Inschrijven op de nieuwsbrief

Hans Vervoort

Hans Vervoort tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg
Hans Vervoort tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg

(1939) behoort tot de laatste generatie schrijvers die zijn opgegroeid in Nederlands-Indië, tijdens en na de oorlog. Een jeugd in roerige tijden, maar uit zijn verhalen blijkt dat dat geen ongelukkige jeugd hoeft te zijn. In 1953 moest hij met zijn ouders mee naar Nederland, een banneling van 14, het kind van de koloniale rekening. De heimwee begon. Hij maakte zijn school af en ging werken als opinieonderzoeker en later als uitgever van tijdschriften (o.a. Vrij Nederland en Opzij). Tussendoor schreef hij verhalenbundels (o.a. Geluk is voor de dommen) en romans (zoals Zwarte Rijst). In 1974 keerde hij met zijn indische vrouw voor het eerst terug naar hun geboorteland en schreef er het reisverhaal Vanonder de Koperen Ploert over dat hem een plaats in Rob Nieuwenhuys'Oost-Indische Spiegel bezorgde. Zijn meest recente publicatie is Kind van de Oost een bundeling autobiografische jeugdverhalen (uitverkocht, een herdruk volgt in mei 2005).
HV 2005

Archief beschikbaar voor: Hans Vervoort

 • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 2

  De lessen van Hella

  Op deze plaats in het programma zou Hella Haasse spreken over haar nieuwste boek 'Bij de les', over schoolplaten van Nederlands-Indië. Afgelopen vrijdag liet ze ons weten dat ze wegens ziekte verstek moest laten gaan. In allerijl hebben we daarom een vervangend programma samengesteld, waarin haar nieuwe boek centraal staat. Zes schrijvers en Indië-kenners zullen elk hun commentaar geven bij één van de schoolplaten uit het boek en ingaan op de teksten. Ze vergelijken Haasses herinneringen met het beeld dat de platen bij hun oproept, en reageren op de observaties die ze maakt. Tot nu toe hebben toegezegd: Adriaan van Dis, Helga Ruebsamen, Sitor Situmorang - Indonesisch dichter en generatiegenoot van Haasse - , schrijver Hans Vervoort, journalist en schrijver John Jansen van Galen en Peter van Zonneveld, die de ruwe versie van het boek met Haasse doornam. Paul van der Gaag, presentator van VPRO's radioprogramma O.V.T., leidt het gesprek. We zijn ervan overtuigd dat het boek 'Bij de les' en Hella Haasse op deze manier de aandacht krijgen die ze verdienen.

 • Indische Winternacht 1997

  Indische Winternacht 1997

  Met: Adriaan van Dis, Aya Zikken, Carel Alphenaar, De Nazaten van Prins Hendrik, Gamelan Ensemble Widosari, Hans Vervoort, Hella Haasse, Jill Stolk, Marion Bloem, Michaël Zeeman, Mischa de Vreede, Radhar Panca Dahana, Rayuan Samud'ra, Rendra, Sitok Srengenge, Sitor Situmorang, The Galaxy Band, Wieteke van Dort

  In 1997 vond de tweede editie van de Indische Winternachten plaats: Een Indisch/Indonesische avond met schrijvers, muziek en film. Met o.a.: Adriaan van Dis, Rendra , Sitor Situmorang , Wieteke van Dort , Mischa de Vreede, The Galaxy Band, Radhar Panca Dahana , Sitok Srengenge, presentator Carel Alphenaar, Jill Stolk, Hella Haasse en Aya Zikken, Marion Bloem en gespreksleider Michaël Zeeman. Met muziek van o.a. The Galaxy Band, Gamelan Ensemble Widosari en De Nazaten van Prins Hendrik.