Inschrijven op de nieuwsbrief

Helmut Lotti

Helmut Lotti - foto Johan Jacobs
Helmut Lotti - foto Johan Jacobs

(België, 1969) is de artiestennaam van de Belgische zanger Helmut Lotigiers die op zijn vijfde al in de Gentse opera optrad. Veertien jaar later werd hij een BN-er en BV-er door zijn deelname aan de Soundmixshow. Met zijn lightversies van klassieke nummers verkocht hij meer dan dertien miljoen platen. Hij zong duetten met o.a. Andrea Bocelli, Montserrat Caballé, Eros Ramazzotti, Placido Domingo en Cliff Richard. Ook van Afrikaans, Latijns-Amerikaans, Russisch en poprepertoire maakte hij lichtklassieke versies die hem wereldfaam bezorgden. Zo eindigde hij op 2 in de Amerikaanse Billboard. Na een periode van rust gooide hij het in 2013 over een geheel andere boeg met Mijn hart & mijn lijf, een album met twaalf eigen Nederlandstalige nummers. In 2015 maakte hij tijdens een literaire avond in het Brusselse Bozar muzikale literaire portretten. Bij ons treedt hij op met dichters en zal hij ook gedichten op muziek zetten.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Helmut Lotti

 • Winternachten 2016

  VPRO's O.V.T. Live

  Met: Adriaan van Dis, Eva Vriend, Florejan Verschueren, Helmut Lotti, Inge Schilperoord, Jos Palm, Kristien Hemmerechts, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Rodaan Al Galidi

  Een van de best beluisterde programma's van Radio 1 is VPRO's OVT. Elke zondagmorgen staat de actualiteit van de geschiedenis centraal. Inmiddels is het een traditie dat de programmamakers ten tijde van het festival verhuizen naar Den Haag, dit keer om live uit te zenden vanuit de gezellige foyer van Theater aan het Spui. Reken op bijdragen van festivalgasten Adriaan van Dis, Rodaan Al Galidi, Inge Schilperoort en Kristien Hemmerechts. Eva Vriend spreekt over haar boek De helpende hand - De verborgen geschiedenis van de gezinszorg in Nederland. De Vlaamse zanger Helmut Lotti treedt op en natuurlijk is er de boekenrubriek van Bart Funnekotter, gesproken column van Nelleke Noordervliet. Zij maakt - als lid van de jury - samen met directeur Shanti van Dam - ook de winnaar bekend van de Erasmusprijs 2016, de prestigieuze Europese oeuvreprijs die dit jaar aan een schrijver wordt toegekend. De presentatie is in handen van Paul van der Gaag en Jos Palm. Publiek is van harte welkom, de toegang is vrij - wel even reserveren via www.writersunlimited.nl.

 • Winternachten 2016 – Saturday Night Unlimited

  Helmut Lotti's Darkness

  Dat de Vlaamse zanger Helmut Lotti wondermooi poëzie kan vertolken is een goed bewaard geheim. Maar let op: speciaal voor Winternachten brengt hij zijn eigen bloemlezing van donkere gedichten uit de wereldliteratuur, op de piano begeleid door Florejan Verschueren. Laat tot slot van deze avond Lotti's woorden zingen in je hoofd!

 • Winternachten 2016 – Saturday Night Unlimited

  De tekst van mijn leven: Helmut Lotti

  In Filmhuis Studio A dragen festivalgasten hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Wim Brands.