Inschrijven op de nieuwsbrief

Jan Brokken

foto M.C.S. Hamonic
foto M.C.S. Hamonic

(Leiden, 1949) oogstte veel bewondering met zijn nieuwste boek Baltische zielen, 27 portretten van Baltische families. "Door het lot van generaties familieleden te boekstaven, geeft hij de mens onder opeenvolgende communistische dictaturen een gezicht,' schreef Hans Renders over dit boek in Vrij Nederland. Brokken groeide op in Rhoon, waar zijn vader Nederlands-Hervormd dominee was. Hij studeerde journalistiek in Utrecht en politicologie in Bordeaux. Na een carrière in de journalistiek (o.a. Trouw en HP/De Tijd) besloot Brokken in 1986 om zich volledig toe te leggen op zijn schrijverschap. Zijn debuut, de verfilmde roman De provincie (1984), was toen al verschenen en lovend besproken. Daarna volgden meer dan twintig titels - fictie en non-fictie of een mengeling daarvan - waarin hij de geschiedenis blootlegt van landen die hij bezocht, van Afrika en de Cariben tot Indonesië. Met zijn werk laat Brokken zien dat de werkelijkheid vaak nog absurder is dan fictie. Baltische zielen is daar een prachtig voorbeeld van. www.janbrokken.nl

(WU 2012 GRGR!)

Archief beschikbaar voor: Jan Brokken

 • Winternachten 2012

  Winternachtenlezing

  Met: Bas Heijne, Helon Habila, Henk Pröpper, Jan Brokken, Pearlmira Vincent

  Literature as a Way of Seeing
  De Nigeriaanse journalist/schrijver Helon Habila opent het festival met een voordracht over literatuur als de kunst van het zien. Wie getuige is van onrecht kan wegkijken of weglopen. Een echte schrijver, zo betoogt Habila, kan dat niet, want de schrijver wordt door dat beeld gefascineerd en achtervolgd tot hij er over schrijft. Hoe kan literatuur onze blik scherpen en ons inlevingsvermogen vergroten? Hoe verhouden fictie en waarheid zich tot elkaar? Helon Habila stelt in zijn nieuwe roman Oil on Water de misstanden rond de oliewinning in Nigeria aan de kaak zonder met een beschuldigende vinger te wijzen. De roman oogstte veel lof en wordt wel vergeleken met Heart of Darkness van Joseph Conrad. Sopraan Pearlmira Vincent zingt een Aria van Antonín Dvořák. Henk Pröpper, directeur van uitgeverij De Bezige Bij, en voormalig directeur van het Nederlands Lettererenfonds, opent het festival. Na de lezing interviewt Bas Heijne de schrijver en hij leidt een gesprek met Jan Brokken, en Helon Habila. Engelstalig.
  De eerder aangekondigde Mansoura Ez Eldin (Egypte), is wegens familieomstandigheden verhinderd.

 • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 1

  Chopin op Curaçao - een reis naar de bronnen van de Antilliaanse muziek

  In 1993 vestigde schrijver Jan Brokken zich op Curaçao. Hij huurde een huis waarin een piano stond, speelde de eerste avond enkele mazurka's van Chopin en werd de volgende morgen door de buurman in de armen gesloten. "Ik hoorde u gisteren piano spelen en u speelde onze muziek." Dat was het begin van een fascinatie. Hij reisde van Curaçao naar Aruba, Cuba, Martinique, Guadeloupe en Trinidad, en trof overal dezelfde muziekpatronen aan. Hij nam een schat aan verhalen en anekdotes van eigenzinnige muzikanten mee. In Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin, het nieuwe boek van Jan Brokken, belicht hij anderhalve eeuw Caraïbische muziek. 'In de Antilliaanse muziek', schrijft hij, 'vond ik waarnaar ik in mijn reisverhalen zoek: hoe culturen in elkaar overgaan.' Met deze muziek als leidraad geeft Jan Brokken een uniek inzicht in de Antilliaanse geschiedenis, levenswijze en mentaliteit. Bij Winternachten vertelde Jan Brokken zijn verhaal en speelde het kwartet Konjunto Antyano de muziek waarover hij sprak, onder leiding van Randal Corsen. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2000 – Winternacht 2

  De ongewisse reis

  Hugo Pos (Paramaribo, 1913-2000) was de nestor van de Surinaams-Nederlandse literatuur. Hij debuteerde als schrijver op 71-jarige leeftijd. Hij sprak over zijn werk en zijn nieuwe verhalenbundel 'De ongewisse tijd'. Jan Brokken woont op Curaçao en reist van daaruit over de wereld op zoek naar verhalen. In 'Jungle Rudy', beschreef hij een speurtocht door de oerwouden van Venezuela naar de zonderlinge figuur Rudy Truffino. De Arubaans-Nederlandse schrijver Denis Henriquez presenteerde zijn eerste reisroman 'De zomer van Alejandro Bulos'. O.l.v. Michiel van Kempen.