Inschrijven op de nieuwsbrief

Helon Habila

Helon Habila  - foto Serge Ligtenberg
Helon Habila  - foto Serge Ligtenberg

is geboren in Nigeria. Hij was daar docent en journalist, en verhuisde naar Engeland, waar hij African Writing Fellow werd bij de Universiteit van East Anglia. In 2002 publiceerde hij zijn eerste roman, Waiting for an Angel. Met zijn werk kreeg hij vele prijzen, zoals de Cain Prize in 2001, en de Commonwealth Writers Prize in 2003. In 2005/2006 werd hij de Chinua Achebe Fellow bij het Bard College in New York. In 2006 was hij co-redacteur van de British Council's anthology, New Writing 14. Voor zijn tweede roman, Measuring Time, kreeg hij de Virginia Library Foundation Fiction Award in 2008. Zijn derde roman, Oil on Water, kwam uit in de V.S. in 2011. Zijn anthologie The Granta Book of the African Short Story verscheen in september 2011. Habila doceert Creative Writing aan de George Mason Universiteut in Fairfax, Virginia, waar hij woont met zijn vrouw en drie kinderen.

(WU 2012)

Archief beschikbaar voor: Helon Habila

 • Antillen 2012

  Krusa Laman - Villa Maria Curaçao

  Met: Cathleen Giterson, David Van Reybrouck, Favell Maduro, Frank Martinus Arion, Grupo Serenada, Guineta de Palm, Helon Habila, Lucille Berry-Haseth, Merietza Haakmat, Petina Gappah, Rodaan Al Galidi

  Een avond vol verhalen, gedichten en muziek op een prachtige lokatie in de openlucht. Merietza Haakmat & Favell Maduro presenteren de Belgische schrijver David van Reybrouck, de Curaçaose dichteres Lucille Berry-Haseth, schrijfster Petina Gappah uit Zimbabwe, de liederen van Serenada, verhalen van Guineta de Palm, schrijver Helon Habila uit Nigeria, de Curaçaose auteur  Cathleen Giterson en dichter Rodaan Al Galidi uit Nederland. Alle auteurs dragen voor in de eigen taal. De vertaling naar Papiamentu en Engels wordt simultaan geprojecteerd. 

 • Antillen 2012

  Literair debat in Teatro Luna Blou - Curaçao

  Met: David Van Reybrouck, Helon Habila, Mario Kleinmoedig, Miriam Sluis, Petina Gappah, Rhazul and his Group, Richenel Ansano, Rodaan Al Galidi, Sheila Payne

  Een avond met storytelling, schrijversgesprekken en voordrachten. De avond opent met storyteller Sheila Payne. Vervolgens leidt Mario Kleinmoedig twee schrijversgesprekken rond het onderwerp  'The Power of Memory'. Helon Habila (Nigeria/V.S.) en David van Reybrouck (Belgie), de auteur van 'Congo, een geschiedenis', gaan in gesprek met Miriam Sluis, die veel geschreven heeft over de geschiedenis van de Antillen. Het tweede deel  brengt de Curaçaose dichter Richenel (Muz) Ansano samen met de Nederlands/Iraakse dichter Rodaan Al Galidi en de schrijfster Petina Gappah uit Zimbabwe. Er is muziek van Rhazul and his Group. De gesprekken zijn Engelstalig.

 • Antillen 2012

  Crusa Lama - Aruba

  Met: Caresse Isings, David Van Reybrouck, Dora Lauffer-Mathilda, Elisabeth Pope, Helon Habila, Jacques Thönissen, Jossy Tromp, Petina Gappah, Rodaan Al Galidi, Ryan Maduro, Sharon Rose, Victor Mathilda

  Een avond met Arubaanse schrijvers, dichters en musici, met de vier buitenlandse gasten van Writers Unlimited. Voordracht van proza en poëzie, verhalen en muziek wisselen elkaar af in een prachtige lokatie, de tuin van het bibliotheekgebouw.

 • Antillen 2012

  Crossing the Seas - Sint Maarten

  Met: David Van Reybrouck, Gino Olivacce, Helon Habila, Marianne Tefft, Petina Gappah, Rodaan Al Galidi, Stephen Rodney

  De vier schrijvers die namens Writers Unlimited het eiland Sint Maarten bezoeken, zullen deze zondagmiddag samen optreden met lokale auteurs en musici: Marianne Tefft, Giovanni Olivacce en Stephen "Stretch" Rodney.  De volgende ochtend zullen de schrijvers optredens verzorgen in middelbare scholen op het eiland.

 • Winternachten 2012

  Meet & Greet Afrikaanse auteurs in Dakota Theater

  Met: Adejoke Babington-Ashaye, Helon Habila, Kopano Matlwa, Nancy-Josee Ntumba Ciakudia, Nii Ayikwei Parkes, Vamba Sherif

  Dit jaar trekt Writers Unlimited tijdens het festival ook de stad in en organiseert informele ontmoetingen met de buitenlandse schrijvers op locatie. Op zaterdag 21 januari strijkt het festival neer in de studio van Theater Dakota, voor een Meet & Greet met de Afrikaanse auteurs Helon Habila (winnaar van de Commonwealth Writers Prize), Kopano Matlwa(dé rijzende ster in de Zuid-Afrikaanse literatuur) en Nii Ayikwei Parkes (dichter, schrijver en commentator op de BBC-radio).  Ook is er een muzikaal optreden van zangeres en advocate Adejoke Babington-Ashaye!

 • Winternachten 2012

  Winternachtenlezing

  Met: Bas Heijne, Helon Habila, Henk Pröpper, Jan Brokken, Pearlmira Vincent

  Literature as a Way of Seeing
  De Nigeriaanse journalist/schrijver Helon Habila opent het festival met een voordracht over literatuur als de kunst van het zien. Wie getuige is van onrecht kan wegkijken of weglopen. Een echte schrijver, zo betoogt Habila, kan dat niet, want de schrijver wordt door dat beeld gefascineerd en achtervolgd tot hij er over schrijft. Hoe kan literatuur onze blik scherpen en ons inlevingsvermogen vergroten? Hoe verhouden fictie en waarheid zich tot elkaar? Helon Habila stelt in zijn nieuwe roman Oil on Water de misstanden rond de oliewinning in Nigeria aan de kaak zonder met een beschuldigende vinger te wijzen. De roman oogstte veel lof en wordt wel vergeleken met Heart of Darkness van Joseph Conrad. Sopraan Pearlmira Vincent zingt een Aria van Antonín Dvořák. Henk Pröpper, directeur van uitgeverij De Bezige Bij, en voormalig directeur van het Nederlands Lettererenfonds, opent het festival. Na de lezing interviewt Bas Heijne de schrijver en hij leidt een gesprek met Jan Brokken, en Helon Habila. Engelstalig.
  De eerder aangekondigde Mansoura Ez Eldin (Egypte), is wegens familieomstandigheden verhinderd.

 • Winternachten 2012 – Winternacht 1

  Nigeria and Oil: The Book and the Movie

  Journalist en schrijver Helon Habila schreef een roman over de gevolgen van de oliewinning in Nigeria. Thomas Blom maakte voor Zembla een spraakmakende documentaire over hetzelfde onderwerp: Shell in Nigeria. Het leidde ertoe dat het bedrijf zich moest verantwoorden in een hoorzitting in het Nederlandse parlement. Een gesprek - met fragmenten uit de documentaire - over de artistieke en journalistieke afwegingen die de schrijver en de documentairemaker maken. Over feiten, vorm en fictie. Engelstalig.

 • Winternachten 2012 – Winternacht 1

  How to be a Dictator in Africa

  Schrijvers kruipen in de huid van de Afrikaanse dictators. Ze nemen ons mee in de geest van de ooit zo optimistische leiders die, na de onafhankelijkheid van hun landen, stuk voor stuk dictators werden. Zo proberen ze inzicht te geven in de wereld die ze achter zich hebben gelaten, van Somalië naar Nigeria, en van Soedan naar Congo. Engelstalig.
  David van Reybrouck vervangt Mansoura Ez Eldin, die om familieredenen niet naar Nederland kon komen.

 • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 2

  Jong in Afrika

  'Stelt u zich eens voor dat u zelf, jong, getalenteerd en ambitieus, leeft in de antiutopie die Nigeria heet: de halve wereld heeft uw land keiharde sancties opgelegd; op de radio hoort u niet anders dan dat uw land door het slijk wordt gehaald', schrijft de Nigeriaanse schrijver Helon Habila in zijn debuut Wachten op een engel. Een roman over het leven en werk van een jonge journalist ten tijde van de onverbiddelijke dictatuur van president Abacha in Nigeria. Helon Habila ging met zijn Zuid-Afrikaanse generatiegenoot Niq Mhlongo in gesprek over ambities en engagement. Wat is je positie als je jong bent in Afrika? Wat zijn je kansen, wat je verantwoordelijkheden? Mhlongo debuteerde met de roman Dog Eat Dog, een beeldend en humoristisch verslag van zijn ervaringen in de post-apartheid generatie. Helon Habila opende het programma met zijn 'Handleiding voor de onafhankelijke geest'. Engelstalig.