Ga naar de inhoud
NL EN menu

Jenny Arean

Jenny Arean - foto PIEK
Jenny Arean - foto PIEK

(Lisse, 1942) geniet grote bekendheid en populariteit als cabaretiere en zangeres, en als theater-, film- en televisieactrice. Als veertienjarige ziet ze een show van Wim Sonneveld en wil ze het cabaret in. Ze start bij het ABC Cabaret van Wim Kan; speelt in televisiemusicals als Er valt een ster en Vadertje Langbeen, en in vele theatermusicals als En nu naar bed, Heerlijk duurt het langst en Foxtrot. Haar duet Vluchten kan niet meer met Frans Halsema staat sinds 1977 in de Top-2000; Arean speelt in muzikale cabaret- en theaterprogramma's met onder meer Robert Long, Dimitri Frenk Frank, Ischa Meijer, Raoul Heertje, Willeke Alberti en Marijn Brouwers. Ze bereikt een miljoenenpubliek met de TV-series 't Schaep vanaf 2006. In 2018 speelt ze sinds lange tijd weer een filmrol in Gewoon vrienden.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Jenny Arean

 • Winternachten 2019

  Schrijversfeest

  Met: Aad Meinderts, Annemarie Estor, Douwe Draaisma, Hans Aarsman, Hassnae Bouazza, Jan van Aken, Jenny Arean, Maartje Meijer, Marja Pruis, Mathilde Santing, Maxime Garcia Diaz, Nelleke Noordervliet, Robert van Asten, Sumai Yahya

  Met optredens van zangeres, cabaretière en actrice Jenny Arean, zangeres Mathilde Santing, geheugenpsycholoog en auteur Douwe Draaisma, jazzpianist/componist Maartje Meijer en fotograaf en schrijver Hans Aarsman mogen we spreken van een topbelevenis tijdens dit Schrijversfeest!

  Zij treden op ter ere van de winnaars van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting namens de Gemeente Den Haag heeft toegekend. De prijzen worden deze Winternachten festivalmiddag uitgereikt door Robert van Asten, wethouder Mobiliteit, Cultuur en Strategie.

  Het Schrijversfeest wordt geopend door jonge dichter Maxime Garcia Diaz die voordraagt uit eigen werk. Vervolgens dragen scholieren gedichten voor die ze tijdens workshops op school hebben geschreven, onder wie ook Sumai Yahya, die vorig jaar de jonge Campert-prijs won. De aanwezigen bepalen wie van drie genomineerde scholieren ditmaal deze prijs voor een jonge Haagse dichter wint.

  Nelleke Noordervliet krijgt de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre. Ze publiceerde sinds 1987 een groot aantal romans, novellen, verhalen, essays en radiocolumns. Historische (ver)banden, vrijheid, collectief en verantwoordelijkheid kenmerken haar werk. Haar laatstverschenen roman is Aan het eind van de dag (2016).

  Jan van Aken ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman De ommegang. Deze speelt zich af in het Europa van 1400, "waar 's levens felheid heerst, de dood altijd op de loer ligt en zijn even briljante als opportunistische hoofdpersoon probeert zich een positie te verweren waarin hij een kathedraal kan bouwen", aldus de jury.

  Annemarie Estor krijgt de Jan Campert-prijs voor haar bundel Niemandslandnacht. In dit wervelende prozagedicht, dat zich bij elke lezing dieper aan de lezer openbaart, wordt een wereld opgeroepen die zowel surrealistisch als hedendaags is.

  Aan Marja Pruis is de tweejaarlijkse J. Gresshof-prijs toegekend voor haar essaybundel En nu genoeg over mij. 'Ik' moet je verdienen schrijft de journalist, criticus en schrijver. Zoals zij voluit en schaamteloos denkt en schrijft verdient zij deze prijs.

  Een programma in samenwerking met de Jan Campert-Stichting / Literatuurmuseum.