Inschrijven op de nieuwsbrief

Hellen Kooijman

Hellen Kooijman
Hellen Kooijman

(1968) studeerde Oost-Europese Studies, is journalist en schrijft al meer dan 15 jaar over Oost-Europa en Bulgarije. Ze beheerst het Bulgaars en is kind aan huis in Bulgarije, waar ze ook regelmatig artikelen over schrijft voor verschillende Nederlandstalige tijdschriften. Kooijman schreef ook diverse boeken, waaronder In Bulgarije. Een vertwijfelde natie op weg naar Europa (2006). Ook was zij samensteller van Het Oostblokboek (2014). Daarnaast was ze, van 2012-2016, hoofdredacteur van Donau, een tijdschrift over Midden- en Oost-Europa. Ze werkt nog steeds bij het tijdschrift, nu als redacteur.

(2016)

Archief beschikbaar voor: Hellen Kooijman

 • A Story of Eastern Europe: Ilija Trojanow and Guido Snel

  A Story of Eastern Europe: Ilija Trojanow and Guido Snel

  Met: Guido Snel, Hellen Kooijman, Ilija Trojanow

  In het oosten van Europa hebben in de afgelopen decennia enorme politieke en maatschappelijke veranderingen plaatsgevonden. Wat doet dit met een samenleving en met de mensen? Wat staat dit deel van Europa nog te wachten? Hierover gaan schrijver Ilija Trojanow en schrijver /hoogleraar Guido Snel in gesprek met journalist Hellen Kooijman. In zijn nieuwe roman Macht en verzet keert Trojanow terug naar Bulgarije, het land dat zijn ouders ontvluchtten.


  Als geen ander weet Trojanow op literaire wijze een scherpe blik in de Oost-Europese ziel te werpen. Trojanow - auteur van onder meer De Wereldverzamelaar - vertelt in zijn nieuwe roman Macht en verzet het verhaal van Konstantin en Metodi: Konstantin is een verzetsstrijder - op de vlucht voor de Bulgaarse geheime politie. Metodi is officier, een opportunist en carrièrejager. Een ware vertegenwoordiger van de staat. De twee raken verstrikt in een strijd om te overleven en een strijd om hun herinneringen. Als ze in hun door de staat geregisseerde en geregistreerde verleden duiken komen ze tot de conclusie dat hun geheugen mogelijk niet het hele verhaal van hun geschiedenis vertelt.

  Het verschijnen van Macht en verzet geeft aanleiding voor een gesprek over de historische, politieke en maatschappelijke orde waaruit deze roman voortkomt, en daarmee over de (veranderende) omstandigheden in het oosten van Europa. En over de mogelijkheden van de literatuur om de werkelijkheid te doorgronden en van commentaar te voorzien.

  Naast Trojanow is deze avond ook Guido Snel te gast. Snel is schrijver en universitair docent Europese letterkunde, waarbij zijn aandacht in het bijzonder uitgaat naar Oost-Europa en de Balkan. Hij woonde onder meer een jaar lang in Istanbul en schreef hierover het boek Naar Istanbul.

  Het gesprek wordt deze avond geleid door Oost-Europa kenner en journalist Hellen Kooijman.

  Voertaal Engels. Boekenverkoop door Boekhandel Van Stockum.
  Samenstelling: Liliane Waanders - Writers Unlimited