Inschrijven op de nieuwsbrief

Hugo Brandt Corstius

Hugo Brandt Corstius - foto Harry Cock
Hugo Brandt Corstius - foto Harry Cock

(Eindhoven, 1935) is een van de productiefste en geruchtmakendste schrijvers van Nederland. In totaal publiceerde hij sinds 1966 meer dan 40 boeken. Hij kreeg nationale bekendheid als columnist en literatuurcriticus. Brandt Corstius schreef zijn vaak sherpe stukken onder meer dan vijftig pseudoniemen. Naar eigen zeggen is ieder pseudoniem een onderdeel van zijn persoonlijkheid. Zijn columns als Piet Grijs voor VN en Stoker voor de Volkskrant leidden regelmatig tot relletjes. Zo weigerde het toenmalige kabinet Lubbers in 1985 de P.C.-Hooftprijs aan hem uit te reiken omdat hij volgens verantwoordelijk minister van cultuur Elco Brinkman "het kwetsen tot instrument had verheven". Brandt Corstius had de toenmalige minister van financiën Onno Ruding in een column namelijk vergeleken met Adolf Eichmann. Uiteindelijk ontving hij de prijs in 1987 alsnog, maar die was door de rel inmiddels gedegradeerd van staatsprijs tot 'gewone' prijs. Brandt Corstius studeerde wiskunde in Amsterdam en is gespecialiseerd in computertaalkunde.

(2010)

Archief beschikbaar voor: Hugo Brandt Corstius

  • Winternachten 2010 – Winternachten 2

    Wintercafé 2: Hou vast! Oulipo.

    Hou Vast! Oulipo en de literaire beperking: wie het spel speelt, maakt de regels. Het Franse OuLiPo gezelschap (Ouvroir Littéraire Potentielle, opgericht in 1960) vond dat je met een zelf opgelegde literaire beperking potentieel interessante teksten kon schrijven. Een tekst waarin alleen de e als klinker voorkomt, of een gedicht waarin alle letters van het alfabet terugkomen. Dit programma, een coproductie met het festival Wintertuin (Nijmegen), is een eerbetoon aan de schrijvers, wiskundigen en filosofen van het OuLiPo gezelschap. Schrijvers Saskia de Coster, Karin Amamoetkrin, Anton Valens en Joke van Leeuwen kregen van schrijver/wiskundige Hugo Brandt Corstius in Nijmegen een beperking opgelegd. Nu komen ze weer bij elkaar om de resultaten voor te dragen. Alle teksten zijn gepubliceerd – in beperkte oplage verkrijgbaar tijdens Winternachten!
    Daarna het tweede optreden van saxofonist/componist Maarten Ornstein en Joshua Samson (percussie). Ornstein heeft muziek gecomponeerd op teksten van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ronelda Kamfer. NL