Jakarta Street Band
werd in 1997 opgericht door Tino Liauw. De band speelt een mix van verschillende stijlen die tegenwoordig nog steeds in Indonesië te beluisteren zijn. Het repertoire loopt uiteen van krontjong tot dangdut, van seriosa tot straatliedjes uit Jakarta. Geen folklore, maar levende muziek. Bestaande Indonesische songs zijn in een nieuw jasje gestoken. Traditionals als Bengawan Solo krijgen ineens een heel andere zeggingskracht, doordat ze met een Nederlandse tekst worden gebracht. Terwijl een andere klassieker: het krontjong-nummer Terang Bulan met een vette knipoog door de uit Jakarta afkomstige Tino Liauw in plat dialect wordt gezongen.
Archief beschikbaar voor: Jakarta Street Band
-
VPRO's OVT - live in Winternachten
Met: Allard Schröder, H.J.A. Hofland, Jakarta Street Band, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Thomas Rosenboom
Het laatste geluid van Winternachten 2007 klonk op zondagmorgen vanuit Den Haag in een live uitzending van OVT, het historisch programma van VPRO Radio.
De uitzending was gewijd aan Winternachten en de relatie tussen geschiedenis en literatuur. Schrijver Thomas Rosenboom sprak over zijn hertaling van de Afrikaanse brieven van Focquenbroch (1640-1670), geschreven tijdens diens verblijf in het fort El Mina, het Nederlandse slavendepot op de Westkust van Afrika. Daarnaast was er aandacht voor Jonathan Swifts fictieve reisroman Gulliver's Travels en de herschrijving daarvan in Winternachten. Schrijver Allard Schröder vertelde over zijn hoofdstuk in Gulliver's New Travels. H.J.A Hofland las zijn column over ontdekkingsreizigers. In deze uitzending werd ook aandacht besteed aan het onderzoeksprogramma van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie over het dekolonisatieproces in Indonesië. De resultaten van het onderzoek werden tijdens Winternachten gepresenteerd. -
Van Krontjong tot Dangdut
De Jakarta Street Band speelde een mix van verschillende stijlen die tegenwoordig nog steeds in Indonesië te beluisteren zijn. Van krontjong tot dangdut, van seriosa tot straatliedjes uit Jakarta. Geen folklore, maar levende muziek. Bestaande Indonesische songs in een nieuw jasje: Traditionals als Bengawan Solo kregen een Nederlandse tekst. De krontjong-klassieker Terang Bulan werd met een vette knipoog door de uit Jakarta afkomstige Tino Liauw in plat dialect gezongen.
-
Muziek en beeld
DJ Peter Keppy draait alleen op 78 toeren. Muziek uit de beginjaren van het nieuwe Indonesië: van klassieke krontjong en gambang kromong tot kecapi suling en tango. Deze muziek gaat niet zonder beeld. Alex Supartono maakte een selectie uit de fotocollectie van de Indonesian Press Photo Service. We zagen werk van de eerste Indonesische fotojournalisten, die vaak eerder voor Nederlanders en Japanners hadden gewerkt. Ze legden belangrijke historische gebeurtenissen vast. Zo waren de broers Mendur als enige persfotografen aanwezig toen Soekarno de onafhankelijkheid uitriep op 17 augustus 1945. Maar ook voor het 'gewone' leven hadden zij oog. Dia's uit de collectie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, gemaakt tussen 1960 en 1970 door onder meer B. Lawson, dienden als tegenbeeld.
Aan het eind van de avond speelde de Jakarta Street Band een swingende mix van krontjong en dangdut.