Inschrijven op de nieuwsbrief

Ida Does

Ida Does - sumira Bernabela
Ida Does - sumira Bernabela

(Paramaribo) debuteerde in 2008 als regisseur met de documentaire Trefossa Mi a No Mi over de Surinaamse dichter Trefossa (1916-1975), pionier in het gebruik van het Sranantongo in de poëzie. De documentaire was de openingsfilm op het Filmfestival The Backlot in Suriname en werd bekroond met de publieksprijs op het Africa In The Picture Film Festival in Amsterdam (2010). Does heeft een lange loopbaan achter de rug als eindredacteur en journalist voor verschillende media in Nederland, Suriname en Aruba. Zij was in de jaren negentig hoofdredacteur van Mutyama, een Surinaams tijdschrift voor cultuur en geschiedenis. Ook publiceerde ze onder meer in De Journalist, het Algemeen Dagblad, Vrij Nederland, De West en Mokro. In Aruba was zij chef-redactie van het dagblad Amigoe Aruba. Verder was zij werkzaam voor VPRO radio (De Avonden) en correspondent Wereldnet (radio). Zij werkte jaren bij Omroep West als eindredacteur van diverse televisieprogramma's. Sinds enkele jaren is zij zelfstandig werkzaam als cineast en producent.

(nov 2010)

Archief beschikbaar voor: Ida Does

  • Winternachten 2011 – Winternacht 2

    Caraïbisch Filmprogramma: Q&A Het nieuwe gezicht van Willemstad

    De regisseur Alexandra Jansse (Het nieuwe gezicht van Willemstad) is aanwezig voor een Q&A met het publiek, onder leiding van Ida Does. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

    Film: Trefossa. Wereldpremière

    'Met zijn gedichten weet hij alle registers te bespelen, van de simpelste ontroeringen tot modern-mystieke ervaringen, van een op tamtamritmen geïnspireerd danslied tot sonnetten.' Dit schreef Paul Rodenko in 1957 in NRC laaiend enthousiast over de poëzie van de Surinaamse dichter Trefossa (1916-1975). Maar wie weet (nog) wie Trefossa is? Paul van den Bos, van onder andere 'Nynke' en 'Een vlucht regenwulpen', en Ida Does maakten een documentaire over deze vergeten erflater van de Surinaamse cultuur. Een meeslepend document over diens leven en werk, met fragmenten uit zijn dagboeken, gesprekken met familie en generatiegenoten en archiefbeelden van Suriname. Winternachten brengt de wereldpremière van de film, vijftig jaar nadat Trefossa's dichtbundel Trotji uitkwam, 'de oerknal' van de Surinaamse literatuur. Voorafgaand aan de vertoning houdt Ida Does een inleiding. Nederlandstalig.