Inschrijven op de nieuwsbrief

Jan Paul Schutten

Jan Paul Schutten - foto Chris van Houts
Jan Paul Schutten - foto Chris van Houts

(Vlissingen, 1970) schrijft kinderboeken over zeer uiteenlopende onderwerpen, van natuurverschijnselen tot onze geschiedenis. In 1998 kwam zijn eerste boek uit, De Bralmanak, voor en over studenten. In 2003 debuteerde hij als kinderboekenschrijver met Ruik eens wat ik zeg, de taal van dieren en planten. Hij won er meteen een Vlag en Wimpel mee. Daarna volgde elk jaar wel een of meerdere boeken. Zoals Het NOS Journaal, waarin hij beschrijft hoe een nieuwsuitzending wordt gemaakt. In 2008 kreeg hij een Gouden Griffel voor Kinderen van Amsterdam, een coproductie met illustrator Paul Teng. In 2009 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk, De wraak van het spruitje. In 2013 kwamen er maar liefst vijf boeken van hem op de markt, waaronder het samen met Dick Swaab geschreven Jij bent je brein. Op het festival krijgt hij de Nienke van Hichtum-prijs voor Het raadsel van alles wat leeft.

Archief beschikbaar voor: Jan Paul Schutten

 • Winternachten 2014

  Schrijversfeest 2014

  Met: Aad Meinderts, Alfred Schaffer, Antjie Krog, Bettine Vriesekoop, Elsbeth Etty, Francis Broekhuijsen, Geert Mak, Huub van der Lubbe, Jaap Goedegebuure, Jan Paul Schutten, Marjolein de Jong, Micha Hamel, Oek de Jong, Ronald Snijders, Tijs Goldschmidt, Tiziano Perez, Tom Lanoye

  Het Schrijversfeest vormt de feestelijke afsluiting van het festival met een programma vol schrijvers en andere gasten. Op het programma onder andere optredens van dichter Alfred Schaffer, Geert Mak, de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog, Tom Lanoye, literatuurcritica Elsbeth Etty, fluitist Ronald Snijders en zanger/dichter Huub van der Lubbe.

  In het Schrijversfeest is de uitreiking van de Jan Campert-prijzen opgenomen, de literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met onder andere de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die prijs wordt uitgereikt aan Tom Lanoye. De Zuid-Afrikaanse schrijver Antjie Krog houdt voor hem een lofrede en we zien Lanoye met zijn dankwoord.

  De F. Bordewijk-prijs is voor Pier en Oceaan van Oek de Jong. De roman zal worden aangeprezen door literatuurcriticus/emeritus hoogleraar Jaap Goedegebuure. Componist en dichter Micha Hamel krijgt de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Bewegend doel. Schrijfster/journaliste en voormalig topsporter Bettine Vriesekoop zal de bundel bij ons aanbevelen. De Nynke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur is voor Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten. Dat boek wordt aangeprezen door bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt.

  Nederlandstalig programma. In samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campert Stichting. Het eerder aangekondigde optreden van Anne Vegter gaat wegens ziekte niet door.