Iman Humaydan
(Libanon, 1956) brak in 2004 internationaal door met haar debuutroman B as in Beirut. Het verhaal wordt verteld door vier verschillende vrouwen die moeten leren leven met de gevolgen van de burgeroorlog. Het meest indringend is het verhaal van Warda, die gek wordt van verdriet en schuldgevoel omdat haar vader is omgekomen bij een bomaanslag en die vervolgens ook nog haar dochtertje verliest. In haar tweede boek Wild Mulberries (2008) beschrijft Iman Humaydan het leven in een klein Libanees dorpje in de jaren dertig van de vorige eeuw. Hoofdpersoon Sarah is een jong meisje dat droomt van een betere toekomst en een ontmoeting met haar moeder, die haar dorp en de patriarchale regels die daar heersten ontvluchtte toen Sarah nog klein was. Iman Humaydan groeide ook op in een klein Libanees dorpje maar in een tolerante familie. Haar derde roman Hayawat Okhra (2010) verteld het verhaal van een vrouw die na jaren van ballingschap terugkeert en haar eigen stad en verleden reconstrueert. Hayawat Okhra komt eind 2011 uit in het Frans en Engels. Humaydan studeerde sociologie in Beiroet en is werkzaam als onderzoeker, journalist en zij initieert en implementeert ontwikkelingsprojecten op het Libenase platteland.
(nov 2010)Archief beschikbaar voor: Iman Humaydan
-
Declic: Prospects of Dialogue in Post Chaos Time
Met: Abdelfettah Kilito, Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo, Youssouf Amine Elalamy
Hoe werkt de dialoog die volgt op het conflict of op tijden van chaos? Hoe komen tegengestelde ideeën en partijen bij elkaar?
-
Chaos and Dialogue
Met: Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Mohamed Achaari, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo, Taieb Belghazi
Kunnen de snelle veranderingen in de wereld sinds het begin van de 21e eeuw (financiële crisis, Arabische lente, Ukraïne crisis, vluchtelingen, terrorisme) worden gezien als chaos? Een dialoog over de grenzen van culturen.
-
Authority and Dialogue
Met: Abdelhay Moudden, Andrej Koerkov, Bejan Matur, Driss Ksikes, Iman Humaydan, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo
Een paneldiscussie, met voordracht door de auteurs. Wat zijn de bronnen van gezag in een dialoog tussen naties? Moraal? Expertise? Esthetiek? Ideologie? Internationaal recht? Op basis waarvan bepalen we wat goed en fout is? Zijn concepten als multiculturalisme, pluralisme, diversiteit en tolerantie nog houdbaar? Het gesprek wordt geleid door Abdelhay Moudden. De Marokkanse deelnemers worden later bekendgemaakt.
-
Travelling Ideas
Met: Abdellatif Khayati, Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Khalid Bekkaoui, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo, Sadiq Rddad, Souad Slaoui, Youssef Tibesse
Een programma in de Universiteit van Fez. Ideeën hebben altijd gereisd. Is er in deze tijd van globalisering en 'glocalisering' iets veranderd in de manier waarop, de aard, de inhoud en de richting van die reizende ideeën? Een paneldiscussie geïllustreerd met voordrachten uit het werk van de auteurs.
-
When Ideas Change
Met: Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Khadija Merouazi, Mourad Mkinsi, Najib Bounahai, Ngwatilo Mawiyoo
Er zijn grote veranderingen in de politieke verhoudingen in de afgelopen jaren: opkomst van extremismes en fundamentalismes, neergang van links, opkomst van het nationalisme. Kunnen we die veranderingen in historisch perspectief zien, of is dit een nieuw fenomeen? Een debat geïllustreerd met voordrachten door de auteurs.
-
Villa Escamp Literair: Abeer Soliman en Iman Humaydan
Met: Abeer Soliman, Djûke Poppinga, Iman Humaydan
Twee schrijfsters uit de Arabische wereld: Abeer Soliman uit Egypte en Iman Humaydan uit Libanon. Allebei zijn ze maatschappelijk betrokken, en schrijven vaak over de positie van d vrouw in hun land. Abeer Soliman is nu een maand in Nederland en verbaast zich over het beeld dat er in het westen bestaat van de Arabische vrouw. Hoofddoek of geen hoofddoek? Onderdrukt of niet? Iman Humaydan is in de maanden januari en februari te gast in Den Haag, op uitnodiging van Kosmopolis Den Haag (www.kosmopolisdenhaag.nl). Ze leert de stad kennen, en ook onze manier van kijken naar haar land. Hoe verbaasd is zij over onze ideeën over vrouwen in de Arabische wereld? Iman en Abeer lezen voor uit hun werk. Ze gaan in gesprek met vertaalster Arabisch Djûke Poppinga, en met het publiek. De voertaal van het gesprek is Engels. Waar nodig wordt er vertaald naar en uit het Arabisch en Nederlands.
Villa Escamp bevindt zich op de hoek van de Leyweg en de Melis Stokelaan, Leyweg 795, 2545 HA Den Haag, Reserveren is verplicht. Dit kan via info@villaescamp.nl of via telefoonnummer: 070 359 57 79 (wo t/m zo 12.00-17.00 uur).
-
Wintercafé 2: VPRO De Avonden live
Kan literatuur ons helpen bij het verbeelden van nieuwe mogelijkheden om een beter en gelukkiger 'Mensch' te worden? In VPRO's De Avonden geven dichters, muzikanten en schrijvers het publiek inzage in hun eigen Utopia. Met voordrachten van Rodaan al Galidi en Thomas Möhlmann. De schrijfster Iman Humaydan vertelt hoe je tegen de achtergrond van geweld, het geloof in een betere wereld vast kan houden door je in kleine verhalen over mensen te verdiepen. Abeer Soliman verbeeldt in haar vertelperformance de verhalen van die kleine mensen. Singer songwriter Lotte van Dijck neemt, samen met Peter Akkerman, het publiek dwars door de optredens mee naar haar muzikale Utopia. Presentatie Jeroen van Kan en Catherine van Campen. Dit programma wordt live uitgezonden door VPRO Radio 6. Nederlands- en Engelstalig.
-
Tori fu dya nanga abrawatra - Verhalen van hier en overzee
Met: Alida Neslo, Annemarie Sanches, Bas Heijne, Bernice Chauly, Iman Humaydan, John Wladimir Elskamp, Paremeru, Reggie Baay, Tessa Leuwsha, Yasmine Allas
Voor de vierde keer werkt Winternachten samen met een literaire organisatie in Suriname bij de organisatie van een literair festival. Dit jaar treden Surinaamse en buitenlandse schrijvers op in On Stage, het podium van de theaterschool van actrice Helen Kamperveen. Het programma bestaat uit muziek, voordrachten van auteurs uit Suriname, en van Bas Heijne, Iman Humaydan, Yasmine Allas en Bernice Chauly, de schrijvers die Winternachten meebrengt uit Libanon, Maleisië en Nederland. Een avond met proza, poëzie, gesprek en muziek. Het thema van de avond is 'A Sense of Belonging'.
Behalve het optreden voor publiek bezoeken de schrijvers ook scholen. Zo reizen ze af naar Brownsweg (Brokopondo), om samen met dichter/zanger Dorus Vrede op te treden voor scholieren.
Een besloten schrijversconferentie brengt de schrijvers uit Suriname en de andere landen in gesprek over hun vak, rond het thema 'Writing local - writing global'.
Optreden in On Stage, woensdag 21 april, 20.00 uur, toegang gratis, Mgr. Wulfinghstraat #5, Paramaribo
-
Crusa Lama - Aruba
Met: Anthony Gario & Le Groove, Bas Heijne, Belinda de Veer, Bernice Chauly, Caresse Isings, Iman Humaydan, Luciano Milliard, Victor Mathilda, Yasmine Allas
Crusa Lama - Papiamento voor Crossing the Seas - brengt een programma met buitenlandse en Arubaanse auteurs en musici. Belinda de Veer, Luciano Milliard en Caresse Isings - allen afkomstig van Aruba - treden samen op met de auteurs die namens Winternachten naar Aruba komen: Bernice Chauly (Maleisië), Bas Heijne en Yasmine Allas (Nederland) en Iman Humaydan (Libanon). Het programma bestaat uit voordrachten van de auteurs, een gesprek met de schrijvers over het thema 'A Sense of Belonging', en muzikale optredens van Le Groove, met zanger Anthony Gario. Het programma is samengesteld door de Bibliotéca Nacional van Aruba.
Behalve in dit openbare programma, treden de schrijvers op maandag 19 april ook een bezoek aan de studenten van het Colegio EPI. Ze lezen voor uit hun werk, en gaan in discussie met de studenten, onder leiding van Victor Mathilda en Pancho Geerman.
Aanvang programma 19.00 uur. Toegang AFL 5,-. Adres: Hardin Arubiana/Caribiana, Bachstraat # 5, Oranjestad. Informatie bij 00 297 582 1580 of 582 6924. Meer informatio op www.bibliotecanacional.aw -
Krusa Laman - Kaminda rais a kue tera/A Sense of Belonging - Curaçao
Met: Bas Heijne, Bernice Chauly, Bòi Antoin, Diana Lebacs, Dolce Música, Iman Humaydan, Johnny Kleinmoedig, Mario Kleinmoedig, Yasmine Allas
Gesprek - film- muziek. Een literair debat tussen telkens twee auteurs, die in respectievelijk Nederlands, Engels en Papiaments met elkaar in dialoog gaan over het thema A Sense of Belonging. De talentvolle, meertalige publicist en activist Mario Kleinmoedig is de gespreksleider. Tot slot wordt er een kort, indringend fragment van een filmdocumentaire over de Afrikaanse schrijver Koulsy Lamko (Tsjaad, 1957) vertoond. Dit fragment zal de boodschap zoals die uit het hele festival naar voren komt, een bijzondere lading geven. Het programma wordt opgeluisterd met klassieke Antilliaanse muziek van de groep Dolce Música en pianist Johnny Kleinmoedig.
-
Krusa Laman - Curaçao
Met: Bas Heijne, Bernice Chauly, Dennis Aalse Ensemble, Diana Lebacs, Elia Isenia, Frouwkje Smit, Iman Humaydan, Roland Colastica, Roy Evers, Shrinivási, Yasmine Allas
Op Curaçao is de Fundashon pa Planifikashon di Idioma (Stichting voor Taalplanning, FPI) de organisatiepartner van Winternachten. Tijdens het festival Krusa Laman op Curaçao dragen alle auteurs en artiesten in hun eigen taal voor. De vertaling hiervan in het Papiaments en het Engels wordt telkens simultaan op een groot scherm geprojecteerd. De FPI verzorgde al jaren met haar team vertalers de vertaling van alle teksten in het Papiaments. Ten behoeve van het Curaçaose publiek is er een metafoor voor het thema in het Papiaments gecreëerd: Kaminda rais a kue tera.
Dit thema wordt tijdens het festival op Curaçao vanuit verschillende invalshoeken belicht. Een subthema is migratie en migratie in de literatuur. In opdracht van de FPI schreef de Curaçaose antropoloog Richenel Ansano speciaal voor dit festival een gevoelig essay, getiteld Between Love and Terror: Having a Sense of Belonging is no Joke. Dit essay zal samen met het programmablad gratis worden verspreid onder alle bezoekers van het festival.Ook de Openbare Bibliotheek Curaçao schenkt bijzondere aandacht aan het thema Kaminda rais a kue tera. Op 9 april opent de bibliotheek op feestelijke wijze een grootse expositie over Krusa Laman en het thema, met allerlei soorten informatie over alle deelnemende auteurs en artiesten, hun werk, landen van oorsprong en dergelijke.
Hiernaast zijn er speciale workshops voor de middelbare scholen die de auteurs bezoeken. Creatief schrijfster Elodie Heloise is enthousiast bezig om de scholen die meedoen, de studenten en docenten op een ludieke manier warm te maken voor het festival en het auteursbezoek. Tijdens deze workshops zullen de leerlingen zelf met het thema aan de slag gaan en materiaal aanleveren voor de expositie in de bibliotheek.
Uiteraard wordt het thema A Sense of Belonging ook op de avonden zelf uitgediept. Naast de voordrachten van de reeds genoemde auteurs en artiesten creëert beeldende kunstenaar Frouwkje Smit een artistieke diashow van een aantal bekende en relatief onbekende, zowel oudere als jonge Curaçaose (migranten)auteurs en kunstenaars. Aan deze auteurs is gevraagd om hun favoriete plekje op Curaçao, de plek waar zij zich het meest thuis voelen, met een bijpassende tekst te kiezen. Gecombineerd met muziek maakt Frouwkje hiervan een verrassend geheel dat op vrijdagavond 16 april in Villa Maria, Scharloo vertoond wordt. Veelzijdige artiest, schrijver en theatermaker Roland Colastica praat de hele vrijdagavondshow wervelend aan elkaar.
-
Crossing the Seas - Sint Maarten
Met: Bas Heijne, Bernice Chauly, Changa Hickinson, Clara Reyes, Iman Humaydan, Lenworth Wilson, Lucinda Audain, Mathilda Richards, Peter Lake, Yasmine Allas
Op Sint Maarten werkt Winternachten samen met de Philipsburg Jubilee Library. Crossing the Seas - zoals het evenement hier heet - brengt in een publieksprogramma in het Cultural Center met voordracht van schrijvers en dichters. Uit Sint Maarten komen Peter Lake, Lucinda Audain, Lenworth Wilson Jr. en Mathilda Richards, aangevuld met muziek en zang van Amin Bouabdelli, Changa Hickinson, Donovan Froston, Erika van Putten en Shanella Romey James. De buitenlandse deelnemers aan het programma zijn Bas Heijne (Nederland), Yasmine Allas (Nederland/Somalië), Bernice Chauly (Maleisië) en Iman Humaydan (Libanon). Alle teksten van de buitenlandse auteurs worden in Engelse vertaling geprojecteerd voor het publiek. Het programma wordt gepresenteerd door Clara Reyes.
Behalve dit publieksprogramma organiseert de biblitoheek ook optredens van de schrijvers in middelbare scholen, en op de Universiteit van Sint Maarten.Philipsburg Community and Cultural Center, Backstreet. Woensdag 14 april, aanvang 19.00 uur. Toegang gratis.
-
Wintercafé 3: New Etiquettes, please!
Het is er weer: etiquette! Alsof het nooit is weggeweest. De winkels bieden ruime keuze in boeken die antwoord geven op vraag hoe je bestek moet neerleggen en oppakken, hoe je iemand het hof maakt en wanneer je wel en niet moet gaan zitten of opstaan. Etiquette-columniste Beatrijs Ritsema, legt uit hoe u op de juiste manier een echt Nederlands zesgangen diner doorkomt. Deze spoedcursus Nederlandse etiquette wordt met een smaakmakende Marokkaanse versie aangevuld. Esma Abouzahra laat u in woord en daad proeven van de regels die gelden aan de Marokkaanse dis. Aan u om uit deze potpourri van voorschriften ingrediënten te selecteren en uw eigen bouquet samen te stellen. Smakelijk! Presentatie Sanna Andréa-Dia.
Aan het eind van dit uur hoort en ziet u een optreden van saxofonist en componist Maarten Ornstein en Joshua Samson (percussie). Ornstein heeft muziek gecomponeerd op teksten van de Libanese schrijfster Iman Humaydan. NL. -
De Toon en de Muziek
De Libanese Iman Humaydan is sociologe, schrijfster, journaliste, milieu- en mensenrechtenactiviste. In haar romans is van haar activisme niet expliciet iets te merken. Haar engagement is verpakt in verhalen over mensen die zich tegen het decor van haar bewogen vaderland proberen te redden. Maar als journaliste pakt ze uit en neemt ze net zo makkelijk afstand van haar poëtische, soms dromerige stijl. Wat zit daar achter? Vindt ze dat literatuur niet is bedoeld om de wereld te veranderen? En hoe denkt de Nederlandse schrijver Gustaaf Peek daar over? Hij kiest er nadrukkelijk voor om zijn engagement in zijn romans te laten doorklinken. Voor zijn boek Dover, bijvoorbeeld, heeft hij zich laten inspireren door de dood van Chinese vluchtelingen in de container van een Nederlandse vrachtwagen. ENG