Inschrijven op de nieuwsbrief

Hisham Matar

Hisham Matar
Hisham Matar

(New York, 1970) vestigde in 2006 meteen internationaal naam met zijn debuutroman In the country of Men (Niemandsland) die werd genomineerd voor de Man Booker Prize en de Guardian First Book Award. Het is een aangrijpend verhaal over een jongen die al op jonge leeftijd in aanraking komt met het wrede en angstige leven in het Libië van Khadaffi. Zijn debuut werd vertaald in 26 talen, en won zes internationale literaire prijzen waaronder de Commonwealth Writers' Prize. Matar woonde als zoon van een Libische diplomaat drie jaar in de VS en keerde daarna terug in Tripoli. In 1979 werd zijn vader door het regime van Khadaffi beschuldigd van subversieve activiteiten en moest het gezin Libië verlaten. Daarop woonde de familie een aantal jaren in ballingschap in Caïro waar Matar zijn middelbare school afmaakte. Vervolgens vertrok hij naar Londen voor een studie architectuur. In 1990 werd zijn vader ontvoerd in Caïro en sindsdien is hij spoorloos. Essays van Matar verschenen onder andere in The Independent, The Guardian, The Times en The New York Times. In maart 2011 zal zijn nieuwe boek Anatomy of a Disappearance in Engeland verschijnen. Later dat jaar zal ook de Nederlandse vertaling uitkomen.

(nov 2010)

Archief beschikbaar voor: Hisham Matar

  • Winternachten 2011 – Winternacht 2

    Wintercafé 2: VPRO De Avonden

    In VPRO's De Avonden geven dichters, muzikanten en schrijvers het publiek inzage in hun eigen Utopia.  Schrijvers Gustaaf Peek en Hisham Matar schreven elkaar drie maanden lang brieven waarin ze elkaar wegwijs maakten in hun poetica. Het schrijversutopia? Bestaat dat daadwerkelijk en hoe idealistisch moet je zijn om te kiezen voor een schrijversleven? Vanavond ontmoeten zij elkaar voor het eerst live aan tafel. Beiden lezen fragmenten voor uit de briefwisseling en gaan met elkaar in gesprek over de vondsten tijdens de literaire Blind Date. Schrijfster Elif Batuman spreekt over het schrijversgeluk. Presentatie: Jeroen van Kan en Lotje IJzermans. Muziek: het collectief Amarins & Le Gatte Negre. Nederlands- en Engelstalig.

  • Winternachten 2011 – Winternacht 1

    Verbeelde Vaders

    De vader van de Colombiaanse schrijver Hector Abad werd vermoord door paramilitairen; de politiek dissidente Libische vader van Hisham Matar werd in Cairo ontvoerd en is sindsdien spoorloos; Carolina Trujillo ontvluchtte als zes jarig meisje Uruguay nadat haar vader gevangen was genomen. Jasper Henderson spreekt met deze schrijvers over hoe ze de afgebroken relatie met hun ouders proberen te verwerken in literatuur. Engelstalig.