Inschrijven op de nieuwsbrief

Hector Abad

Hector Abad - foto Daniela Abad
Hector Abad - foto Daniela Abad

(1958, Colombia) brak in 2006 internationaal door met Het vergeten dat ons wacht. In dit boek, dat in 2010 in Nederlandse vertaling verscheen, tekent hij het verhaal op van zijn vader Abad senior, die in 1987 werd vermoord door de Colombiaanse paramilitairen. Het is behalve een portret van Abad's vader ook een ingrijpende geschiedschrijving van Colombia, dat al decennialang wordt verscheurd door een burgeroorlog. Abad's vader was een wijs man die streed voor een vreedzame samenleving. Hij had zelf nooit gedacht dat hij die strijd uiteindelijk met de dood zou moeten bekopen. Abad junior was nog maar twaalf jaar oud toen hij zijn eerste korte verhalen en gedichten op papier zette en kreeg op twintigjarige leeftijd al de Colombiaanse prijs voor korte verhalen voor Piedras de Silencio (Stenen van stilte), over een mijnwerker die diep onder de grond vastzat. Zijn eerste verhalenbundel Malos Pensamientos (Slechte gedachten, 1991) beschrijft het leven in Medellín in de jaren tachtig. Daarna volgde een aantal boeken waarin hij experimenteerde met vorm en inhoud. Zijn meest experimentele werk is Basura (Vuilnis, 2000) waarin hij speelt met de wisselwerking tussen lezer, schrijver en verteller in de literatuur. In 2004 verscheen Angosta, een van de beste Latijns-Amerikaanse romans van de laatste jaren. Hierin schetst hij een caleidoscopisch beeld van de gewelddadige Colombiaanse samenleving. Las Formas de la Pereza y Otros Ensayos (2007) is een boek over de herkomst en uitingsvormen van luiheid. Abad's hypothese is dat luiheid geen luxe is maar de 'original condition of human existence' van waaruit alle menselijke creaties voortkomen. Héctor Abad studeerde medicijnen, filosofie en literatuur in Mexico, Colombia en Turijn. Na de moord op zijn vader werd hij ook zelf met de dood bedreigd en vluchtte naar Europa waar hij woonde en werkte in Spanje en Italië. Abad is behalve schrijver ook vertaler en journalist bij Spaanse en Latijns-Amerikaanse kranten en tijdschriften. Zijn boeken zijn vertaald in het Engels, Italiaans, Duits, Grieks, Portugees, Chinees en Nederlands.

(nov 2010)

Archief beschikbaar voor: Hector Abad

  • Winternachten 2011 – Winternacht 2

    Wintercafé 3: VPRO De Avonden

    De zoektocht naar Utopia gaat door, met voordrachten van Ernest van der Kwast en Hector Abad. Filosofen Menno van der Veen en Hans Achterhuis gaan met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van nieuwe Utopieen. Schuilt er niet in elke vorm van Utopisch denken een groot gevaar? Of hebben we geleerd van eerdere mislukte Utopieën en zijn we daardoor juist nu wel degelijk in staat om vrijelijk een nieuwe en betere wereld te bedenken? Muziek: het collectief Amarins & Le Gatte Negre. Presentatie: Jeroen van Kan en Lotje IJzermans. Nederlands- en Engelstalig.

  • Winternachten 2011 – Winternacht 1

    Verbeelde Vaders

    De vader van de Colombiaanse schrijver Hector Abad werd vermoord door paramilitairen; de politiek dissidente Libische vader van Hisham Matar werd in Cairo ontvoerd en is sindsdien spoorloos; Carolina Trujillo ontvluchtte als zes jarig meisje Uruguay nadat haar vader gevangen was genomen. Jasper Henderson spreekt met deze schrijvers over hoe ze de afgebroken relatie met hun ouders proberen te verwerken in literatuur. Engelstalig.