Inschrijven op de nieuwsbrief

Herman Franke

Herman Franke tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg
Herman Franke tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg

(1948-2010) studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na jarenlang een prominente criminoloog te zijn geweest, legde hij zich toe op literatuur en zag de verandering als een kleine stap: 'Schrijvers zijn misdadigers', schreef Franke in Trouw (2000), doelend op de morele vrijheid die schrijvers zich toestaan. In 1992 debuteerde hij met de roman Weg van loze dromen. Voor zijn roman De verbeelding ontving Franke de Generale Bank Literatuurprijs, de AKO Literatuurprijs van nu. Hij schrijft regelmatig in dagbladen en literaire tijdschriften, waaronder een tweewekelijkse column in de Volkskrant. In 2004 verscheen een compilatie van zijn columns onder de titel Waarom vrouwen betere lezers zijn. Een jaar eerder publiceerde hij zijn omvangrijke roman Wolfstonen en in 2004 de bundel Notulen met ultrakorte verhalen. Franke wisselt de gekoesterde eenzaamheid van de schrijfkamer regelmatig af met publieke optredens. Herman Franke overleed in 2010 aan de gevolgen van kanker.

(WIN 2004)

Archief beschikbaar voor: Herman Franke

 • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 1

  Op zoek naar de onafhankelijke geest - deel 3

  De avond werd afgesloten met een gesprek tussen alle deelnemers aan de zoektocht om tot enkele conclusies te komen over de manier waarop het onafhankelijk denken beschermd kan worden. Tot slot een visie van de schrijver Samuel Beckett op het menselijk denken: akteur Paul Röttger speelde de monoloog van Lucky uit het toneelstuk Wachten op Godot. Michaël Zeeman leidde het gesprek. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 1

  Op zoek naar de onafhankelijke geest - deel 1

  Zijn ze er nog, de onafhankelijke denkers, de anti-conformisten? Krijgen ze nog de ruimte in onze steeds kleiner wordende wereld? De Zuid-Afrikaanse schrijver Breyten Breytenbach gaf ons een gebruiksaanwijzing met do's and don'ts voor het behoud van onze onafhankelijke geest. Samen met de schrijvers Herman Franke en Marja Brouwers ging hij op zoek naar de helden van de geest van deze tijd. Michaël Zeeman leidde de zoektocht. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2003 – Winternacht 2

  Donderpreek: Herman Franke

  Of het nu om maatschappelijke of culturele waarden gaat, Herman Franke weet elke twee weken in zijn column voor de Volkskrant schoon schip te maken met elke vorm van vervlakking. Ook in de donderpreek die hij voor Winternachten hield: "Heel Nederland is een in zichzelf gekeerd xenofoob provinciestadje geworden, een zelfgenoegzaam, volgevreten egocentrisch kutland waar ratelbanden de scepter zwaaien en televisiemakers randdebielen opstoten in de vaart der volkeren. Dit land verkeert in een verregaande staat van autisme".

 • Winternachten 2003 – Winternacht 2

  Ziende blind

  Een gesprek Bas Heijne en Herman Franke, schrijvers/columnisten. Michaël Zeeman, hartstochtelijk bestrijder van de culturele kaalslag, leidt een gesprek over het falen van de Nederlandse intelligentsia. Begrijpen ze al iets van wat er in het afgelopen jaar in het land is gebeurd?