Jan Klug
werd in 1957 in Duitsland geboren en verhuisde voor zijn conservatorium-studie jazz saxofoon naar Groningen. Al snel trad hij op als gastmusicus in een grote verscheidenheid aan bands. Sinds zijn studie heeft hij in meer dan zestien landen opgetreden. Hij is sinds 1995 verbonden aan de poëzie en muziekgroep 'Dichters uit Epibreren'. Behalve saxofoon speelt hij fluit, theremin en de door hemzelf uitgevonden patafoon. Hij transformeert zijn muziek tot 'soundscapes', door het gebruik van electronische effecten, en door de computer gegenereerde muziek.Behalve musicus en componist, is Klug ook media-kunstenaar.
Win 2004
Archief beschikbaar voor: Jan Klug
-
Antjie Krog Sestig
Met: Ad Zuiderent, Adriaan van Dis, Anne Vegter, Antjie Krog, Anton Korteweg, Bas Kwakman, Christine Otten, Hester Knibbe, Ineke Holzhaus, Jan Baeke, Jan Klug, Jan van der Haar, K. Michel, Liesbeth Lagemaat, Mark Boog, Peter Swanborn, Raj Mohan, Rob Schouten, Robert Dorsman, Rodaan Al Galidi, Tom Lanoye, Tsead Bruinja
Nederlandse dichters eerden de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Antjie Krog, die haar zestigste verjaardag in Den Haag kwam vieren. Een feestelijke avond, waarin Antjie Krog haar favoriete Afrikaanstalige gedichten voordroeg. Adriaan van Dis sprak met haar over de positie van de dichter in Zuid-Afrika. Een keur aan dichters trad voor haar op, zoals Hester Knibbe, Christine Otten, Rob Schouten, Jan Baeke, Tsead Bruinja, Rodaan Al Galidi, Anton Korteweg, Raj Mohan, Peter Swanborn, Jan van der Haar en Ad Zuiderent.
Ter gelegenheid van haar verjaardag schreven meer dan veertig dichters een gedicht voor Antjie Krog. Deze gedichten zijn gebundeld in een speciale uitgave van Tortuca, tijdschrift voor literatuur en beeldende kunst, die op deze avond aan haar werd aangeboden. Bas Kwakman, directeur van Poetry International Rotterdam, presenteerde het programma.Antjie Krog (23 oktober 1952) is een van de belangrijkste schrijvers van Zuid-Afrika: dichter, schrijver van proza en non-fictie, en journalist. Een heldere analytica wordt zij genoemd en een verfrissende denker. In De kleur van je hart (2000) deed zij op indringende wijze verslag van het werk van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie. Na haar poëziedebuut Dogter van Jefta in 1970 publiceerde ze nog vele bundels zoals Otters in bronslaai, Jerusalemgangers, Lady Anne, Kleur kom nie alleen nie en Lijfkreet. Haar werk werd vele malen bekroond, onder andere met de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Hertzogprijs, de Pringle Award en de Alan Paton Award.
-
VPRO De Avonden - live vanuit Winternachten
In het tweede uur van deze live uitzending vanuit Winternachten, presenteren Wim Brands en Roel Bentz van den Berg de Nederlandse dichter Alfred Schaffer, de Curaçaose laat-debutant Erich Zielinski, de Zuid-Afrikaanse dichteres Diana Ferrus en de Nederlandse schrijver Thomas Verbogt. Zielinksi spreekt over zijn veelgeprezen roman De Engelenbron, Ferrus draagt haar Afrikaanstalige poëzie voor, en Alfred Schaffer - sinds gisteren geremigreerd uit Zuid-Afrika - brengt enkele van zijn gedichten. Met muziek van Jan Klug. De Avonden is een cultureel informatief radioprogramma van de VPRO, elke werkdag te beluisteren van 21.00 tot 23.00 uur op 747AM.
-
Turkije-Nederland - live op VPRO De Avonden
Hoe beïnvloedt een gemengde of gedeelde identiteit het schrijverschap? Hoe laat de Turkse cultuur zich in Europa over het voetlicht brengen? Onder andere deze vragen zal gespreksleider Wim Brands stellen aan drie Turks-Nederlandse schrijvers: de debutant Mesut Balik, thriller-schrijver Sadik Yemni en schrijfster Sevtap Baycili. Gesprek en voordracht uit Turks Nederland in een live radio-uitzending van VPRO's 'De Avonden'. Met muziek van Jan Klug.
-
Tradewinds/Passaatwinde - Kaapstad
Met: Christine Otten, Drisana Deborah Jack, Jan Klug, Jit Narain, Sutardji Calzoum Bachri
In Kaapstad werkt Winternachten samen met het festival Tradewinds/Passaatwinde, georganiseerd door schrijfster Antjie Krog en producent Ben Willliams. Net als bij Winternachten in Den Haag komen in Tradewinds/Passaatwinde schrijvers, dichters en musici samen uit de hele wereld, maar met name uit de landen die een historische koloniale band met Nederland hebben. Het festival biedt film, muziek, voordrachten en debatten.
Het hoofdprogramma vindt plaats in het Labia Theatre, een art-deco 'filmhuis' in het centrum van de stad. Daarnaast legt Tradewinds/Passaatwinde met optredens buiten de stad verbindingen met de vele verschillende gemeenschappen in de Kaapse regio. Het thema dit jaar is 'Poetry Junction': dichters en andere kunstenaars geven verschillende visies op tien jaar democratie in Zuid-Afrika.
Van zondag 24 tot woensdag 27 oktober reizen de dichters rond in de Kaap en treden ze op in culturele centra, bibiotheken en universiteiten. Op donderdag 28 en vrijdag 29 oktober zijn er optredens in het Labia Theatre.
De deelnemende schrijvers en dichters: Sutardji Calzoum Bachri (Indonesie), Regina Beregho (Zuid-Afrika), Breedevallei Digters (uit Worcester, Zuid-Afrika), Chirikure Chirikure (Zimbabwe), Ingrid de Kok (Zuid-Afrika), Drisana Deborah Jack (Sint Maarten), Estella Kambina (Zuid-Afrika) Mzwakhe Mbuli (Zuid-Afrika), Petra Muller (Zuid-Afrika), Jit Narain (Suriname), Christine Otten (Nederland), Alfred Schaffer (Nederland/Zuid-Afrika) en Bulelani Zantsi (Zuid-Afrika). Deelnemende musici: Jan Klug (Nederland), Chiwoniso Maraire (Zimbabwe) en Karen Zoid & Band (Zuid-Afrika).
Daarnaast neemt de schrijfster Nurridin Farah (Somalië) deel in een discussieprogramma en treden op als gespreksleiders en presentatoren Miki Flockemann (Zuid-Afrika), Alfred Schaffer (Nederland/Zuid-Afrika) en Harry Garuba (Zuid-Afrika).
Maandag 25 Oktober, avond: Poetry Junction in Montagu
Woensdag 27 Oktober: Poetry Caravan: Atlantis, Delft + Brown's Farm, Athlone, City Centre libraries
Donderdag 28 Oktober: Poetry Junction en Poetry Slam - University of the Western Cape
Donderdag 28 oktober, 20.00-22.00 uur: Preview evening, Labia Theatre, Orange Street, Kaapstad.
Vrijdag 29 oktober, 20.00 uur: "Main evening" in het Labia Theatre, Kaapstad. -
Poetry Africa - Durban
Met: Christine Otten, Drisana Deborah Jack, Jan Klug, Jit Narain, Sutardji Calzoum Bachri
Poetry Africa in Durban geldt als een van de belangrijkste poëziefestivals van Afrika. Zes dagen lang treden meer dan dertig dichters en muziekgroepen uit twaalf landen op. Het programma omvat voordrachten, seminars, workshops, poëzie-schrijfwedstrijden en speciale optredens in scholen en in gevangenissen.
Namens Winternachten treden dichters op uit Indonesië, Suriname, Sint Maarten en Nederland. In een programma op donderdag 21 oktober in het Elisabeth Sneddon Theatre staat deze 'Dutch Connection' centraal. Elk van de dichters draagt voor uit zijn werk, en wordt geïntroduceerd door de bekende Zuid-Afrikaanse stand-up comedian Soli Philander. Philander is ook voor het Nederlandse publiek een bekende. Hij trad twee keer op tijdens Winternachten in Den Haag.
Poetry Afrika opent op maandagavond in het Elisabeth Sneddon Theatre met een serie korte optredens van alle participerende dichters: Sutardji Calzoum Bachri (Indonesië), The Botsotso Jesters (Zuid-Afrika), Feel A Sistah!, een 'Spoken Word Collective' uit Zuid-Afrika met Lebo Mashile, Myesha Jenkins, Napo Masheane en Ntsiki Mazwai, Dorian Haarhof (Zuid-Afrika), Joy Harjo (USA), Drisana Deborah Jack (Sint Maarten), Were Were Liking (Kameroen/Ivoorkust), Mazwakhe Mbuli (Zuid-Afrika), Kobus Moolman (Zuid-Afrika), Richard Murphy (Ierland), Nowadayz Poets (Zuid-Afrika), Jit Narain (Suriname), Albert Nyathi (Zimbabwe), Christine Otten (Nederland), Karen Press (Zuid-Afrika), Baralong Seboni (Botswana), Tumi (Zuid-Afrika) en Christian Uetz (Zwitserland).
Tijdens Poetry Africa beleeft de documentaire van John Albert Jansen over de Surinaamse dichter Jit Narain zijn première in de Engelstalige versie 'Ashes of Memory'.
Meer informatie over Poetry Africa is hier te vinden.