Inschrijven op de nieuwsbrief

Jan van Zanen

Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag - foto: Martijn Beekman
Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag - foto: Martijn Beekman

(1961) brengt zijn jeugd door in Edam-Volendam en voltooit in 1985 zijn rechtenstudie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en aan Cornell Law School in Ithaca, New York, USA. Daarna gaat hij tot 1998 onder meer aan het werk als bestuurs- en directiesecretaris bij een landelijke ondernemersvereniging. Vanaf 1990 is Van Zanen gemeenteraadslid in Utrecht, waarna hij in 1998 wethouder financiën, economische zaken, openbare ruimte en monumenten wordt. In de periode 2003 -2008 is hij landelijk voorzitter van de VVD. Van juli 2005 tot en met december 2013 is Van Zanen burgemeester van Amstelveen en vanaf 1 januari 2014 burgemeester van Utrecht. In de periode juni 2015 tot juni 2023 is hij voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Op 1 juli 2020 wordt Van Zanen burgemeester van Den Haag.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Jan van Zanen

 • Writers Unlimited 2024

  Opening Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag

  Met: Adriaan van Dis, Aminatta Forna, Burhan Sönmez, Celeste Ng, Daniëlle Zawadi, Emilienne Malfatto, Hashem Kabreet, Jan van Zanen, Jörgen Tjon A Fong, Judith Uyterlinde, Sholeh Rezazadeh

  Vrijheid om te spreken of te schrijven is belangrijk maar voor velen onmogelijk. Het festival opende met 'human voices' (thema van deze editie) uit Nederland en het buitenland: een unieke line up van beroemde schrijvers sprak zich uit. Dit was zo'n avond voor inspiratie, creatieve gedachten en trefzekere woorden die diepe indruk maken. Maak kennis met de auteurs die vier heerlijke Haagse festivaldagen van zich laten horen!

  De 'Opening Night 2024' stond in het teken van vrijheid van het woord en de kracht van literatuur, met optredens en voordrachten van de Amerikaanse auteur Celeste Ng (internationaal een van de best gelezen auteur met Aziatische roots), de Britse schrijver Aminatta Forna (o.a. Het huis met de schaduw), van Adriaan van Dis (najaar 2023 verscheen zijn ontroerende nieuwe roman Naar zachtheid en een warm omhelzen), van Burhan Sönmez, auteur van o.a. Istanbul, Istanbul en voorzitter van schrijversorganisatie PEN International.

  De jonge Haagse schrijver en spoken word artiest Daniëlle Zawadi en, begeleid door percussionist Hashem Kabreet, dichter en schrijver Sholeh Rezazadeh (o.a. de roman Ik ken een berg die op me wacht) traden op met spoken word performances.

  Daarna ging presentator Jörgen Tjon A Fong in gesprek met de Amerikaanse romanschrijver Celeste Ng (o.a. de roman Onze verloren harten) en de Franse schrijver en fotojournalist Emilienne Malfatto (o.a. De kolonel slaapt niet) over wat 'Human Voices' in relatie tot vrije meningsuiting voor hen betekent. Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, gaf tot slot de officiële aftrap en opende het festival!

  In het programma was de vertoning opgenomen van de korte film Monument for murdered writers and journalists 2023, een project van Theatre of Wrong Decisions, Committee To Protect Journalists (CPJ) en PEN International.

  Onze favoriete Haagse boekhandel De Vries Van Stockum was elke festivaldag in de foyer van Theater aan het Spui aanwezig met rijkgevulde tafels vol boeken (zowel Engels- als Nederlandstalig) van de auteurs die optreden tijdens het festival. Grasduin heerlijk in alle moois, en wie weet is de auteur zelf aanwezig om je net gekochte boek met een persoonlijk woord te signeren.