Inschrijven op de nieuwsbrief

Ivana Ivkovic

Ivana Ivkovic - foto Sas Schilten
Ivana Ivkovic - foto Sas Schilten

(Belgrado, 1974) is politiek filosoof en cultuurdenker. Voor Filosofie Magazine interviewt ze grote denkers die een spannende en scherpe visie hebben op onze tijd, zoals de post-marxistische Chantal Mouffe en Slavoj Žižek, maar ook John Gray, die in zijn werk de vloer aanveegt met het humanisme. Voor Filosofie Magazine legt ze ook het dossier 'Ideeën voor de 21e eeuw' aan met begrippen van belangrijke hedendaagse denkers. Daarnaast schrijft ze beschouwingen voor De Groene Amsterdammer. Ze treedt regelmatig op in de media en organiseerde in 2009 het grootste Nederlandse filosofische publieksevenement: de Nacht van de Filosofie in Felix Meritis. "Filosofie is geen wensdenken", schrijft ze op haar website, "maar het helpt ons stil te staan bij datgene wat ons écht aan het denken zet." Ze focust daarbij op thema's als burgerschap, transformatie van de publieke ruimte en populisme.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Ivana Ivkovic

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Inleiding bij Manifesto door Ivana Ivkovic

    Politiek filosoof en cultuurdenker Ivana Ivkovic hield een inleiding over de geestige, onderhoudende en energieke film Manifesto met Cate Blanchett.

    De film (2017) van de Duitse beeldend kunstenaar, filmmaker en fotograaf Julian Rosefeldt, afgeleid van zijn gelijknamige multiscreen-filminstallatie, is een tour de force waarin leidende denkbeelden over kunst en maatschappij handzaam in delen worden vervat.

    Dertien keer Cate Blanchett die fragmenten uit beroemde twintigste-eeuwse (kunst)manifesten – van Claes Oldenburg tot Dogma – virtuoos tot leven brengt in Manifesto. De film is grotendeels opgenomen in architectonische mijlpalen en monumenten rondom Berlijn.