Inschrijven op de nieuwsbrief

Hassan Blasim

Hassan Blasim - foto Katja Bohm
Hassan Blasim - foto Katja Bohm

(1973, Bagdad) werd in 2010 door The Guardian 'misschien wel de grootste levende schrijver van Arabische fictie' genoemd. Zowel zijn debuut The Madman of Freedom Square als de in 2014 met de Independent Foreign Fiction Prize onderscheiden bundel The Iraqi Christ bevat verhalen over oorlog, migratie en de trauma's van vluchtelingen. Zijn werk was lange tijd alleen digitaal verkrijgbaar en werd onmiddellijk verboden in Jordanië nadat het was verschenen. Blasim kwam in 2004 na een jarenlange zwerftocht als vluchteling terecht in Finland nadat hij in Sadam Hussein's Irak in moeilijkheden was geraakt vanwege de film The Wounded Camera die hij opnam in het Koerdische noorden van zijn land. Zijn werk is of wordt vertaald in meer dan 20 talen. In maart 2016 ging zijn eerste toneelstuk in premiere. Tijdens Winternachten Festival 2017 verschijnt zijn bundel Lijkententoonstelling, als eerste Nederlandse vertaling van zijn werk.

(WU 2017)

Archief beschikbaar voor: Hassan Blasim

 • Winternachten 2017 – Door het Noordeinde: verhalen van achter de façades

  Door het Noordeinde: Omar Munie

  In 2006 richtte Omar Munie vanuit een droom zijn tassenlabel Omar Munie Clothing op. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest bekende tassenlabels in Nederland. In 2010 werd de Omar Munie Flagshipstore aan de Coolsingel in Rotterdam geopend. In 2013 verhuisde de Omar Munie Flagship Store naar het prestigieuze Noordeinde 43T in Den Haag.

 • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

  IS: The Horror Show

  Late Night Show over een gewaagd thema: de huidige terreurcampagne van de Islamitische Staat in de Arabische wereld en daarbuiten. De in Irak geboren schrijver Hassan Blasim, door The Guardian uitgeroepen tot 'misschien wel de grootste levende schrijver van Arabische fictie', leest voor uit zijn verhalenbundel The Corpse Exhibition. Hierin schetst hij het dagelijks leven in hedendaags Irak niet alleen in levendige, indringende en gewelddadige vertellingen maar toont ook de surreële, humoristische en betoverende kanten van zijn personages. De bundel verschijnt tijdens Winternachten Festival 2017 onder de titel Lijkententoonstelling in Nederlandse vertaling.

  Journaliste Hassnae Bouazza gaat met Blasim, de internationaal hoog gewaardeerde politieke commentator en schrijver Ian Buruma en de Nederlandse topschrijver Arnon Grunberg in gesprek. Hoe valt het geënsceneerde en theatraal opgezette moorddadige handelen te ontleden? Hoe verhoudt het bombastische horror-pathos van IS zich tot de fascistische propaganda in Europa van de jaren dertig?

  Spoken Beat Night begeleidt Hassan Blasim bij de voordracht uit De lijkententoonstelling.

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  In the Mirror of Refugees

  Het beeld dat vluchtelingen van Europa hebben komt niet overeen met de werkelijkheid die ze vinden als ze er beland zijn. Europa is fictie. De Duits-Azerbeidzjaanse Olga Grjasnowa schreef over ontheemden in een geglobaliseerde wereld. De Rus Michaïl Sjisjkin tolkte jarenlang in Wenen voor asielzoekers, wat zijn neerslag kreeg in zijn roman Venushaar, en romancier en filmmaker Hassan Blasim ontvluchtte Irak, om in Finland zijn ervaringen te boek te stellen. Tommy Wieringa verdiepte zich voor Dit zijn de namen in de drijfveren van vluchtelingen. Wat treffen zij aan in Europa? Gespreksleiding: Jeroen van Kan.