Inschrijven op de nieuwsbrief

Hans Tentije

Hans Tentije - foto Victor Schiferli
Hans Tentije - foto Victor Schiferli

(Beverwijk, 1944) is winnaar van de Constantijn Huygens-prijs 2017. De prijs is toegekend aan zijn gehele poëtisch oeuvre. Tentije, pseudoniem van Johann Krämer, debuteerde in 1975 en schreef sindsdien 16 dichtbundels. Het cynisme - ingegeven doordat de verwachtingen na de veelbelovende late jaren '60 niet werden ingelost - is een constante in zijn werk. Tentije schrijft poëzie die niet aan modes onderhevig is en waarin hij precieze woorden voor het ongrijpbare zoekt. Zijn stijl sluit aan bij de Amerikaanse epische traditie. In lange, beschrijvende gedichten bezoekt hij plaatsen waar het verstrijken van de tijd voelbaar is. Zijn werk valt op door zijn oog voor detail en rake typeringen van personages en landschappen. Tegelijkertijd creëert hij soms een zekere onbestemdheid waardoor werkelijkheid, droom en verbeelding in elkaar overvloeien, wat tot bijzondere inzichten leidt. Tentije won eerder onder andere de Van der Hoogtprijs en de Guido Gezelleprijs.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Hans Tentije

 • Winternachten 2018

  Het Schrijversfeest

  Met: Aad Meinderts, Alejandra Theus, Annet Schaap, Arie Storm, Carmien Michels, Cyrille Offermans, Ernst Reijseger, Hans Tentije, Hassnae Bouazza, Herman Van Goethem, Jeroen Olyslaegers, Joris Wijsmuller, Kay Sleking, Marije Langelaar, Paula Golunska, Uri Eugenio

  Winternachten festival viert de Nederlandse literatuur rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen met een feestelijk programma m.m.v. o.a. cellist Ernst Reijseger, danser Uri Eugenio, essayist Cyrille Offermans, tangogitarist Kay Sleking, actrice Alejandra Theus en gepresenteerd door Hassnae Bouazza.

  Het Schrijversfeest 2018 werd geopend door de Belgische auteur en dichteres Carmien Michels die een van haar gedichten voordroeg. Vervolgens gaf Arie Storm, romanschrijver en literatuurcriticus (Het Parool, Vrij Nederland), zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'.

  Voordat Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen aan de winnaars overhandigde, bepaalden de aanwezigen wie van drie genomineerde middelbare scholieren dit jaar de Jonge Campert-prijs, de prijs voor een jonge Haagse dichter, ontvangt. De scholieren droegen eigen gedichten voor die ze tijdens dichtworkshops op school hebben geschreven.

  Marije Langelaar (1978) kreeg vervolgens de Jan Campert-prijs voor haar dichtbundel Vonkt! Haar laudatio kwam van danser en choreograaf Uri Eugenio, bekend van optredens met onder meer Scapino en LeineRoebana, en in So You Think You Can Dance.

  Jeroen Olyslaegers (1967) kreeg de F. Bordewijkprijs voor zijn roman WIL. Zijn lofredenaars waren Herman Van Goethem - historicus, jurist, hoogleraar en rector van de Universiteit van Antwerpen - en actrice Alejandra Theus - Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Oostpool, Theater Artemis en Huis van Bourgondië - die een fragment voordroeg uit WIL.

  Aan Annet Schaap (1965) is voor Lampje de Nienke van Hichtum-prijs 2017 toegekend. Haar laudatio was in handen van tangogitarist en contrabassist Kay Sleking.

  De middag culmineerde in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs aan Hans Tentije. De prijs is toegekend aan zijn gehele poëtisch oeuvre. Tentije kreeg een muzikale laudatio van cellist Ernst Reijseger en hij werd toegesproken door essayist Cyrille Offermans.

  Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Literatuurmuseum.