Inschrijven op de nieuwsbrief

Hans Verhagen

Hans Verhagen - foto Serge Ligtenberg
Hans Verhagen - foto Serge Ligtenberg

(Vlissingen, 1939) is dichter, journalist, programmamaker en schilder. Hij volgde een muzikale en journalistieke opleiding en werkte vanaf zijn zeventiende in de dag- en weekbladjournalistiek. Van 1962 tot 1966 was hij redacteur van de tijdschriften Gard Sivik en De Nieuwe Stijl. Behalve als schrijver werd hij bekend door films en televisieprogramma's, waaronder 'Hoepla' en 'Het gat van Nederland'. Hij debuteerde in 1961 met de in eigen beheer uitgegeven bundel Anatomie van een Noorman. Twee jaar later verscheen zijn tweede bundel Rozen & motoren bij een erkende uitgever. In 1968 verscheen Sterren cirkels bellen en in 1971 Duizenden zonsondergangen, waarin Verhagen zich ontwikkeld heeft tot een veel romantischer dichter. Onlangs kwam zijn nieuwste werk uit: Moeder is een rover. De laatste jaren werkt hij met succes als beeldend kunstenaar.

(WIN 2005)

Archief beschikbaar voor: Hans Verhagen

  • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 2

    Uit de bodemloze fundamenten van dit knekelrijk

    "Uit de bodemloze fundamenten van dit knekelrijk
    rijst een nieuwe schijnwereld,
    ontplooit zich leven à la opblaasboot. "

    Aldus dichter Hans Verhagen in zijn bundel Eeuwige Vlam. Hij en de dichters Maria Barnas, Iljs Leonard Pfeijffer en Frank Koenegracht lazen hun recente werk. Later op de avond kwamen ze terug, met Gerrit Komrij, met een in opdracht van Winternachten geschreven hekeldicht. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 2

    Lang leve het hekeldicht!

    Een Antwerpse Mis-pop
    Een Swijn van den Bisschop
    Derft hier komen raesen
    En gnurcken, en knorren
    En schelden, en morren
    En kijven, en kauten
    Met Rijmen vol fauten

    Zo dichtte ooit de dichter W.G. Foquenbroch over een Antwerpse bisschop. Het hekeldicht is in onbruik geraakt, en dat is een misverstand: de Nederlandse aard valt immers niet genoeg te hekelen. Vijf dichters schreven een hekeldicht op de Nederlandse geest: Maria Barnas, Frank Koenegracht, Gerrit Komrij, Ilja Leonard Pfeijffer en Hans Verhagen. Zij bliezen daarmee de traditie nieuw leven in. Joyce Roodnat was gespreksleider. Nederlandstalig.