Inschrijven op de nieuwsbrief

Jan Mulder

Jan Mulder - foto Stephan Vanfleteren
Jan Mulder - foto Stephan Vanfleteren

(Bellingwolde, 1945) richt zich na zijn profvoetballerschap bij Anderlecht en Ajax op het schrijven. Met Remco Campert schrijft hij tien jaar om de dag CaMu, hun virtuoze voorpagina-column voor de Volkskrant. Ze treden samen op in literaire theaterprogramma's. Mulder wordt een invloedrijke gast in de talkshows Barend & Van Dorp en DWDD. Tot zijn eerste boeken behoren Opmars der strafschopgebieden (1978), Diva in Winschoten (1988), De vuurspuwer van Ootmarsum (1991) en Fiebelekwinten (1994, samen met Remco Campert). De bundeling van zijn verhalen en columns verschijnt als De vrouw als karretje (2001). Verder schrijft hij de romans Iris (2003) en Liefde en aardbevingen (2018); Chez Stans (2010, herinneringen aan zijn periode bij Anderlecht), het boekenweekgeschenk Labradoedel (2010) en Tot u spreekt Jan Mulder (2014), bespiegelingen over voetbal en hemzelf.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Jan Mulder

 • Writers Unlimited 2024

  de Volkskrant Leesclub Live over Remco Camperts oeuvre en roman 'Het satijnen hart'

  Met: Bert Wagendorp, Frank van Bommel, Frans van Deursen, Frederique van Rijn, Jan Mulder, Mark Nieuwenhuis, Mirjam van Hengel, Wilma de Rek

  In de Volkskrant Leesclub Live stond het veelzijdige oeuvre centraal van Remco Campert, in het bijzonder zijn roman Het satijnen hart, met de mogelijkheid voor bezoekers om vragen te stellen aan een geweldig schrijverspanel van deskundige liefhebbers van zijn werk: Jan Mulder, Bert Wagendorp en Mirjam van Hengel.

  Via de Volkskrant Leesclub bestelde je Camperts roman Het satijnen hart (speciaal voor deze gelegenheid heruitgegeven door De Bezige Bij) en kreeg je korting op de toegangsprijs.

  Jan Mulder vertelde over Remco als columnist; Bert Wagendorp over zijn verhalen en Mirjam van Hengel over de poëzie. Wilma de Rek, chef boeken van de Volkskrant, nam deel als gespreksleider.

  Als muzikaal-poëtisch intermezzo voerden Frederique van Rijn en acteur/zanger Frans van Deursen een fragment uit van de voorstelling Poëzie is mijn adem met gedichten van Remco Campert, begeleid door Mark Nieuwenhuis (composities, trompet, samples, beats) en Frank van Bommel (composities, piano, divers slagwerk).

  Remco Campert (1929-2022), geboren in Den Haag, was een van Nederlands geliefdste en veelzijdigste schrijvers. Naast poëzie schreef Remco Campert meerdere romans en novellen. Zo verscheen in 1961 Het leven is vurrukkulluk en in 1968 Tjeempie! of Liesje in luiletterland, boeken die uitgroeiden tot hedendaagse klassiekers. Van 1989 tot 1995 las Campert met Jan Mulder en Bart Chabot in theaters voor uit eigen werk. Van 1996 tot 2006 schreef Campert samen met Mulder CaMu, een gezamenlijke column op de voorpagina van de Volkskrant. In 2004 verscheen de roman Een liefde in Parijs, dat uitgroeide tot een grote bestseller. In 2006 volgde Het satijnen hart, een weemoedig portret van een schilder die tot op hoge leeftijd niet kan kiezen tussen liefde en kunst. Camperts laatste werken zijn Aanelkaar (2019), een briefwisseling met Kees van Kooten, en de dichtbundel Mijn dood en ik (2019), waarin hij op lucide wijze de dood in de ogen kijkt.

  Festivaltip: Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen (Koninklijke Schouwburg, zondagmiddag 21 januari 2024) met optredens van Kees van Kooten, Ramsey Nasr, Alma Mathijsen, Ronelda Kamfer, Ellen ten Damme, Benjamin Herman en Corrie van Binsbergen, gevolgd door de feestelijke uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen aan Anjet Daanje, Tomas Lieske, Rozalie Hirs en Tjibbe Veldkamp.

 • Winternachten 2002 – Winternacht 2

  Zedenpreek: Jan Mulder

  In het tv-programma 'Barend en van Dorp' zien we hem tekeer gaan tegen de politiek correcte mens. Geen slappe praatjes! Jan Mulder gaf zijn visie op de erbarmelijke Staat van Lust en Liefde in Nederland.