Inschrijven op de nieuwsbrief

Jasper Albinus

Jasper Albinus - foto Renée Hilhorst
Jasper Albinus - foto Renée Hilhorst

(1997) treedt sinds een aantal jaar op als dichter en spoken word-artiest. Hij sloot zich in 2017 aan bij Poetry Circle, het platform voor performende schrijvers en schrijvende performers en werd in 2018 geselecteerd voor de schrijfmaster Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. Zijn dichtkunst en performance gebruikt hij als instrumenten om vraagstukken rondom identiteit, geschiedenis en politiek voelbaar te maken. Soms staat hij op een literair festival, dan weer in het theater of hij levert een poëtische bijdrage aan een debat. Zo was hij te zien op Oerol, tijdens Brainwash en in de Melkweg. Zijn werk is opgenomen in de bloemlezing Hardop van uitgeverij Atlas Contact.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Jasper Albinus

 • Winternachten 2020 – Saturday Night Unlimited

  Brieven van overzee

  In 1795 verstuurde de inmiddels vrijgelaten tot slaaf gemaakte Wilhelmina Kelderman vanuit Paramaribo een hartverscheurende brief aan haar vroegere meester. De brief kwam niet aan, maar werd door Engelse schepen gekaapt en is pas twee eeuwen later geopend.

  Op verzoek van Winternachten festival lieten acht schrijvers en dichters zich door Wilhelmina's smeekbede inspireren, en schreven een eigen brief aan iemand in een (voormalige) kolonie, die ze tijdens dit programma presenteren. Ze dragen voor in hun moeder- of schrijftaal; de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

  Met Antjie Krog (Zuid-Afrika), Alfred Birney (o.a. De tolk van Java), Reggie Baay (o.a. Het kind met de Japanse ogen), Ellen Deckwitz (o.a. de bundel Hogere natuurkunde), Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika), Jasper Albinus (debuut in bloemlezing Hardop) en, in een gezamenlijk optreden, dichter Angelina Enny (Indonesië) en schrijver en musicus Robin Block.

  Tip: Antjie Krog, Reggie Baay, Ellen Deckwitz, Jolyn Phillips dragen voor uit hun bijdrage aan de 25 jaar-Winternachten festival-jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over dekolonisatie van de geest) tijdens de Opening Night - A Free Mind op woensdag 15 januari in Theater aan het Spui.