Inschrijven op de nieuwsbrief

Hizir Cengiz

Hizir Cengiz - foto Dave Zijlstra
Hizir Cengiz - foto Dave Zijlstra

(1998) won in 2017 op 18-jarige leeftijd de eerste Jan Paul Bresserprijs voor zijn essay De wereld is een bak vol modder, dat verscheen in De Groene Amsterdammer. Als VWO-scholier beschrijft hij daarin hoe hij jongen van Turkije naar Nederland verhuist en in de Haagse Schilderwijk belandt. Daar ziet hij hoe jongens het verkeerde pad op gaan, hoe de haat jegens moslims en het moddergooien hand over hand toenemen. 'Hoe kan je dan iets opbouwen?' vraagt hij zich af. Om af te sluiten met de woorden: 'We moeten wachten totdat de modder droog wordt, hard genoeg is om burchten te bouwen.' Hizir schreef voor Scholieren.com en Mindshakes en portretteerde mensen in woorden voor het Haags en Rotterdams Straatnieuws. Sinds het winnen van de prijs schrijft hij regelmatig columns voor De Groene Amsterdammer. Ook werkt hij aan een roman.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Hizir Cengiz

 • Winternachten 2018

  Winternachten goes Schilderswijk

  Met: Cansu Eroğlu, Hizir Cengiz, Ibrahim Eroğlu, Sanam Sheriff

  Winternachten festival presenteerde in samenwerking met Bibliotheek Schilderswijk voordrachten door en gesprekken met Sanam Sheriff, poetry slam-talent uit India en de jonge schrijver-columnist (en Schilderswijker) Hizir Cengiz. Dichter en buurtbewoner Ibrahim Eroglu bracht samen met zijn dochter, vocaliste Cansu Eroglu, Turkse poëzie ten gehore.

 • Winternachten 2018 – Saturday Night Unlimited

  Den Haag - fragmenten van een verborgen stad

  Speciaal voor Winternachten festival schreven drie Haagse auteurs - Max Lerou, Mira Feticu en Hizir Cengiz - een nieuw verhaal of gedicht. Ze lieten zich inspireren door wat in Den Haag verborgen blijft. Deze avond kwamen ze hun nieuwe werken voordragen. Het werd een feest!

  Maar wat is er nu eigenlijk verborgen? "Den Haag is een gesegregeerde stad", vindt Winternachten festivalcurator Shervin Nekuee. Hij woont dertig jaar in Nederland waarvan de laatste tien in Den Haag. "Arm en rijk, jong en oud, allochtoon en autochtoon leven er langs elkaar. Daarom is het hoog tijd om met nieuwe verhalen de stad aan elkaar te tonen."

  Max Lerou is een geweldige performer van zijn eigen gedichten: als podiumdichter pur sang laat hij zich graag inspireren door muziek en door Den Haag. In 2017 trad hij onder meer op tijdens de opening van Parkpop en tijdens het Embassy Festival op het Lange Voorhout.

  Mira Feticu schrijft poëzie en proza. Haar werk is gepubliceerd in Tirade en De Groene Amsterdammer; wekelijks schrijft ze een column in Den Haag Centraal. Ze is ook programmamaker van B-Unlimited.

  Hizir Cengiz won in 2017 op 18-jarige leeftijd de eerste Jan Paul Bresserprijs voor zijn essay De wereld is een bak vol modder in De Groene Amsterdammer. Hij vertelt daarin hoe hij naar Nederland verhuist en in de Schilderwijk belandt. Inmiddels schrijft hij regelmatig columns voor De Groene Amsterdammer. Ook werkt hij aan een roman.