Jan Eijkelboom
(1926, Ridderkerk)in Ridderkerk geboren. Kort na de bevrijding neemt hij in 1945 vrijwillig dienst. Gedurende de hierop volgende 5 jaar maakt hij onder meer de politionele acties in Indonesië mee en ervaart gruwelen die hij eerder verdringt dan verwerkt. Terug in Nederland wordt hij student te Amsterdam, waar hij ook gaat wonen. HIj studeert Engels en politicologie. Werd redacteur van Propria Cures waarin toen naast anderen Aad Nuis en Renate Rubinstein publiceerden, en van Tirade in 1957. Hij werkt als journalist voor Vrij Nederland. Twee jaar later wordt hij benoemd tot adjunct-hoofdredacteur. Hij schrijft later voor De Dordtenaar en Het Vrije Volk. Tijdens psychotherapie die hij ondergaat in verband met zijn Indonesische ervaringen ontstaan in 1976 de eerste gedichten. In 1980 verschijnt zijn debuutbundel Wat blijft komt nooit terug. In 1983 wordt hem voor zijn bundel De gouden Man de Herman Gorter-prijs toegekend. Hij overleed in februari 2008.
Archief beschikbaar voor: Jan Eijkelboom
-
Live Bloemlezing en discussie
Met: Anna Enquist, Ardashir Vakil, Bas Heijne, Basil Appollis, Breyten Breytenbach, Ellen Ombre, Henk van Woerden, Ian Buruma, Jan Eijkelboom, Jit Narain, Lasana M. Sekou, Michaël Zeeman, Rajeev Balasubramanyam, Vamba Sherif
Wat is het mooiste gedicht over diaspora? Een programma in twee delen. In het eerste deel las een aantal van de Winternachtgasten een favoriet gedicht uit de wereldliteratuur. De schrijvers werden geïntroduceerd door Basil Appollis. Aansluitend op de Live Bloemlezing leidde Henk van Woerden met een korte lezing een discussie in over het thema diaspora en de schrijver. De discussie onder leiding van Michaël Zeeman bleek een goede aanloop voor de komende boekenweek, over de 'spagaat' waarin schrijvers uit twee culturen zouden leven.
-
Indonesië-programma
In dit programma vond een tweegesprek plaats met dichter/schrijver/journalist Jan Eijkelboom en de jonge Indonesiër Joni Ariadinata. Het was de eerste keer dat deze talentvolle schrijver buiten Java te zien was. Het programma werd gepresenteerd door Indonesië-kenner Kees Snoek.
-
Het verleden verwerkt in de literatuur
Van Jan Eijkelboom verscheen kort voor het festival Het Krijgsbedrijf, over de politionele acties in Indonesië. Ian Buruma en Breyten Breytenbach belichtten het gespreksthema vanuit Japan en Zuid-Afrika. Een gesprek onder leiding van Michaël Zeeman.Als toelichting werd een opname vertoond van een IKON-televisieprogramma waarin Adriaan van Dis spreekt met de Zuid-Afrikaanse schrijfster /journaliste Antjie Krog, over de verwerking van het apartheidsverleden.Dit thema werd ook belicht met de film Long Night's Journey into Day, met verhoren in de Waarheids- en verzoeningscommissie'.