Inschrijven op de nieuwsbrief

James Cummins

Jim Cummins - foto Jenyi Wu
Jim Cummins - foto Jenyi Wu

is professor in het Ontario Institute for Studies in Education van de universiteit van Toronto. Cummins studeerde psychologie aan de Nationale Universiteit van Ierland en promoveerde in Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Alberta. Hij doet onderzoek naar de taalverwerving en taalontwikkeling van leerlingen die Engels als tweede taal leren. Hij daagt docenten uit studenten met een andere moedertaal dan Engels of Frans anders te benaderen. Hij laat zien hoe ze de taal van de studenten kunnen gebruiken als een aanwinst in de klas, met als doel de verbinding van huis met school en de taalontwikkeling te versterken. Cummins heeft veel publicaties over tweede taalverwerving en taalontwikkeling op zijn naam staan.

Archief beschikbaar voor: James Cummins

 • World Speakers 21 november '06

  Living Apart Together - Education and multiculturalism in The Netherlands

  Met: Fouad Laroui, Frank Martinus Arion, James Cummins, Louk de la Rive Box

  In deze interactive paneldiscussie over de toekomst van multicultureel Nederland stond het onderwijs centraal. Het is duidelijk dat Nederland moeite heeft met de veranderende samenstelling van de bevolking. Is de inrichting van het huidige onderwijs wel voldoende toegesneden op onze multiculturele toekomst? Schrijver Frank Martinus Arion (Curaçao), onderwijskundige Jim Cummins (Canada) en professor Internationale Samenwerking Louk de la Rive Box (Nederland) ontvouwden hun visie op dit onderwerp en deden voorstellen voor drie geboden voor succesvol onderwijs in multicultureel Nederland. Drie studentes van het Institute of Social Studies reageerden als eersten op de geboden. Onder leiding van de Nederlands/Marokkaanse schrijver Fouad Laroui werden de geboden door het publiek, het panel en de drie studentes aangepast, en alsvolgt vastgesteld:

  - All students are intelligent, imaginative, and linguistically talented, and should be treated so.
  - An educational system that invests in mutual respect of teachers, parents and students, guarantees a safe and secure society.
  - Thou shalt make Holland an equitable, accommodating and hospitable country by making education humanistic and full of equal opportunities for all.

  De World Speakers paneldiscussies worden georganiseerd door Winternachten in samenwerking met het Institute of Social Studies in Den Haag. Dit debat was de tweede in een serie over de toekomst van de Nederlandse multitculturele samenleving.