emancipator, een organisatie die mannenemancipatie bevordert. Zelf zegt hij: "Ik ben een idealist, een anarchist en een feminist. Ik geloof in een betere wereld. En ik geloof dat we ons daarvoor allemaal in moeten zetten." In zijn boek Waarom feminisme goed is voor mannen (2018) pleit hij dan ook voor de emancipatie van vrouwen én mannen. Want volgens hem moeten 'echte mannen' nog altijd stoer zijn, zelfverzekerd, sterk en onafhankelijk. Ze moeten hard werken, mogen niet huilen en geen kwetsbaarheid tonen. Het belemmert veel mannen om ten volle zichzelf te zijn, en dat heeft ook op maatschappelijk niveau destructieve gevolgen. Van Tricht verdedigt in dit boek ieders vrijheid om los te breken uit beperkende verwachtingen en al zijn of haar talenten te benutten.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Jens van Tricht

 • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

  Mannelijkheid in crisis

  Staan er ook nog boze mannen op dit festival?! - met Jens van Tricht, Raoul de Jong, Linda Duits en Robin Block

  Terwijl zich in hoog tempo allerlei vormen van emancipatie voltrekken, lijkt één groep die boot te missen: de witte, heteroseksuele, cisgender man. Die had het tot voor kort voor het zeggen, mócht ook alles zeggen, maar voelt zich nu steeds vaker monddood gemaakt of niet gehoord. En dat leidt - natuurlijk - tot boosheid en verdriet. In dit panelgesprek gingen we in op de vraag waarom jonge mannen steeds vaker aansluiting vinden bij (online) subculturen zoals het inceldom (involuntary celibacy oftewel ongewenste maagdelijkheid). Eenzaamheid en een opgeblazen beeld van mannelijkheid spelen in veel gevallen een rol.

  Zorgt de emancipatie van alle niet-mannen (en anderen) voor een crisis van mannelijkheid? Hoe kunnen we boze mannen beter begrijpen, vanuit empathie? En waarom staan er eigenlijk zo weinig mannen op het podium van Winternachten?! Auteur en onderzoeker Linda Duits ging in gesprek met maar liefst drie mannen tegelijk. Niet representatief voor de boze witte heteroman, wél experts op het gebied van alle kanten van mannelijkheid. Allereerst dichter en muzikant Robin Block, die in zijn vrije tijd een mannengroep leidt en als geen ander weet hoe belangrijk een eigen 'community' is voor mannen. Ook Jens van Tricht, auteur en oprichter van Emancipator, platform voor mannenemancipatie, schoof aan, en kon haarfijn uitleggen waarom mannen feminisme nodig hebben. Auteur en danser Raoul de Jong zat in 2005 al in een documentaire over mannelijkheid, en brengt weer een ander perspectief mee: moeten we überhaupt nog wel over mannelijkheid en vrouwelijkheid praten alsof die elkaar uitsluiten?

  Samen maakten ze tijdens dit programma een fenomeen bespreekbaar dat, zo weten we ook, enorm veel weerstand kan oproepen. Maar onder de vlag van het thema Whose House is This? was dit óók een belangrijk onderwerp. We hebben iedereen - man, vrouw en wie zich in die hokjes niet thuisvoelt, boos of niet - nodig voor een eerlijke samenleving. Het was dus tijd om de boze man beter te leren kennen én te begrijpen.

  Voertaal: Nederlands.