Ga naar de inhoud
NL EN menu

HemelBesem

HemelBesem
HemelBesem

(Zuid-Afrika) is de artiestennaam van rapper, schrijver, dichter, acteur en activist Simon Witbooi. Hij groeide in armoede op in Kaapstad, waar rap en hiphop zijn uitlaatklep werden voor de maatschappelijke ongelijkheid die hij om zich heen zag. Begonnen in het Engels, werd Afrikaans al snel de taal waarin hij zich uitdrukt. Met zijn optredens wil hij bruggen slaan tussen gemeenschappen en maatschappelijke Afrikaanse issues aan de kaak stellen. In 2017 verscheen zijn boek God praat Afrikaans, waarmee hij een lans breekt voor het Afrikaans als taal. Hij is ambassadeur voor de Afrikaanse Taal en Kultuurvereniging (ATKV) en gaat jaarlijks in samenwerking met de Universiteit Stellenbosch langs scholen voor het project Woorde Open Wêrelde (WOW). Hij is nazaat van Hendrik Witbooi, een van de grootste negentiende-eeuwse verzetshelden van de volkerenmoord door de Duitse kolonisator in Zuidwest-Afrika, nu Namibië.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: HemelBesem

 • Winternachten 2019

  VPRO O.V.T. Live

  Met: Abdelkader Benali, David Van Reybrouck, HemelBesem, Jos Palm, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag

  Elke zondagochtend staat actualiteit van de geschiedenis centraal in een van de best beluisterde Nederlandse radioprogramma's. Zondagochtend 20 januari 2019 wordt OVT live uitgezonden vanaf het Winternachten festival.

  In de foyer van Theater aan het Spui luistert en kijkt u naar gesprekken, interviews en verhalen met onder meer festivalauteurs als de Vlaamse cultuurhistoricus David Van Reybrouck en de Zuid-Afrikaanse schrijver en spoken word-artiest HemelBesem. Nelleke Noordervliet spreekt haar column uit en Wim Berkelaar presenteert de boekrecensies van de week. Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm.

 • Winternachten 2019

  Rap & spoken word met HemelBesem, Raj Mohan en Djani

  Met: Cansu Eroğlu, Djani, HemelBesem, Raj Mohan

  Met spoken word, rap, beats en songs hun verhaal vertellen: dat kunnen HemelBesem, Raj Mohan en Djani als geen ander. Het Haagse literatuurfestival Winternachten en Bibliotheek Schilderswijk presenteren voor jong en oud een ontmoeting tussen deze drie zeer muzikale woordkunstenaars. HemelBesem komt uit Zuid-Afrika. Hij is een beroemde performer, artiest en MC die al vier zelfgeproduceerde hiphop albums heeft uitgebracht. Hij treedt vaak op met andere artiesten, heeft een radioshow en maakt zich sterk voor de verbindende kracht van het Afrikaans als taal. Raj Mohan vertolkt vanuit zijn Surinaams-Hindoestaanse achtergrond eigen muziek en gezongen dichtkunst. Hij heeft vijf albums en twee dichtbundels uitgebracht. De jonge Haagse rapper Djani start in 2015 met twee vrienden rapgroep FDG waarvoor hij songs, beats en een deel van de teksten voor zijn rekening neemt. Naast FDG werkt Djani ook solo. De stijlen die hij graag gebruikt zijn trap, dancehall, afro en oldschool hiphop.

 • Winternachten 2019

  Woorden Worden Zinnen - Winternachten editie

  Met: Aafke Romeijn, Akwasi, Elfie Tromp, Elzahra Elkawafi, HemelBesem, Jennifer Muntslag, Mr. Winter, Quin Kempees, Roos Dickmann, Roza Lozica

  Geniet in Paard van performers, poëzie, punchlines, muziek, exposities, beers & bites in een feelgood setting tijdens deze speciale Winternachten-editie van Woorden Worden Zinnen. Verwacht in de line-up onder meer verhalenverteller en rapper Akwasi, schrijver en columnist Elfie Tromp, schrijver en singer-songwriter Aafke Romeijn, actrice Roos Dickmann (o.a. Soof), rapper, radio host en schrijver HemelBesem uit Zuid-Afrika en zangeres Roza Lozica (o.a. The Voice of Holland). En verder versjes om mee naar huis te nemen van Quin Kempees, je favo host JNM The Naked MC en de lekkerste plaatjes van DJ Winter.
  Woorden Worden Zinnen is hét laagdrempelige platform en podiumavond voor woordkunst in de breedste zin van het woord. Het platform presenteert zich op podia en festivals in de Randstad en is in 2010 opgericht door spoken word artiest Elten Kiene en literair organisator Wesley Loos.

 • Winternachten 2019

  Imagine Africa is the Future - International Storytelling Symposium

  Met: HemelBesem, Jan Pronk, Jennifer Nansubuga Makumbi, Kees Biekart, Otieno Ong'ayo

  Afrika is vaak in het nieuws als het gaat om oorlogen, droogte, honger, armoede en migratie naar Europa, zoals we dat zien in beelden van bootvluchtelingen op de Middellandse zee. Maar ook al zijn er nog veel onopgeloste problemen: het continent maakt een verbazingwekkend proces door van economische en sociale verandering. 'Africa is the Future' is meer dan alleen een slogan op een T-shirt.
  Tijdens dit story-telling symposium - georganiseerd in samenwerking met het International Institute of Social Studies - spreken academici, schrijvers, dichters en politici uit Afrika en Europa voor en met het publiek. Ze delen hun verhalen en toekomstbeelden van en over het Afrikaanse continent. Engels gesproken.

 • Winternachten 2019 – Saturday Night Unlimited

  Boek van mijn leven: HemelBesem

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Presentatie: Abdelkader Benali.

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Who wants to live forever?

  Hoe verwoorden of verklanken zij onze nabije toekomst? In dit literair-muzikaal optreden dragen acht festivalauteurs ieder een nieuwe, in opdracht van Winternachten geschreven eigen tekst of gedicht voor, omlijst met muziek uitgevoerd door leden van Asko | Schönberg. U hoort en ziet Basma Abdelaziz uit Egypte, Ayelet Gundar-Goshen uit Israël, HemelBesem uit Zuid-Afrika, Jennifer Nansubuga Makumbi uit Oeganda, Arshia Sattar uit India, Leni Zumas uit de Verenigde Staten en, uit Nederland, Auke Hulst en Aafke Romeijn.
  Allen laten zich inspireren door het festivalthema Who Wants to Live Forever? De auteurs dragen voor in hun moeder- of schrijftaal met simultaanprojectie van de Engelse en/of Nederlandse vertalingen.

 • Winternachten 2019 – Saturday Night Unlimited

  Spot On Young Poets

  De literaire toekomst treedt voor u op! Francis Broekhuijsen presenteert leerlingen van Haagse middelbare scholen met hun eigen poëzie: het resultaat van de Spot on Young Poets-dichtworkshops, op school gegeven door leden van het Haags Dichtersgilde. Dichter Derek Otte, singer-songwriter Lounar en rapper, spoken-word artiest en schrijver HemelBesem uit Zuid-Afrika treden met hen op. Sumai Yahya, deelnemer van vorig jaar en winnaar van de Jonge Campert-prijs 2018, draagt voor. DJ Socrates zorgt voor de sounds en beats.
  Tijdens Spot on Young Poets op vrijdag en zaterdag worden per avond één of twee finalisten van de Jonge Campert-prijs 2019 gekozen. De finalisten dragen zondag tijdens het Schrijversfeest nog eens zijn of haar gedicht voor. Eén van hen wordt door het publiek gekozen worden om direct daarna deze onderscheiding voor de beste Haagse dichter-scholier in ontvangst te nemen.

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Spot On Young Poets

  De literaire toekomst treedt voor u op! Francis Broekhuijsen presenteert leerlingen van Haagse middelbare scholen met hun eigen poëzie: het resultaat van de Spot on Young Poets-dichtworkshops, op school gegeven door leden van het Haags Dichtersgilde. Dichter Radna Fabias, winnaar van de C. Buddingh'-prijs 2018, en rapper, spoken-word artiest en schrijver HemelBesem uit Zuid-Afrika treden met hen op. Ook Sumai Yahya, deelnemer van vorig jaar en winnaar van de Jonge Campert-prijs 2018, draagt voor. DJ Socrates zorgt voor de sounds en beats.
  Tijdens Spot on Young Poets op vrijdag en zaterdag worden per avond één of twee finalisten van de Jonge Campert-prijs 2019 gekozen. De finalisten dragen zondag tijdens het Schrijversfeest nog eens zijn of haar gedicht voor. Eén van hen wordt door het publiek gekozen worden om direct daarna deze onderscheiding voor de beste Haagse dichter-scholier in ontvangst te nemen.