Inschrijven op de nieuwsbrief

Ingmar Heytze

Ingmar Heytze - Winternachten 2022 - fotograaf: Linelle Deunk
Ingmar Heytze - Winternachten 2022 - fotograaf: Linelle Deunk

(Utrecht, 1970) is dichter, performer en schrijver. Van zijn hand verschenen bijna twintig dichtbundels en ook in de openbare ruimte, namelijk in de straten van Utrecht, is zijn werk te lezen. Tussen 2009 en 2011 was hij stadsdichter van Utrecht en schreef hij onder andere de gedichten Groene Daken en Middellange solo voor Jazz-a-Palooza. In Utrecht is Heytze ook altijd nauw betrokken geweest bij literaire evenementen en festivals, waaronder de Nacht van de Poëzie. Hij is tevens een van de dichters die in Utrecht meewerken aan de Eenzame Uitvaart. In 2008 ontving Ingmar Heytze de C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht voor zijn gehele oeuvre, en in 2016 kreeg hij de Maartenspenning uitgereikt. Als columnist en journalist schreef/schrijft Heytze onder meer voor Onze Taal, (AD) Utrechts Nieuwsblad, de Volkskrant en Trouw.

Archief beschikbaar voor: Ingmar Heytze

  • Winternachten 2022

    Kamerbreed

    Met: Ingmar Heytze, Johan Borger

    Ingmar Heytze, muzikaal poëet en Johan Borger, poëtisch muzikant, hebben elkaar gevonden in de winter van 2010, aan weerszijden van een zwarte Fender Stringmaster tijdens een repetitie in een ijskoud, verlaten lokaal. Uit hun gedeelde liefde voor de lapsteel, Americana, vintage gitaren, Gillian Welch en Robert M. Pirsig ontstond een vriendschap, een klein universum vol muziek, poëzie en de zoektocht naar kwaliteit.

    Hun programma 'Kamerbreed', op 17 juni 2022 te zien en te horen in Bibliotheek Nieuw Waldeck, is het verslag van een doorlopend, aanstekelijk gesprek tussen vrienden uit verschillende werelden. Het is een roadtrip voor de geest, een intieme voorstelling over aandachtig leven en de zoektocht naar de betekenis van het begrip 'kwaliteit'. En vooral is het een ontmoeting van muziek en literatuur.